Личен Топ 10 с филми от Кристофър Нолан

Nolan

Днес е 22 септември, празник на Независимостта и един от най-хубавите дни в българската история, да е честит на всичките ни читатели. Топ 10, който ще представим, няма нищо общо с това, но според мен е идеален за почивен ден, тъй като дава идеи за интересни филми, които може да гледате. Днес се спирам на един от най-големите режисьори на нашето време, а именно Кристофър Нолан, като ви представям личната си класация с любими негови произведения. За разлика от тази с филми на DC, където той отново доминираше, този път не съм се старал да бъде обективен, а съм ги подреждал направо със сърце, поради което има разлика в победителя.

Без повече предисловия, приятно четене, а после се надявам и гледане:

10. Тенет

Най-новият филм на Кристофър Нолан захвана може би най-трудната тема във фантастиката, а именно пътуването и в случая обръщането на времето. Мистериозен таен агент трябва да спаси света, въоръжен само с една дума – Принцип – от заплаха, която изглежда немислима. Добрата игра на Джон Дейвид Уошингтън, Робърт Патинсън и Кенет Брана прави прекрасно заснетия филм истинско преживяване в киносалона, но обърканият сценарий ме кара да застопоря “Тенет” чак на 10-то място, като поне изпреварва “Преследването”, който не намира място в списъка ми.

9. Опасно безсъние

Присъствието на Ал Пачино и Робин Уилямс в един филм е достатъчна гаранция за качеството му, а когато режисьор е Нолан, доброто изкарване пред екрана е гарантирано. Опитен детектив заминава за Аляска да разследва серия от загадъчни убийства, но вечният ден през лятото там го обърква и той прави непростимото, с което се превръща в играчка на безмилостния си противник. Може би противно на очакванията ви Ал Пачино е добрият, а Робин Уилямс, който бяхме свикнали да гледаме в комедии, изпълни перфектно ролята на злодея. Девето място в класацията, най-вече защото “Опасно безсъние” е римейк на по-стар скандинавски филм.

8. Мементо

Първият голям филм на Кристофър Нолан е дори по-труден за разбиране от “Тенет”, но сценарият е по-пипнат. Гай Пиърс играе ролята на човек с антероградна амнезия, който се мъчи да намери убиеца на жена си, макар мозъкът му да е неспособен да записва нови спомени. В полусън от бележки и татуировки той преследва целта си, а зрителят вижда какво се случва, като върви от развръзката към началото, което крие ужасната истина. Върховно предизвикателство за ума, макар и леко студено откъм емоции, заради което не се класира и по-напред в класацията.

7. Престиж

Адаптация по романа на Кристофър Прийст, “Престиж” е един от най-стилните филми на новия век, който разказва за смъртоносната надпревара в опасните фокуснически номера на двама илюзионисти, изиграни перфектно от легендите Хю Джакман и Крисчън Бейл. Когато единият от тях прави номер, който изглежда неповторим, другият прекрачва границата и опитва да направи истинска магия с помощта на науката, като резултатът от това е умопомрачителен. И този филм ми се видя хладен като емоция, но интелектуално очарователен, а освен това и визуално гали сетивата със стилната си визия, като оттам заема седмата позиция в класирането.

6. Батман в началото

Когато Кристофър Нолан се зае с поредицата за Батман, тя беше в тежък нокдаун, запратена там от изключително несполучливия “Батман и Робин”. Нолан се зае да рестартира серията, като използва за вдъхновение комиксите на Франк Милър, но преоткривайки ги по такъв начин, че да разкаже наистина епична история. Крисчън Бейл се справи отлично с ролята на супергероя от Готъм, а Лиъм Нийсън както винаги бе блестящ в образа на учителя му. За отбелязване е и Килиан Мърфи, справил се отлично с ако се не лъжа първата поява на Плашилото в игрален филм. Филмът е чак на шесто място в класацията ми само защото е малко по-муден отколкото трябва, а и освен това конкуренцията е жестока.

5. Генезис

Макар “Генезис” да излезе на голям екран още през 2010-та година, феновете на фантастичния жанр все още спорят за финала му, което издава колко силен беше този филм и какъв ефект оказва върху въображението. История за потапяне в света на сънищата, която не може лесно да бъде обобщена, “Генезис” блести с участието на великолепни актьори като Леонардо ди Каприо, Марион Котияр и Том Харди, за да разкаже уникална история, която не само изглежда страхотно и провокира ума, но в същото време действително носи и атмосферата на сън, в който се губиш. Всичко това, съчетано с музиката на Зимър, прави филма великолепен, макар понякога историята да е трудна за проследяване – нещо, което вярвам сте забелязали е специалитет на Нолан.

4. Дюнкерк

Истината е, че никога не съм обичал военни филми, патоса, който ги заобикаля, досадните сцени с мъже, събрали се около карти, глуповатия казармен хумор. Точно затова и останах запленен от “Дюнкерк”, различният филм за Втората Световна Война, който представя хаотични сцени от едно от ключовите сражения за развръзката й, като представя най-големия конфликт в човешката история през погледа на обикновени войници, за които той е просто природна стихия. Ювелирната работа по възстановката на автентичните преживявания, чудесната игра на младите актьори и френетичната музика на Зимър правят филма истински шедьовър и е срамота, че Академията не го награди с “Оскар”. За сметка на това обаче аз го включвам в личната си класация, при това само на крачка от челната тройка.

3. Черният рицар

Филмът, който обективно е сигурно най-добрият на Нолан и затова оглави вече споменатата ми класация за филми на DC. Майсторски шедьовър, който разгърна по перфектен начин съперничеството между Батман и Жокера, двете противоположни сили в Готъм, на доброто и злото, на реда и на хаоса, вплетени в битка за душата на града, която няма да се реши с юмруци. Хийт Леджър вгради душата си в ролята и за мен до ден днешен остава най-силното злодейско изпълнение на всички времена, но играта на Бейл и Аарън Екхарт, изпълнил ролята на Двуликия, също не бива да се пренебрегва. Но няма и как да се извъртят нещата – филмът е тежък и не остава много надежда, затова и е “едва” на трета позиция в личната ми, изцяло пристрастна класация.

2. Интерстелар

От малък предпочитам фентъзито пред научната фантастика, затова и сам се изненадах от това колко много ми хареса “Интерстелар”, звездния епос на Кристофър Нолан, който се базира на някои от най-новите и интересни хипотези в астрофизиката. Матю Макконъхи, който не тачех особено като актьор до този филм, направо ми скри шапката с изпълнението на бивш космонавт, тръгнал на последен полет, за да измъкне човечеството от умиращата Земя, а Джесика Частейн се справи великолепно с ролята на дъщеря му Мърф, която се мъчи да намери изход на нашата потънала в прах планета. Сцените в космоса са вероятно най-реалистичните, снимани някога, а червеевият портал, гигантските приливни вълни, ледените облаци, чудовищната черна дупка Гаргантюа и времевият тесеракт са сред най-шеметните неща, които сме виждали в жанра. Всичко това стига за второ място, но това, което прави филмът истински любим е красотата на посланието му, че любовта действително е движещата сила на вселената. Може да звучи безумно романтично, но си струва да го повярваш.

1. Черният рицар – Възраждане

До голяма степен направих тази класация, за да мога да включа този филм на първото място, тъй като той наистина е любимият ми, на всички времена. Епична история за последното и най-голямо изпитание на Батман, който трябва да се върне в костюма, за да се изправи срещу своята гибел, Бейн, родения в сенките убиец, който превръща Готъм в царство на ужаса. На фона на съвременния климат в Холивуд, който идеализира един от най-противните обществени процеси, какъвто е Революцията, Кристофър Нолан си позволи да покаже черно на бяло какво представлява режима на терора в името на народа и категорично да отхвърли идеите му, като в същото време и възкреси главния си герой и го превърна в категорично най-великия комиксов персонаж, измислян някога. Обожавам този филм – заради играта на Крисчън Бейл, Ан Хатауей, Том Харди и Майкъл Кейн, заради шеметната визия, заради музиката на Зимър, ала най-вече заради надеждата, която дава за дори най-мрачни времена. Големият епос в кариерата на Кристофър Нолан, който не вярвам някога да надмине… но и точно затова, предвид качествата му, не бих се изненадал, ако ме опровергае. Засега обаче този филм ми е номер 1. Не само за тази класация.

Класацията изготви: Александър Драганов

 

Оставете отговор