Малверлайн

shadow lord awesome

Малверлайн, известен още като Повелителя на Сенките или Господаря на сянката, е зъл магьосник и основен антагонист във фентъзи вселената на Делтора, създадена от австралийската писателка Емили Рода и по-късно адаптирана в аниме.

Малверлайн има смесен произход, наполовина е човек, наполовина фелан – същество, сходно с горските елфи от митовете. От вълшебната си половина той наследява впечатляващи умения с магията, а от хората неуязвимост към желязото, слабото място на феланите. От самото начало Малверлайн започва да изучава изключително тъмна магия, която го кара да завладее родния си край, изправяйки се срещу двамата си братя Анолтис и Eлданен, също много умели магьосници. С общи усилия те успяват да го прокудят, като той се зарича да отмъсти и избягва надалеч в страната Пира, намираща се отвъд морето.

Malverlain

Малверлайн използва магията и чара си, за да завладее Пира, която превръща в терен на своите зловещи изследвания в областта на черната магия. По това време той започва да се нарича Повелител на сенките, а Пира губи името си и става известна като Земи на сенките. Малверлайн се оказва изключително могъщ магьосник, който открива път към безсмъртието, макар и на цената на това, че губи физическото си тяло. Той също така започва да създава всевъзможни чудовища, като хуманоидните Сиви стражи и Олите, които умеят да променят вида си по свое усмотрение. В един момент обаче той осъзнава, че има нужда от огромни количества скъпоценности и полезни изкопаеми и насочва вниманието си към вълшебната страна Делтора.

Повелителя на сенките почти успява да завладее Делтора, но ковачът Адин успява да го спре, като използва седем мистични камъка, които събира във вълшебен Колан. С негова помощ той обединява народите на Делтора и си печели достатъчно силна магия, че да отблъсне Повелителя по земите си. Марверлайн е принуден да отстъпи, както преди време срещу братята си, но се зарича да отмъсти и започва да трупа злост и коварство. Казва се, че хиляда година са като мигване за този магьосник, а с времето името му се опростява и запомня като Господаря на сянката.

Shadowlordanime

Господаря на сянката успява да нанесе успешно своя удар, когато неговите слуги покваряват кралете на Делтора и ги отдалечават от Колана. С помощта на своите адски птици Ак-баба, създадени, за да убиват дракони, Малверлайн завладява столицата Дел и пръсва колана в седем различни части на Делтора, чиято охрана връчва на страховити пазачи, до един смъртоносни чудовища.

Малверлайн налага режим на терора, при който бедността в страната, която и без това не е малка, се утежнява значително, макар да не достига антиутопичните размери, които са в Страната на сянката. Неговите слуги обаче пропускат да умъртвят крал Едон, който се измъква, приема чужда самоличност и има дете, което след години успява да събере камъните в колана и да прокуди Господаря от Делтора. Това дете, което не знае истинската си самоличност, е момчето Лийф, против който Господаря се ожесточава жестоко, още повече, когато новият крал успява да измъкне и заробените граждани на Делтора от Земите на сянката. Оказва се, че злият магьосник е заложил безброй клопки на Лийф, най-опасни от които са Четирите сестри, пеещи гибелна песен, проклинаща земите на Делтора. Но когато те биват обезвредени, Господаря на сянката разкрива най-опасния си капан.

sister of the south

Малверлайн владее много тъмни магии, но най-впечатляващото му умение е да създава различни чудовища. Сред тях са Сивите стражи, които изпълняват ролята на безскрупулни биячи на властта, без дори да знаят за това колко ограничен е живота им, Олите, почти неуязвими изчадия, променящи вида си по свое усмотрение, Ак-баба, гигантски хищни птици, мутирани от Господаря на сянката така, че да убиват самотни дракони. Нищо от тези същества обаче не може да се сравнява със Сивата напаст. Това е слуз, която се репликира сама, така, че да покрие цялата земя. Именно това е последният, най-жесток капан, който Господаря залага на Лийф, ако не може да задържи Делтора за себе си, да я унищожи веднъж и завинаги.

Това, което Господаря на сянката не успява да предугади е умението на момчето да намира мостове между стари врагове. Лийф успява да намери последните дракони, да ги пробуди и обедини да летят заедно въпреки взаимната им неприязън едни към други. С тяхната обединена мощ, дори Ак-баба не могат да се мерят, а пламъците им са така силни, че спират и изгарят Сивата напаст. Така Господаря на сянката най-после бива победен.

Въпреки всичко, Малверлайн остава недостижим и неуязвим в Земите на сенките, където продължава да плете кроежи, сред които опита отново да завладее родните си места, не успял на тъничък косъм. Той е наистина безсмъртен, коварен и търпелив, а хиляда години са като мигване на окото му. Затова няма да се изненадаме ако го видим в още книги за Делтора, а дотогава му остава мястото в нашата рубрика с биография на Герои – сред които, сами виждате, са и отрицателните персонажи.

The_Shadow_Lord

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор