“Магьосникът от Огнената Планина”

“Магьосникът от Огнената Планина”

Йън Ливингстън & Стийв Джаксън

 

автор: Sparhawk

 

През 1982 година, вдъхновени от успеха на ролевите игри “Dungeons & Dragons”, английските автори Йън Ливингстън и Стийв Джаксън започват проект за солоигра, разиграна в книга – “Magic Quest”. Постепенно проекта се развива в нещо още по-голямо и така се ражда добре познатия на феновете и у нас “Магьосникът от Огнената Планина” (“The Warlock ofthe Firetop Mountain”) – може би най-успешната книга-игра в историята, превърнала се в международен бестселър с милионен тираж.

Книгата има простички правила и може би в това и е чара. Няма ги безкрайните статистики и сметки от ролевите игри – тук героя е войн и има само три показателя – Умение, Издръжливост и Късмет. Битките наистина са много, но се смятат лесно и схватката не се превръща в контролно по математика.

Историята влиза в най-класическите измерения на Dungeons & Dragons – героя ти е смел боец, което дири загадъчно съкровище, притежание на изключително злия и могъщ магьосник Загор, живеещ дълбоко в катакомбите на страховитата Огнена Планина, бликаща от всевъзможни изчадия – сред които освен стандартните гоблини и скелети ще намерите и по-свирепи същества, като плъхолак-лодкар и дори огнедишащ дракон с огромна сила. Накрая, разбира се ви чака самия Магьосник от Огнената Планина, чиито характеристики не будят оптимизъм преди началото на битката. Книгата да върви линейно, а правилата да са прости, играта е ненормално трудна. Лесно може да се объркаш и героя ти да се лута из едни и същи пещери, ако не започнете да си чертаете карта. Освен това трябва да търсите специални ключове, с които да отворите ковчежето с богатства на Загор (в случаи, че го убиете), а те нито се намират лесно, нито пък вършат съществена работа – в БГ изданието номерата им са объркани и все умирате.

При все това, “Магьосникът от Огнената Планина” е забавно приключение и огромно предизвикателство и към най-опитните играчи на книги-игри и РПГ-та. Любопитно е, че книгата е едва началото на историята, тъй като във Великобритания има още две продължения, неиздавани у нас – “Return to the Firetop Mountain” и “Legend of Zagor”, както и цикъл от четири романа, в които злото на Загор се разкрива с пълна сила.

Оставете отговор