Лорд Дакавар покори Цитаделата

dakavar

Пътят на Черния Рицар“, четвъртата книга от поредицата “Хрониките на Ралмия“, бе представена вчера в зала “Каприз” на Дом на Културата “Средец”! За това трябва да благодарим само на управата на ДК “Средец” и лично на г-н Иван Недялков, които успяха да ни заделят помещение в изключително натоварен за Дома дом, тъй като имаше и редица други културни мероприятия. Нещо повече, те успяха да ни дадат такава зала, в която преди нас не бе имало други хора, а по този начин ни позволиха да намалим заплахата от заразяване с коронавирус.

Като автор на книгата и организатор на срещата аз отидох малко по-рано да подготвя заличката, която се оказа светла и уютна, а малко след това започнаха да идват и гостите – фенове от клуба, с някои от които не се бяхме виждали на живо от миналата 2020-та година, писатели като Бранимир Събев и Донко Найденов, както и Иван Атанасов, издателят на първата “Ралмия”.

Този път реших да не се спирам прекалено подробно върху сюжета на книгата, за да не спойлвам нищо на читателя, а разказах как съм се върнал на този проект и какво прави този роман в поредицата различен от останалите.

ralmia 4 cover

След това Иван Атанасов ми даде някои много добри насочващи въпроси затова как подготвям писането по отделните компоненти от създаването на произведението – героя, света, стила. Стана дума и за редакцията на книгите, говорихме, че надеждата е пета и шеста част също да излязат до края на годината.

Неусетно разговорът премина и по по-общи теми за българската художествена литература и писането на фантастика в жанра, като се спряхме пред някои от проблемите ни, като битовизирането на сюжетите, постоянното сравняване със западни творци, прекаления патос в патриотичните произведения, идващ за сметка на по-градивно развитие на персонажите. Мисля, че тази откровена дискусия беше любопитна за всички гости.

След края на официалната програма, клубът се пренесе в любимия си китайски ресторант на “Неофит Рилски”, където вдигнахме първата наздравица за Новата година, нещо, получило се заради скорошното падане на ограничителните мерки, което бе посрещнато с приветстване от членовете на клуба. Зарекохме се да продължим със събитията, доколкото ни позволяват обстоятелствата. Надяваме се наесен всичко да е наред за голямото планираното събитие – 20-тият рожден ден на клуба.

dakavar knight

Репортаж на Александър Драганов

Оставете отговор