Личен Топ 10 с филми от поредицата “Междузвездни войни”

kylo-vs-vader

4-ти май е международния ден на “Междузвездни войни”, може би най-голямата и известна фантастична сага в историята. Това е идеалният повод за още един Топ 10, като този път той е личен и не почива толкова на обективен анализ, колкото на емоция. В него ще ви представя личната си класация с пълнометражни филми от поредицата “Междузвездни войни” и кратко обяснение за позицията им. Надявам се да не се сърдите, но на места класирането ще ви се види скандално.

10. “Последните джедаи” от Райън Джонсън

Този филм се надявах изобщо да не влезе в класацията ми, тъй като никак не съм фен, но все пак трябва да призная, че го харесах повече от “Соло” и така той се намества на десетото място в класирането. В него ме издразниха най-вече сюжетните линии на Роуз Тико и адмирал Холдо, но понеже е празника на поредицата ще кажа какво ми хареса, а то е битката в тронната зала със Сноук. Забавно беше, макар и кратко.

9. Rogue One от Гарет Едуардс

Мнозина възхваляват този филм, но на мен той ми се видя като скучновата военна драма с излишен левичарски патос, който аха аха да похвали тероризма като легитимно средство за политическа борба. Защо тогава изпреварва “Последните джедаи”? Е, имаше сцени с моф Таркин и най-вече с Дарт Вейдър, които бяха наистина страхотни, а и финалът бе точно такъв, какъвто трябваше да бъде.

8. “Силата се пробужда” от Дж.Дж. Ейбрамс

Началото на новата голяма трилогия на “Дисни” бе поверено на Дж.Дж. Ейбрамс, който беше малко плах що се отнася до смелите сюжетни решения и прекалено дързък, ако говорим за политкоректност на кастинга. Въпреки това филмът беше динамичен, гледаем, забавен и с чудесна игра на Харисън Форд в ролята на ветерана Хан Соло. Ако обаче говорим за най-яка сцена, за мен това е новото чудовищно оръжие на лошите ^_^

7. “Клонираните атакуват” от Джордж Лукас

Вторият филм от трилогията с прелюдия на Джордж Лукас има феноменални сцени като битката с Джанго Фет на Камино, дуелите на граф Дуку с Анакин, Оби-Уан и Йода, както и смайващо красиви кадри на планети като Набу и Джионосис, а единствената причина да е по-назад са репликите, които Джордж Лукас вмъкна в устата на Хейдън Кристенсен и го направи да изглежда като пълен идиот. Но днес е 4-ти май, да бъдем положителни.

БОНУС: “Войните на клонираните” от Дейв Филони

Тук е моментът да вмъкна и поредицата за “Войните на клонираните”, чиито пилотен епизод бе излъчен като пълнометражен филм през 2008-ма и даде началото на сериал, който продължи ако се лъжа до преди броени часове. Занимателни и епични серии, които уплътниха персонажа на Анакин и придадоха мащаб на военния конфликт, погубил Старата Република, макар на моменти историята да звучеше твърде измислено, за да пасва с игралните филми и фокусът към Асока в последно време да ми идва малко в повече. И все пак, няма как да не го отбележа, макар и само като бонус.

6. “Завръщането на джедаите” от Ричард Марканд

Оригиналният финал на старата трилогия “Междузвездни войни” е много сладко и разкошно филмче, макар и за мен малко твърде светло като тон след предната част. Но моментите с Джаба са култови, Йън Макдиармид прави невероятен дебют като Император Палпатин, а историята на Дарт Вейдър и Люк Скайуокър е повече от емоционална. Нямам сериозни забележки, просто филмите по-нагоре ми харесват повече.

5. Нова надежда от Джордж Лукас

Ако говорим за историческо значение, този филм трябва да е първи, тъй като даде началото на всичко, но аз все пак го оценявам като фен и като такъв го намирам за малко муден на моменти, несъмнено резултат от епохата, в която е заснет. Разбира се, плюсовете му са в много повече – най-емблематичния злодей в историята, какъвто е Дарт Вейдър, почти толкова заплашителния моф Таркин и въведението на чаровните герои от оригиналната трилогия – Хан, Люк и Лея. Не е за подценяване и изпълнението на Алек Гинес като Бен Кеноби, това е единственият филм, в който този персонаж ми е симпатичен.

4. Невидима заплаха от Джордж Лукас

По този филм са се изливали количества безсмислен хейт, но аз го гледах в точната възраст, в разгара на тийнейджърските си години и се влюбих в него. За разлика от други, харесах малкия Анакин, смях се на глупостите на Джар-Джар, бях във възторг от състезанията с моторни шейни, оцених политическата интрига на Палпатин и най-вече, накефих се на макс на новия тогава злодей Дарт Мул и неговия двоен меч. Хейтърите да си гледат работата, филмчето е страхотно.

БОНУС: “The Mandalorian” от Джон Фавро

“Дисни” събраха доста плювни през последните години и някои от тях бяха заслужени, но Джон Фавро до голяма степен показа, че компанията може да прави страхотни неща с “Междузвездни войни”, като засне невероятният сериал за ловеца на глави Мандо. Иновативен, старомоден и страхотен, той разказва история за нетрадиционен герой със завладяващ сюжет и непредвидима история. Ако трябва да оценявам само първи сезон и това беше филм, щях да го сложа на второ място, но трябва да видим как ще се развие поредицата по-нататък.

3. “Възходът на Скайуокър” от Дж.Дж. Ейбрамс

Още един филм, който жестоко разделя фенбазата. Този път разбирам защо, тъй като той обективно има много проблеми, но също така заемам и страна и тя е на лудите фенове на този Епизод. Всичко в него беше направено сякаш за да ми хареса, романтичната история на Кайло и Рей, епичните битки между двамата и най-вече завръщането на великия, единствен и неповторим Император Палпатин на Йън Макдиармид, един от най-най-любимите ми филмови злодеи. Плюс, че беше заснет уникално красиво и със смайващи сцени като планетата на тъмната страна Екзогол и битката в Киджими 🙂

2. “Отмъщението на Ситите” от Джордж Лукас

Когато този филм излезе през 2005-та, бях като хванат от любовна треска. Едва ли е имало кинопродукция, която да ме зарибява така, макар през годините да съм имал и други мании като “Черният рицар”, “Бъмбълби” и “Цар Лъв”. Прекръстих се на “Дарт” по форумите, гледах Епизода няколко пъти, плаках на него, тюхках се, писах глевни статии срещу Оби-Уан, който до ден днешен мразя. Феноменална игра както на Хейдън Кристенсен, който показа падението на един от най-любимите ми герои, така и на Йън Макдиармид, създал съвършения злодей в лицето на канцлера Палпатин, бъдещ Император. Плюс битките, всяка от които беше върховна. Шедьовър.

1. “Империята отвръща на удара” от Ървинг Кешнър

“Империята отвръща на удара” се счита от мнозинството критици и фенове за най-добрият филм от поредицата “Междузвездни войни” и аз споделям това мнение. Филмът има невероятна драматургия, чудесно развива персонажите на Люк, Хан и Лея, подчертава Дарт Вейдър като най-емблематичния злодей в историята на киното, въвежда персонажите на учителя Йода и Императора (като холограма) и въпреки изминалите години има за мен най-силния дуел със светлинни мечове в цялата сага, сблъсъка на Вейдър и Скайуокър в Облачния град, завършен от разкритието, направило сюжета нещо повече от поредния фантастичен екшън.

Класацията изготви Александър Драганов

Оставете отговор