Личен Топ 10 с филми от вселената на Хари Потър

harryhbpbanner-1

“Хари Потър” беше и до голяма степен си остава манията на едно поколение, от което и аз съм част. По-старите фенове на Цитаделата помнят какви хвалебствено-влюбени статии пусках за поредицата в миналото и сега е време да се върнем носталгично назад, с моя личен Топ 10 Филми от магьосническата вселена. Както и в сходната класация за “Междузвездни войни“, подчертавам, че става дума за субективно мнение, което не натрапвам на никого, просто си споделям.

10. Фантастичните животни и къде да ги намерим

Филмът на Дейвид Йейтс от 2016-та година трябваше да даде ново начало на историите за магьосническия свят и до голяма степен успя да се справи с тази си задача, въвеждайки зрителя в нов декор на познатия магьоснически свят, в Америка от началото на миналия век. Като цяло обаче историята вървеше мудно и нямаше фокуса на оригиналната поредица, поради което този филм остава и на последната позиция в днешната класация.

9. Хари Потър и Даровете на Смъртта – част I

По принцип не съм фен една книга да се цепи на части, но феновете настояха заради обема събития в последния том от поредицата на Дж.К. Роулинг. В резултат на това първата част на Даровете на Смъртта е най-точната, но и най-мудната адаптация от всички филми и поне за мен доказва, че невинаги е добра идея да екранизираш абсолютно всичко. Все пак девето място заради танцът на Хари и Хърмаяни.

8. Фантастичните животни: Престъпленията на Гринделвалд

Втората част от поредицата “Фантастичните животни” си спечели яко хейт по форуми заради някои неточности на авторката при изготвянето на сценария, но аз го класирам по-нависоко от първата част заради фантастичната игра на Джони Деп, който превърна Гринделвалд в най-якият злодей от поредицата досега, далеч по-заплашителен дори от Волдемор.

7. Хари Потър и Философският камък

Първият филм от поредицата е дело на Крис Кълъмбъс и е изключително сладка адаптация. Обективно той трябва да е по-нависоко в класацията, най-малкото заради значението си за успеха на сагата, но както уточних по-горе, класацията е лична и поне на мен ми е малко прекомерно дълъг и подробен. Когато обаче има силни сцени, не мога да отрека, че наистина са силни.

6. Хари Потър и Орденът на Феникса

Дейвид Йейтс имаше тежката задача да екранизира най-дебелата книга от поредицата и според мен успя да се справи прекрасно, като успя да събере сюжета в кратко времетраене, което направи филма изключително бърз и приятен за гледане. Респект заслужава и Имелда Стаунтън, която изигра Ъмбридж фантастично. Визуално обаче тази продукция не е така впечатляваща като предните две и затова остава на шеста позиция.

5. Хари Потър и Стаята на Тайните

Вторият филм на Крис Кълъмбъс е направен също толкова майсторски, колкото и първият, като на мен лично ми хареса малко повече, защото е една идея по-мрачен. Сцените с базилиска са като от “Джурасик Парк”, зловещи и в същото време епични, а Даниел Радклиф наистина показва още съвсем малък да покаже героизма на Хари. Том Риддъл също е най-готин в този епизод.

4. Хари Потър и Нечистокръвния принц

Това е най-тийнейджърския филм от поредицата и поради това много фенове не го харесват особено, но аз обожавам “Хари Потър и Нечистокръвния принц”. Забавен, динамичен, напрегнат, с перфектно илюстрирано съперничество между Хари Потър и Драко Малфой и смазващ финал, който отлично постила килима за финалните два филма.

Освен това Радклиф беше епичен, играейки Хари почти като напушен в тези сцени:

3. Хари Потър и Огненият бокал

Майк Нюъл засне филма по четвъртата книга от поредицата и дали защото го гледах в правилния момент, но това ми е може би най-приятният за гледане филм от цялата серия. Страхотни декори и костюми, готини прически на героите, невероятно съперничество между различните училища за магия, българско участие, преследване с дракон и за десерт завръщането на Черния лорд, изигран страховито от Ралф Файнс. Бронзов медал в класацията ми.

2. Хари Потър и Затворникът от Азкабан

Майсторът Алфонсо Куарон бе натоварен с адаптацията на третата книга от поредицата и според мен се справи повече от добре. Той чудесно хвана елементът на порастването в поредицата и я пресъздаде визуално, променяйки визията на поредицата, като съчета хумор и нотки на абсурдизъм с изключително красиви моменти, включително при работата си с образите на Дименторите, които направи дори по-страшни, отколкото ги усетих в книгите. Най-добрата сцена обаче безспорно е полетът с Бъкбийк.

1. Хари Потър и Даровете на Смъртта – част 2

Епичният финал на поредицата бе дело на Дейвид Йейтс и поне по мое мнение той успя да завърши по триумфален начин историята. Филмът хваща зрителя още от първите сцени и не го оставя да си намери място от вълнение докато не чуем музиката на финалните надписи. Обирът на “Гринготс”, битката за “Хогуортс” и дори доста свободната интерпретация на финалния двубой с лорд Волдемор са направени страхотно, а драматичният момент със саможертвата на Хари е великолепен. С края на този филм много зрители осъзнаха, че една част от живота им приключва, но и също, че магията на “Хари Потър” ще остане с тях завинаги.

Класацията изготви: Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор