Ловци на чудовища

dmNd5_4f

Скъпи фенове на Цитаделата, дойде време за новото ни Азиатско Каре. Днешното ревю е посветено на Ловци на чудовища – филм, дело на младия китайски режисьор Жу Жонг. Жу е един от представителите на онзи бранш творци, които екранизират исторически новели по древни китайски автори, правейки по този начин произведенията им още по-красиви. Зад екранизацията на Ловци на чудовища стои Пу Сонглинг – един от авторите на ранната династия Цин, управлявала Китай в периода 17-20 век. Най-известното произведение на Пу – сборникът Чудните истории на Китай – е силно повлиян от Таоизма и описва приключенията на група екзорсисти, които спасяват хората от демони.

3720682

Това ни отвежда към сюжета на филмчето, което започва в бляскавия Шанхай, където група ловци на демони от братството Тиян (китайски – небе или още Небесното братство) празнуват поредната си победа. След пира обаче, групата е нападната от могъщ демон, който без малко не осакатява един от ловците. Когато тръгват по петите на нападателя си, нашите герои попадат на кошмарна секта, в която поклониците на съществото изяждат млади жени и след това принася телата им в жертва на господаря си, който се къпе в кръвта на жертвите. Кошмарният лабиринт отвежда ловците на демони до учителя Жанг Янг Хонг, чиито монаси от векове наред се борят със злото. Жанг им обяснява, че силата, срещу която ще се изправят е толкова древна и коварна, че от страх всички я наричат просто Червения демон. Изпълнени с решителност след мъдрите наставления на жреца, екзорсистите се връщат обратно в Шанхай, откъде започват да събират следите за да издирят и ликвидират митичния звяр.

0

Отборът на екзорсистите събира големи образи. Най-интересни са главните роли – на Ю Лу и Лонг Ну, които са най-старшите ловци в екипа. Ю принадлежи към най-добрите ловци на демони и на сравнително млада възраст придобива титлата на Учител. Лонг, наричана още „Драконовото момиче“ заради изключителната точност, с която се бие е дясната му ръка и негов най-добър приятел. Приключението поставя на огромно изпитание не само техните отношения, но и доверието им в ръководството на Братството. Когато Ю и Лонг разбират за това колко опасна е мисията те се опитват да разубедят приятелите си, които искат да заминат с тях, но неуспешно. След като все пак партито се събира, скоро става ясно, че изпращането им на тази мисия не е случайно.

3f5f851732293c72cff7556d3389f5a5e8e1b286.jpg@480w_270h_1c

Ловци на чудовища е чудесно филмче за разпускане в една киновечер. Непрекъснатите битки и бързото на действие на филми не оставят място за скучни сцени, а таоистките елементи в сюжета го правят още по-красив. В заключение смело мога да кажа, че ето така изглеждат историите, които изобразява ловците на демони такива, каквито са в действителност – смели и силно, но и не лишени от своите изкушения.

Ревю на доц. Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор