Люк Кастелан

luke pjo

Люк Кастелан е герой от фентъзи поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”. Във филмовите адаптации ролята му се изпълнява от актьора Джейк Ейбъл.

Люк Кастелан е син на гръцкия бог Хермес, който се влюбил в майка му Мей Кастелан. За нещастие, при раждането на Люк за съдбата му има ужасно пророчество. Заради него Мей полудява, а Хермес е принуден да ограничи общуването с детето си. Люк Кастелан обаче приема това много тежко и се изпълва с омраза към боговете.

luke official

Люк Кастелан успява да оцелее въпреки постоянните атаки на чудовища, на които е подложен и намира две приятелки – Талия Грейс, дъщеря на Зевс и Анабет Чейс, щерка на Атина. По това време Анабет е много малка и е силно впечатлена от Люк. Двамата стигат до Лагера на нечистокръвните – място, където децата на боговете се обучават на оцеляване от кентавъра Хирон – след саможертва на Талия, която се превръща в дърво, за да ги спаси от атака на циклопи.

В Лагера на нечистокръвните, Люк става един от най-обичаните герои на своето време. Той обаче забелязва, че много от героите нямат контакт с божествените си родители. Това затвърждава убеждението му, че боговете са зли и не е правилно да бъдат почитани. По някое време той се свързва с титана Кронос, баща на боговете, управляващи от планината Олимп и двамата започват да организират бунт. Люк използва уменията си на Хермесов син и открадна мълнията на Зевс, оръжие с неописуема мощ. Целта му е да предизвика вражда между този бог и брат му Посейдон, господар на морето. Планът несмалко да проработи, но Пърси Джаксън, сина на морския бог, намира мълнията и проваля плановете на Люк. В първата от филмовите адаптации Кастелан се опитва лично да спре Пърси, но губи от него в двубой.

luke underwater

 

Люк обаче оцелява и застава начело на армията герои и чудовища, която Кронос подготвя. Кастелан започва да подготвя второто пришествие на господаря си и в същото време продължава да създава проблеми на Лагера на нечистокръвните, като отслабва защитите му. Действията му обаче непрекъснато срещат съпротивата на Пърси Джаксън, който успява да провали плановете му. Нещата се влошават при завръщането на Талия Грейс, която изненадващо застава на страната на боговете.

Люк Кастелан обаче има един последен, безумен ход на отмъщението и остава тялото му да бъде обсебено от Кронос, като преди това се потапя в реката Стикс и става почти неуязвим. Напълно контролиран от господаря на титаните, той потегля срещу Манхатън, където, високо над “Емпайър Стейт Билдинг” се издига планината Олимп. Планът на Кронос е безгрешен, тъй като в това време Зевс и боговете са заети с битка срещу чудовището Тифон, а жителите на града са приспани от бога на съня Хипнос, минал на страната на титаните. Пърси и героите се опитват да спрат армията на Люк, но обсебеното му тяло достига Олимп, където той се зарича, че ще срине “тухла по тухла” обиталищата на боговете.

luke possessed

Но истината е, че въпреки всичко, Люк Кастелан е останал дълбоко в душата си герой и осъзнава, че това, което върши е неправилно. Когато вече порасналата Анабет, която го обича му припомня обещанието да я пази каквото и да стане, синът на Хермес успява да си върне достатъчно самоконтрол, така че да се жертва с помощта на Пърси Джаксън и да спре завръщането на ужасния господар на титаните. Така Люк проваля плановете на Кронос, след като преди това едва не ги е осъществил и слага край на амбициите му за хилядолетия напред.

Люк Кастелан е изключителен образ, комплексността на чиито образ могат да бъдат сравнени с тези на Анакин Скайуокър от “Междузвездни войни” и на Сивиръс Снейп от “Хари Потър”. Едно обаче е сигурно – в крайна сметка той е истински герой, може би най-големият в света на Пърси Джаксън.

luke son of hermes

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор