Майкъл Р. Коул взима втората номинация за Автор на годината

michael cole

Писателят Майкъл Р. Коул печели втората номинация в категорията за Автор на годината от наградите на Цитаделата за 2022-ра. Той е авторът с най-много ревюта за изминаващите вече 12 месеца, така че участието му до голяма степен е логично, като над десет негови книги бяха представени в ревюта за сайта. Като стил на писане Майкъл Р. Коул може да се сравни с класика Питър Бенчли, а макар да твори в разнообразни направления на жанра, най-силната му страна е дълбоководният трилър – или казано на прост език, истории за морски зверове.

scar novel

Коул е роден в щата Охайо, но израства в Мичиган, като описва сам себе си като голям фен на филмите с чудовища като “Челюсти”, “Годзила” или “Пришълците”. Занимава се с бойни изкуства и риболов, но постепенно се насочва към писането, като привлича вниманието най-вече със страховитите си истории за акули. Най-известният му роман от това направление на жанра е Scar, за хибриден мегалодон, тормозещ курортно селище в наши дни. Тази е и книгата, с която започнахме да следим творчеството на Коул, но после представихме още множество негови книги, сред които се отличи Serpent, историята за страховит праисторически змей, съживен в експеримент, излязъл извън контрол.

Serpent

Коул развива и други сюжети, някои от които са далеч от морето, като част от тях са посветени на езерата от добре познатия му Мичиган. Макар това да е контраинтуитивно, в една от тези книги, а именно Terror from the Crevasse, той в най-голяма степен доближава наследството на големия Хауърд Лъвкрафт, на което стъпват много от по-късните автори на ужаса. Самият Коул обаче е скромен човек, който не смята, че романите му са на нивото на творбите от легенди като Стивън Кинг и Питър Бенчли. Със сигурност обаче са забавни и динамични книги, печелещи му участие в нашите награди, а дали то ще доведе до победа, ще решите Вие в гласуването този уикенд. Преди него обаче има да разкрием още една номинация.

terror from the crevasse

Оставете отговор