Малъс Даркблейд

Malus_Darkblade
Малъс Даркблейд е тъмен елф от света на Warhammer, който предвожда армиите на Краля Вещер Малекит по време на Последните времена. Той е създаден в поредица комикси от писателя Дан Абнет, които по-късно биват адаптирани на кратки романи в стила “меч и магия” от Майк Лий. Малъс е един от най-популярните герои на Warhammer и може би третият най-велик тъмен елф в историята, след Малекит и майка му Морати.
Малъс Даркблейд е син на магьосницата Елдире и господаря на града Хаг Граеф, ала понеже е незаконнороден, животът му от самото начало бил труден и той всячески трябвало да се доказва, за да си спечели благоволението на баща си. Когато опитът му да доведе роби в родния му град се проваля, Малъс решава да предприеме опасно пътешествие из Пустошта на Хаоса, за да намери древно съкровище. Опитът му се увенчава с успех, но на ужасна цена – съкровището крие Тца’аркан, могъщ демонски принц и слуга на бога Слаанеш, който обсебва Малъс. За да освободи тялото му, Тца’аркан изисква от тъмния елф да му намери пет вълшебни артефакта. Първият от тях е осмоъгълен медальон, който пази носителя си от магии – Малъс го намира след като побеждава племе от хора-зверове. Вторият е Идолът на Колкут, за да го намери, Малъс трябва да се върне в родния си град и да организира пиратска експедиция срещу пирати, които се кланят на Нъргъл, противния бог на разложението. Третият талисман е Кинжалът на Торксус, наричан още Крадец на Душите, него благородникът открива в гробница. Четвъртият е един от стоте меча, които елфическият бог на войната Кайн захвърлил на света в древни времена, за да го получи, Малъс влиза в ужасяващия град Хар Ганет и става част от кървавите битки на Кайновите поклонници. Петият и последен артефакт бил Амулета на Ваурог, за да го вземе, Малъс се изправя срещу могъщ шампион на Хаоса, който се опитва да завладее земите на тъмните елфи и да победи самите Малекит и Морати.
Ала всичките усилия на благородника се увенчават с провал – макар да изпълнява заръките на демона, Тца’аркан действително напуска тялото му, но отмъква и неговата душа. За да си я върне Малъс пътува до далечно измерение, в което управлява обезумяло божество на Хаоса, наречено Пищящото дете, то връща душата на тъмния елф, ала с него и демона. Оттогава всеки път, когато Малъс заспи, Тца’аркан поема контрол над тялото му, за да се опази, тъмният елф пие специална отвара.
malus
Въпреки слабостта си, която е известна на кралица Морати, Малъс най-накрая става владетел на Хаг Граеф и дори опитва да направи преврат в Нагорот, който обаче не се радва на успех. За наказание Малекит го изпраща на сигурна смърт, като го поставя начело на войската си по време на последното му нашествие в Ултуан, острова на върховните елфи. Там, манипулиран от Морати, която убива майка му и тайно помага на героя Тайрион, Малъс среща съдбата си. В последната битка демонът Тца’аркан успява да обсеби тялото на Малъс и решава да нападне Тайрион, който обаче вече е приел благословията на Кайн и е непобедим. Тца’аркан бива унищожен от силите на върховния елф, а с него си отива и Малъс.  Спайт, гущероподобният звяр, който Малъс е яздил дълги години в битка, до последно души останките на любимия си господар.
Историята на Малъс Даркблейд е една от любимите на феновете от поредицата Warhammer и в някаква степен се счита като представителна за целия фендъм – фентъзи, което първоначално е излизало почти “ъндърграунд” и печели читателя с жесток протагонист, който преминава през изключително кървави приключения и накрая среща злощастен край. По това Малъс е сравняван от някои фенове с принц Елрик от книгите на Майкъл Муркок, който по подобен начин е манипулиран от своя меч Буреносец. Елрик обаче, подобно на Толкиновия Турин Турамбар, е по-скоро велик герой, измамен от съдбата, подобно на образите от митовете на древните гърци или викинги. Малъс от друга страна е очевидно злодей, който не се свени да извършва предателства или убийства, но все пак печели симпатиите на читателя с това, че никога не се предава. Това обаче не му носи много в суровия и мрачен свят на Warhammer, който скоро след смъртта му бива унищожен от Аркаон Вечноизбрания, най-могъщият измежду всички шампиони на Хаоса.
Malus (1)

Тагове:  

Оставете отговор