Любими романтични двойки за Свети Валентин!

doves valentine

Любовта е може би най-силното чувство на света, силата, която прекрачва времето и пространството и придава смисъл на живота. Затова днес, за Деня на Влюбените и празника на Свети Валентин, от Националният Клуб за Фентъзи и Хорър “Цитаделата” Ви представяме любимите двойки на най-активните фенове в клуба. Двойките, за които ще прочетете предлагат на вниманието Ви различни лица на любовта – някои тъжни, други усмихнати, някои вдъхновяващи, други каращи те да се замислиш. Но едно е общото между тях – всичките са истински.

anakin and padme

АНАКИН И ПАДМЕ
Междузвездни войни

Сагата “Междузвездни войни” нямаше да е толкова въздействаща и изпълнена с емоция, ако не беше любовната искра между Анакин и Падме. Всъщност, ако трябва да бъдем честни, без нито един от двамата нямаше да има „сага“. Любовта между младия джедай и принцесата е добре позната метафора, ако се върнем назад в литературните класики, където благородните рицари се борят за сърцето на любимите си. Но какво ли не им донесе тази любов… укорите на учителя Кеноби, опитите на ситите да се възползват от ситуацията, все познати неща. Начинът, по който джедаите се отнесоха с двамата е показателен за недостатъците на старата система. Орденът беше спуснал забрана за това членовите си да се влюбват, само и само да съхрани догмите си. Но Анакин, Падме и техните деца са това, което съхрани ордена в перспектива, макар и не преди зловещото отмъщение на ситите, издадено със заповед 66 на Палпатин.

Днес примерът на Анакин и Падме вдъхновява много млади хора, които търсят щастието. В някои интерпретации на филмите, именно Падме е тази, която помага на Вейдър да се върне обратно към миналото си и да преодолее трупания гняв в душата му. Това тълкувание не е лишено от основание. Анакин имаше това, с което нито старите джедаи не можеха да се похвалят – истинска любов. Точно то не му позволи да изличи напълно доброто в себе си, когато бе затворен в механичната черупка на ситския лорд Дарт Вейдър – споменът за принцесата на Набу и хубавите, за съжаление откраднати мигове с нея. Това ни напомня и за недооценената роля, която Падме имаше в поредицата. Когато Лукас е правил първите три епизода ние не знаехме нищо за майката на Люк и Лея. Впоследствие видяхме, че без нея нямаше да има продължение на джедайския род, а защо не и на самата Сила. Изглежда, че любовта и привързването, които джедаите толкова много отричаха всъщност запазиха техните предания за още един поколение напред. А негово въплъщение са именно Анакин и Падме – Избраният и принцесата.

доц. Искрен Иванов

aragorn arwen

АРАГОРН И АРВЕН
Властелинът на пръстените

Арагорн и Арвен са едни от най-известните герои във великата творба на големия британски фентъзи писател Дж. Р. Р. Толкин – „Властелинът на пръстените”. Те са и една от основните двойки описвани в творчеството на Професора. В книгата отношенията между Арагорн и Арвен са де факто странична сюжетна линия, ала представени с типичните за Толкин нежност и хармония, почти напълно платонично, и с усещане за странна носталгия. Но именно филмовата адаптация по „Властелинът на пръстените” на новозеландския режисьор Питър Джаксън превръща връзката между двамата герои в една от най-запомнящите се любовни истории. Силна и страстна, попита с усещане едновременно за надежда и отчаяние, за емоционално привличане между двама влюбени, дори и на хиляди километри разстояние, но и за стаен в душите страх за бъдещето… Една история за Изборите, които понякога трябва да направим за да бъдем заедно с любимия човек…Но каква е историята на нашите главни герои, всъщност?

Арагорн е наследник на трона на голямото човешко кралство Гондор и Арнор, последен потомък на славен род на крале и водачи, водещ своето начало от най-старите времена на съществуването на Света. Роден в дома на елфическия благородник Елронд, Арагорн израства сред народа на елфите и бива обучен от тях на всички знания и умения, които трябва да притежава един бъдещ крал. Арвен е дъщерята на лорд Елронд, нежна и красива дама, ала силна и решителна когато се налага, включително в битки. Двамата с Арагорн израстват заедно като приятели, с взаимно уважение и симпатия и…един ден между тях припламва любов. И те и се отдават. В продължение на години Наследникът и Принцесата се радват на своите чувства, срещат се под красивите дървета на елфическата гора, разменят си нежни слова. Всеки от тях остава верен на другия, въпреки че често остават разделени, когато Арагорн поема на поредната мисия из Средната земя. Ала пред голямата любов застава жестоко препятствие – с времето нашите герои започват да осъзнават дълбоко в душите си, че не им е писано да останат заедно. Причината – бидейки от народа на елфите Арвен е благословена (или прокълната) с хиляди години живот пред себе си докато Арагорн е смъртен човек с кратък живот. Елронд също го знае и е силно загрижен за бъдещето на дъщеря си. Поради това той се опитва да убеди поотделно всеки от двамата да се примири с истината и да се раздели с другия. И почти успява – Арагорн бива изпълнен със угризения и съмнения, и заминавайки със Задругата на Пръстена, решава, че едва ли ще види Арвен отново. Но Съдбата си е решила друго… Именно в този момент се проявява истинската сила на любовта. Арвен взима съдбоносно решение и се отказва от живота си на елф. Прегръща пътя на смъртна жена и с това променя не само своята орис, но и тази на баща си и любимия си. Принцесата дава клетва – дори и да не види Арагорн никога повече, то тя ще сподели неговата участ. Това е огромна саможертва, която излага нейния живот на реална заплаха. Отказвайки се от безсмъртието, Арвен се лишава от защитата на елфическата магия и силата на Злото, което вече превзема Средната земя, бързо започва да я убива. Единственото, което може да я спаси е Всевластният пръстен да бъде унищожен и така Мракът, който я души, да бъде победен. Когато научава какво се случва с любимата му, Арагорн е съкрушен но не може да стори нищо, освен да продължи напред… Но, в крайна сметка, тази разтърсваща драматична история получава щастлив край…донякъде. Злото все пак е победено и животът на Арвен е спасен. Вече нищо не може да я спре да остане до своя любим. Щастлив, че дъщеря му е жива и здрава, Елронд се отказва от своята съпротива срещу любовта, и дава ръката и за съпруга на Арагорн и негова кралица. Ала клетвата си е клетва и Арвен остава смъртна жена…но щастлива до своя любим за много дълги години в които двамата живеят в мир и хармония заедно със своите деца.

Тази донякъде тъжна, но и прекрасна и вдъхновяваща любовна история съдържа важна поука. Че понякога истинската любов иска смелост. Смелост да се вземат трудни решения в нейно име. Припомня ни, че макар това да е приказка, подобни истории съществуват под различни форми и в реалния живот. Да пожертваш себе си за другия – това е най-висшето проявление на истинската любов. Но най-вече – учи ни никога да не губим надеждата, че Любовта може да се сбъдне! Че за нея винаги ще има Утре!

Петър Кандов

berserk gats casca

ГАТС И КАСКА
Берзерк

Каска и Гатс от манга поредицата на Кентаро Миура „Берзерк“, която напомня, че често колкото и силна да е една любов, тя може да завърши по трагичен начин. Любовната връзка между двамата започва леко клиширано – от както се срещат, те се ненавиждат помежду си. Каска е единствената жена войник в бандата на ястреба, чиито предводител е енигматичният Грифит. Когато Гатс се присъединява към бандата и се доказва като най-храбрият воин на Грифит, Каска започва да се чувства застрашена за мястото си до Грифит.

Начинът, по който Кентаро Миура дирижира сюжета ни кара да си мислим, че Каска е влюбена в Грифит, но тъй като не може да бъде с него избира Гатс. Истината обаче е, че Каска и Гатс са дълбоко травматизирани персонажи, които за да не се подадат на демоните си се научават да се доверят един на друг. За жалост начеващата любов помежду им е прекършена от предателството на Грифит по време на трагичните събития, случили се по времето на Затъмнението. Тогава Каска губи разсъдъка си, но въпреки това, любовната история между нея и Гатс продължава, доказвайки, че чувствата им са истински.

Васил Мирчев

jake-neytiri

ДЖЕЙК И НЕЙТИРИ
Аватар

Джейк и Нейтири са от онези двойки, за които може спокойно да кажем че са от т.нар. power couples. Умели войни, закалени в много битки и перипетии, преминаващи ловко и хладнокръвно през всички препятствия поставени пред тях. Динамиката в отношенията им е нещото, което ме грабна при тях. Както самия Джейк казва – Нейтири е готова да го убие на първата им среща и това всъщност е било любов от пръв поглед. Първоначално принудена буквално да го отглежда като малко дете, за да го научи да живее като един от Оматикая, Нейтири е меко казано фрустрирана от задачата си, поверена й от баща й, вождът на горския народ. Постепенно обаче тя се научава да вижда качествата, които Джейк притежава и от възхищение, нещата преминават в нещо много повече. Разкъсван между службата на пехотинец от човешката колония и това да бъде един от На’Ви, и едно с Нейтири, Джейк прави съдбоносно решение, да последва инстинкта си, и да бъде приет в племето, готов да умре за тях. Доказвайки се като воин, и опитомявайки легендарното създание Торук, той повежда целия народ на На’Ви в името на свободата им, и любовта си към Нейтири. Нещата изглеждат чудесно между тях, когато се появяват и мини армията им от деца, живота е прекрасен, докато обаче не се завръща най-големият им враг, решен да ги унищожи. Тях и най-скъпото, което имат. Двамата са решени да се борят и бранят до последен дъх, защитавайки своята крепост, защото Съли никога не се предават.

Освен борбеността, при тях е възхитителен и фактът, че Джейк никога не пренебрегва мнението на Нейтири, вслушва се в съвета й, готов е да я подкрепи, както и да й вдъхне вяра,наричайки я Силно сърце. Нейтири от друга страна, веднъж провокирана, е сила, която не може да бъде сломена, особено когато семейството й е на ръба на оцеляването. В пристъп на сляпа ярост, но и калкулирано хладнокръвие, тя е готова да мине през всеки изпречил се на пътя й. Добре балансираните им отношения като герои е нещото, което липсва при много съвременни двойки както в Холивуд, така и при много автори на популярни романи. Обикновено силния характер на единия герой е за сметка на другия, и често ставаме свидетели на отношения между много силна и компетентна жена и много глупав, често непохватен мъж, който е там да плещи глупости и шегички, а това вече сериозно омръзна. Погледът върху пълнокръвно изградените характери и балансираните отношения между тях е най-важното, а не разглеждането на общуване на ниво полове. Мисля че младите автори и сценаристи има още какво да научат от старата школа, в която Джеймс Камерън участва.

Петя Иванова

kovu and kiara love tonight

КОВУ И КИАРА
Цар Лъв 2 – Гордостта на Симба

Ако “Хамлет” е вдъхновението на първия от филмите за “Цар Лъв”, то продължението му е интерпретация на друга пиеса на великия Уилям Шекспир – “Ромео и Жулиета”. “Гордостта на Симба” е историята за дъщерята на героя от първия филм Киара, влюбила се в Кову, наследник на най-големия му враг Скар. Любов, която във филма на “Дисни” за щастие не е обречена.

По принцип всеки си има любим тип двойки, като моят е този на лошо момче и добро момиче, идеал, който до голяма степен Киара и Кову въплъщават, с уговорката, че младият лъв не е истински зъл, а само използван от майка си Зира, а доброто му сърце е това, което го кара не просто да е верен на Киара, но да й се довери, когато тя го води при семейството си, на пук на всички внушения, които майка му Зира е направила относно Симба и въпреки подозренията на самия цар. Киара от друга страна е тази, която първа подава лапа на отглежданото за безмилостен воин тъмно лъвче, тя разпалва добротата в душата му, тя му помага да не бяга от неизбежните трудности и да отхвърли изгнанието, наложено му от баща й. Любовта, разпалила се между двамата им позволява да съберат разделилите се групи лъвове, напомняйки им старата мъдрост, че всички сме едно. А това, че докато правят това са и безумно сладки, е просто допълнителен бонус 😉

Александър Драганов

Честит Ден на влюбените!

Оставете отговор