Личен Топ 10 с филми по комикси на DC

Batman Winner

Продължаваме с филмовите Топ 10 класации, като днес на ред са екранизациите по комиксите на DC – една от любимите фантастични вселени на Холивуд, а и на целия свят. В предишните подобни списъци за “Хари Потър” и “Междузвездни войни” ви предупредих, че става дума за лично предпочитание, но за днешния материал тази уговорка важи с още по-голяма сила, затова не се сърдете, ако не намерите любимия си филм в класацията – явно просто не ми е харесал достатъчно (или пък изобщо).

Без повече уговорки, ето го личният ми Топ 10 с филми по комиксите на DC:

10. Лигата на справедливостта 

Когато излезе, “Лигата на справедливостта” не пожъна касовия резултат, на който се надяваха от “Уорнър”, а рязката смяна на мрачния тон към повече хумор раздели феновете. Аз обаче много харесах този филм, който показа, че адаптациите по DC могат да бъдат и забавни, а най-доволен останах от реабилитацията на Супермен – след ужасния финал на предната част, имах нужда да го видя като номер едно.

9. Батман Завинаги

Името на Джоуел Шумахер завинаги остава белязано в спомените на феновете заради карикатурния “Батман и Робин”, но филмът преди това, “Батман Завинаги” всъщност беше доста сполучлив и малко хора помнят, че нормализира бокс-офиса на поредицата след разочаровалия в комерсиален план предишен филм. Вал Килмър беше готин и симпатичен Батман, най-после видяхме Робин на голям екран, а Томи Лий Джоунс се забавлява искрено като Двуликия. Джим Кери поне според мен преигра като Питанката, но въпреки това имам хубави спомени от този филм.

8. Отряд самоубийци

С риск да разгневя много хора, ще кажа, че този филм и Жокера на Джаред Лето в него ми харесаха много повече от Оскаровата лента с Хоакин Финикс от миналата година. Идеята отряд суперзлодеи да се борят с демони ми е точно като по вкуса, а Лето и Марго Роби, която изигра Харли Куин, имаха страшна химия помежду си. И макар оплакванията от някои кръгове на фендъма развалиха първоначалната идея за продълженията, “Отряд самоубийци” намира място в личната ми класация.

7. Шазам

Когато видях трейлъра на този филм, подходих с доста скептицизъм, тъй като ми се видя твърде детски. Но щом най-после се наканих да го направя, останах повече от доволен. “Шазам” е трогателна история за израстването, примесена с много магии, приключения и красива поука. Чувството за хумор е на място и хем разбива от смях, хем не е прекалено, а хорър сцените с чудовищата са муцка. С нетърпение чакам следващите части на историята.

6. Аквамен

Още един филм, от който нямах големи очаквания, тъй като не съм фен нито на персонажа, нито на актьора. Екипът на режисьора Джеймс Уон обаче се справи великолепно със създаването на вълшебния свят на Атлантида, Джейсън Момоа изигра забавен и готин Аквамен, а Амбър Хърд, въпреки заслужено лошата си слава в личен план, се справи чудесно с образа на Мера – може би най-голямата красавица, която съм виждал в комиксов филм. “Аквамен” не просто влиза в личната ми класация за филми по DC, но и е на крачка от върха сред филмите от официалната им киновселена DCEU.

5. Човек от стомана

Дълго време не харесвах филмите за Супермен. Той ми се струваше твърде силен, твърде идеален и твърде скучен. Зак Снайдер и Кристофър Нолан промениха това с хита от 2013-та година “Човек от стомана”, който придаде емоция и щипка мрак на този образ, изигран чудесно от Хенри Кавил, а също така най-после подложи на изпитание силите му, изправяйки го срещу злодеи от неговия народ в битки, които според мен и до ден днешен остават най-епичните, виждани някога не само в комиксов филм, но и изобщо.

И да, първият филм от DCEU според мен и до ден днешен си остава най-добрият от вселената.

4. Батман в началото

Кристофър Нолан е един от най-талантливите режисьори на всички времена, а идването му в поредицата “Батман” едновременно я съживи и показа, че по комикси могат да се правят и сериозни филми, с великолепни актьори, с драматургия и психологизъм, които обаче да бъдат и много интересни. Когато “Батман в началото” излезе на голям екран, бях скептичен и го гледах само защото майка ми ме посъветва, но не съжалявам, че я послушах – това е великолепно изградена първа глава от Трилогията за Черния рицар, която харесвах повече и повече с всяко следващо гледане и се обогатява от излизането на следващите части.

Освен това Лиъм Нийсън участва вътре ^_^

3. Батман

Никога няма да забравя емоцията, когато видях трейлъра на първия филм от поредицата на Тим Бъртън в предаването “Добро утро”. Вълнение, емоция, възторг, увереност, че трябва да гледам филма. Баща ми ме заведе на кино и останах въодушевен, дни наред бърборих само затова. Когато по-късно се сдобих с този филм на видеокасета, съм го гледал сигурно поне десет пъти. И до ден днешен много харесвам тази класическа версия на историята, с Майкъл Кийтън като Батман, Джак Никълсън като Жокера и уникалната атмосфера, която Бъртън създава в Готъм Сити. Продължението с Пингвина ми беше прекалено гротескно, но първият филм за мен е култ.

2. Черният рицар: Възраждане

Този филм всъщност е любимата ми екранизация по DC, а може би и любимият ми филм изобщо, но за върха в тази класация ще го играя обективен, затова го поставям на второ място.

Което обаче в никой случай не бива да възприемате като критика.

“Черният рицар: Възраждане” е това, което наричам епичен филм. С ювелирно изградена атмосфера, невероятно развитие на персонажите, щипка меланхолия, борба за съдбата на цял град, феноменална игра на Крисчън Бейл като Батман и на Том Харди като злодея Бейн, с чудесно изградени героини като образите на Ан Хатауей и Марион Котияр.

А началото е култ!

1. Черният рицар

Едва ли, ако бъдете честни със себе си и сложите ръка на сърцето си, може да има съмнение, че това е най-добрият филм, правен някога по комикс.

Кристофър Нолан се зае с невъзможната задача да направи филм за Жокера, по-добър от този с Джак Никълсън и успя да го стори благодарение на уникалната игра на Хийт Леджър, който вгради душата си в образа и за съжаление не доживя да види успеха на изпълнението си. В действителност обаче целият филм е брилянтно направен, от смразяващия кръвта пролог през описанието на това как Харви Дент пропада в мрака (брилянтно изпълнение на Аарън Екхарт!) до чудовищната дилема, пред която се изправя Батман, поставяйки си въпроса до къде може да стигне в борбата с ужасяващия си противник.

Шедьовър на седмото изкуство.

Класацията изготви: Александър Драганов

Оставете отговор