Мама

mama poster

“Мама” е филм на ужасите от 2013-та година, дело на режисьора Анди Мушети (“То” от 2017-та) и Гилермо дел Торо (“Пурпурният връх”, “Лабиринтът на фавна”), който в случая се явява като продуцент. Сред актьоритe личи името на Джесика Частейн, чиято може би най-известна роля е в “Интерстелар”.

Всичко започва, когато мъж убива жена си, а после опитва да отвлече децата си, преди колата му да катастрофира. Той отвежда двете си дъщерички в заснежената гора, където попада на стара къща. Тримата влизат вътре, без да подозират, че в нея витае уродлив призрак, който убива бащата, решил да отнеме живота и на децата си.

Години по-късно неговият брат не се отказва да го намери, но вместо него открива племенничките си, които са израснали сякаш съвсем сами в същата горска къщичка. Той решава да ги отгледа заедно с приятелката си, рок певица (ролята на Частейн), макар двамата да нямат средства за това. Социалните им отпускат къща, като в замяна само искат да наблюдават как момичетата, израснали в изолация, се адаптират към човешкото общуване. Това, което не знаят обаче е, че те са отгледани от призрака на жена, който следва момичетата и се прикрепва към младото семейство…

mama chase

“Мама” е много добре заснет филм на ужасите, в който може да се види талантът както на визуалния гений дел Торо, така и на Мушети, който тази година наистина смая зрителите с екранизацията си по “То”. В този филм, който е по-близък до продукции като “Insidious” и “Sinister” имаме добре измислена, макар и традиционна за жанра история, силен актьорски кастинг, който освен Частейн включва и наистина разкошни дечица, както и майсторски направени специални ефекти, придаващи живот на изчадието, следващо момичетата. За отбелязване е, че за разлика от повечето хоръри в епохата на “Заклинанието”, където злодеят е демон без никакви положителни страни, Мама наистина е призрак на мъртвец и като такава носи в себе си и някои човешки черти, които създават (умерено) съчувствие към иначе мракобесния й образ.

В заключение, без да е революционен, “Мама” е добре направен, зловещ хорър филм, който си струва гледането, ако сте почитатели на жанра.

Тагове:  

Оставете отговор