Луната

Луната

Author: Darth Sparhawk
Date: 27.11.2015 photo moon_zps01ohl1eg.jpg
“Луната” е роман на ужасите от писателя Джеймс Хърбърт, автор на трилогията за Плъховете. Издаден е на български език от ИК “Хермес” през 1996-та година.
Джонатан Чайлд е медиум, който сериозно си е патил от дарбата си. В миналото той е станал свидетел на серия от зловещи убийства, за които е бил заподозрян като извършител. Времето доказало невинността му, но натискът върху него съсипал семейството му. Сега Чайлдс живее на далечен остров и преподава в частни колежи, като започва да строи живота си наново, дори откривайки повторно любовта в лицето на младата Ейми. За нещастие обаче дарбата му се обажда отново в най-неподходящия момент, като свързва съзнанието му с този на чудовище, същество, изпитващо нечовешка омраза и способно на смразяващи кръвта престъпления. След като предупреждава полицията за задаващия се кошмар, Чайлдс с ужас установява, че нещото е забелязало менталната им връзка – и сега се насочва към неговия остров, за да го измъчва…
За разлика от “Плъховете”, която почна ударно още от първите страници, “Луната” е доста мудна книга и първата половина не се случва почти нищо, като единствения хорър елемент в описанията на идиличния живот на острова идват от отделните сцени на брутално насилие, проблясващи като кошмар в разума на главния герой. Въпреки това Хърбърт се справя с книгата, като внимателно изгражда персонажа на ранимия Чайлдс, преди да превключи на по-висока скорост с втората половина на книгата, когато конфронтацията с жестокото същество, наречено “То”, достига своя връх. Финалът е изключително удовлетворителен и доволно кървав, така че “Луната” ще допадне на любителите на черната фантастика.

Оставете отговор