Майкъл Р. Коул

michael cole

Майкъл Р. Коул е американски писател, автор на романи на ужаса в поджанра на битките с чудовища.

Коул е роден в град Толедо, щата Охайо, но израства в Мичиган. Той се представя като човек, който много обича историите с чудовища, както и екшъните. Освен това хобито му е да се занимава с бойни изкуства, както и с риболов. Всичко това до известна степен предопределя творческия му път.

thresher

Първите книги на Коул излизат през 2018-та година, като хитът, който печели вниманието на феновете е романа Thresher, история за мутирала акула лисица, която обагря в кръв крайбрежието на малко туристическо градче. Същата година авторът започва и сагата си Creature from the Crevasse. 2019-та е още по-интензивна за автора, като той вади на книжния пазар множество заглавия, всички от жанра на историите с чудовища. 2020-та е също толкова продуктивна, тогава излиза и хитът му Scar, в който кръстен на злодея от “Дисни” хибрид между мегалодон и голяма бяла акула тормози хора и животни в морето. Тази книга е дотолкова успешна, че печели на автора сравнения с класици на жанра като Питър Бенчли (“Челюсти”) и Стив Олтън (“Мегалодон”), като можем само да се надяваме и неговата книга да бъде адаптирана на голям екран.

Коул продължава да твори и през 2021-ва година, като тогава на книжния пазар излиза и романа Serpent, историята за чудовищна змиорка от древността, съживена от неразумни учени. Това чудовище по сила далеч надхвърля дори акулите от Thresher и Scar, което прави четенето на книгата особено вълнуващо.

Serpent

В писането си Майкъл Р. Коул защитава умерени консервативни ценности – героите му често са полицаи, ветерани, дребни предприемачи, а отрицателните образи са на безразсъдни учени, журналисти, търсещи сензацията, крайно либерални политици, фокусирани върху измислени проблеми като политическата коректност дори когато има реална заплаха от общността под формата на чудовища. Това го прави особено желан автор на фона на съвременния либерален бяс в жанра. В същото време Коул не попада в капана на така наречената “алт десница” и в книгите му почти винаги има компетентни героини, без които злите същества, отприщени срещу обикновените хора не биха могли да бъдат спрени.

Майкъл Коул е талантлив американски писател и заслужава вниманието на публиката. Надяваме се да бъде преведен и у нас, а популярността му да започне да нараства, защото го заслужава.

scar novel

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор