Личен Топ 10 с мъжки персонажи

Mens_Day_logo

Днес, на 19-ти ноември, светът отбелязва Международния ден на мъжа. Това не е особено известен празник, особено в България, но е изключително важен, тъй като се бори със структурните проблеми, срещани от мъжете в живота им – по-кратък живот, по-голяма вероятност да участват или да станат жертви на насилие (бивайки въвлечени например във война), скрити проблеми с психическото здраве, изразяващи се в повече успешни самоубийства. Един от начините те да бъдат преодолени е с положителни мъжки ролеви модели и затова в днешната статия представям Личния си Топ 10 с мъжки персонажи от многообразието на жанра.

През последните години станахме свидетели на съзнателни опити присъствието на мъжете във фентъзито да бъде редуцирано и се стигна до появата на филми, където те почти изцяло отсъстват. В същото време, там където ролята им бе запазена, те често пъти бяха представяни по неприятен и непривичен начин, например като глуповати, непохватни и никому ненужни идиоти. Затова в тази класация съм опитал да избера образи, които показват стъпили здраво на земята, макар и не непременно идеализирани персонажи от силния пол. Също така, тя е извинение за още един материал, посветен на герои, които обичам 🙂

Без повече предисловия Ви запознавам с моя Топ 10.

adam sk8 cig

10. Адам
Sk8 the Infinity

Лошото момче от аниме поредицата Sk8 the Infinity e известният с прякора си “Адам” политик Шиндо Айносуке. Този дисциплиниран и през деня следващ заръките на властните си лели мъж нощем се преобразява в образа на свиреп скейтър, участващ в изключително опасни състезания. Нравът му не е никак безобиден, но въпреки това Адам печели феновете с дързостта си, както и умението да се отдава напълно на хобито си във времето, което си е отпуснал за това и в тези мигове да бъде наистина себе си.

peter narnia handsome

9. Питър Певънзи
Хрониките на Нарния

Най-голямото момче от семейство Певънзи се превръща в истински крал, когато навлиза във вълшебната страна Нарния и помага за победата над Бялата вещица, управлявала сто години в мраз. По-късно той се връща в друг времеви период от историята й, като върши нещо още по-забележително, помага за израстването на друг владетел в лицето на Каспиан и се бори за него, а не за себе си. Качеството, което Питър въплъщава е отговорност, като заради него той върши всичките си подвизи.

Henry-Cavill-as-Superman
8. Супермен
DC

Като най-класически персонаж измежду комиксовите образи, който често служи за прототип на останалите, Супермен бива незаслужено подценяван и аз самият съм допускал тази грешка. С времето обаче героят му ме спечели. Това е човек, надарен със сили, позволяващи му да прави кажи речи каквото си иска, но той е избрал да ги използва за закрила на по-слабите. Дори когато разкрива, че по произход е извънземен, той остава верен на хората около него, даже и когато те се държат несправедливо и жестоко с него. Заради тези си качества той наистина е Супермен.

anakin in love

7. Анакин Скайуокър
Междузвездни войни

На всички ни се ще да бъдем безгрешни и винаги да побеждаваме, особено когато знаем, че имаме таланта за това. В действителност обаче животът често ни среща със загуби, а не са редки случаите, когато правим и грешки, понякога много големи. Така става и с Анакин Скайуокър, храбрия рицар джедай, превърнал се в Дарт Вейдър въпреки всички подвизи, извършени във Войните на Клонираните. Но дори в най-тъмните мигове искрица от светлината остава жива в него, за да лумне тогава, когато той решава да спаси сина си Люк. Да признаеш, че си вървял в грешна посока е трудно, а за да се извиниш и поправиш грешката си трябва да си истински мъж. Като Анакин.

optimus_prime

6. Оптимус Прайм
Трансформърс

Оптимус Прайм е добре познат на феновете като огромен, страховит боен робот, спасяващ цели светове в епохални сражения с други подобни машинарии като Скърдж, Мегатрон и Юникрон. Но истинската сила на Оптимус Прайм се корени в подхода, с който оригиналният му актьор Питър Кълън е спечелил ролята. По съвет на брат си той избира да пресъздаде герой, който не се кара и не крещи, достатъчно силен, че да бъде нежен. Тази бащинска черта превръща Прайм в любим герой на цяло едно поколение деца от 80-те години и икона на жанра до ден днешен.

Mikazuki.Munechika.600.1844041

5. Миказуки Мунечика
Touken Ranbu

На пръв поглед Миказуки Мунечика е съвършен – красив, изискан и изключителен майстор на меча – може би защото всъщност е такова оръжие, придобило човешко тяло само за да пази историята от невидими и безлики врагове. Но макар да не му личи, Мика всъщност е стар, а годините са му позволили да натрупа мъдрост. С нея той е винаги насреща както когато трябва да се даде полезен съвет, така и в случаите, налагащи взимане на тежко решение. А през останалото време пие зелен чай 🙂

bee adorable 2018
4. Бъмбълби
Трансформърс

Може би най-ценното качество, което един мъж може да има е да бъде добър, истински приятел. Такъв е Бъмбълби от “Трансформърс”, както за човешки персонажи от поредицата като Сам от първите филми и Чарли от самостоятелната продукция за него, така и за своя предводител Оптимус Прайм, но също и за нас, зрителите, привързали се към малкия голям робот с голяма Искра, задвижваща енергона в механизмите му. А освен това Бъмбълби може да се превръща и в “Камаро”, което не е за подценяване 😀

haru cute face
3. Харука Нанасе
Free!

На пръв поглед плувецът Харука Нанасе изглежда студен, дръпнат и дистанциран дори спрямо най-добрите си приятели като Рин Мацуока и Макото Тачибана. В действителност обаче под ледената фасада бушуват чувствата на някой, който искрено обича хората до себе си, но не е сигурен какво точно иска от живота. Може би не въпреки, а заради това обаче Хару успява да бъде вдъхновител и така да убеди съекипниците си в екипа по плуване от Иватоби да дадат всичко от себе си, за да му помогнат да реализира истинския си потенциал.

simba cool dad
2. Симба
Цар Лъв

Вероятно най-големият герой измежду всички, представяни в анимациите на “Дисни”, Симба от “Цар Лъв” е образ, претърпял огромна еволюция, от лекомислено и прекалено самоуверено хлапе до пречупен от предателството на чичо си младеж, който бяга от самия себе си, но после приема истинската си съдба и се превръща в истински цар, пък макар след това да среща трудности с отговорностите на родителството. Един много истински и много трогателен път, хващащ аспекти от самия живот, макар да става дума за рисуван лъв. Затова и Симба резонира в толкова много от нас, зрителите, които сме му фенове. А и кой не си мечтае тайно да е Цар Лъв?

harry-potter-and-the-goblet-of-fire-movie-poster-2005-1020307149

1. Хари Потър
Хари Потър

Най-големият герой на нашето поколение е и символ на най-хубавите черти, които приемаме за мъжки. Това става въпреки , че той не е най-могъщият или най-умен магьосник в поредицата си. Хари обаче има невероятното умение да постъпва правилно, въпреки всичко, хвърлено от живота срещу него. При все, че от малък остава сирак и преследван от убиец през цялото си детство, той не се поддава на омразата и винаги прави това, което счита за редно. И с това си качество заема символичното първо място в днешната класация 🙂

Статия на Александър Драганов

 

Оставете отговор