Личен Топ 10 с книги на Стивън Кинг

stephenking-58b701475f9b5860467174a6

Стивън Кинг е безспорно един от най-големите творци, писали в цялата история на жанровете фентъзи и хорър, но аз от инат и простотия дълго време не четях творчеството му и преди това цвъках различни класации за най-добри книги и филми, в които той отсъстваше. Сега обаче с яростта на новопокръстен ще ви представя личния си Топ 10 с книги на автора, който изготвих след година и половина усилено четене на произведенията му. Съзнавам, че е много вероятно той да се промени за в бъдеще, тъй като имам да наваксвам с книгите му, но това само може да ме радва. Ето обаче кои са заглавията, направили ми най-силно впечатление досега:

dead zone classic

10. Мъртвата зона

Първата книга на Краля, издадена у нас е и една от най-тежките му, но затова пък е наистина хубава. Историята за човека, излязъл от дълбока кома с пророческа дарба, за да види живота си изгубен, а светът застрашен от набиращ популярност диктатор звучи толкова актуално днес, колкото и когато е написана, а високата доза реализъм в наблюденията върху политиката и медицинските процеси по възстановяване от мозъчно нараняване правят фантастичните елементи плашещо достоверни.

needful things bg

9. Неизживени спомени

Историите, в които Дяволът (или поне негов пратеник) идва в малък град са любими не само на Стивън Кинг, но и на други автори на ужаса, ала никой друг не би могъл да опише този сюжет така правдиво. Когато Лийланд Гонт отваря амбулантен магазин в градче, настроено съмнително към чужденците, това изглежда само като свеж полъх в живота на местните и възможност да си купят нещо наистина любимо на съвсем дребна цена, да сторят някоя дребна пакост… и да продадат, без да разберат, душата си.

four past midnight new edition

8. Четири след полунощ

Култов сборник с не едно, а четири произведения, които остават ярък отпечатък  в съзнанието на читателя – пътуване в изгубеното време, в което дебне абсолютната гибел, сблъсъкът на талантлив писател с маниакален колега, историята на една изгубена книга, която предизвиква среща с върховно зло и за десерт плашещ разказ за един фотоапарат, който не работи както трябва. Уникални идеи, до една уникално разказани.

dark tower VII

7. Тъмната кула

Епичният финал на едноименната фентъзи поредица от Стивън Кинг, която среща Роланд Стрелеца със съдбата му. Краят на едно величествено приключение, продължило за читателите три десетилетия, история, изградена върху дръзки и оригинални концепции за съзиданието, в чиято абстракция авторът обаче не губи характерното за творчеството му, силният човешки елемент. Грандиозна книга.

The Stand Cover

6. Сблъсък

Епохален роман, застанал на границата между фентъзито, ужаса и пост-апокалиптичната фантастика, разказващ за една плашещо възможна реалност – края на света, настъпил след таен военен експеримент, излязъл извън контрол по възможно най-нелепия начин. Малцината оцелели ще трябва да се изправят срещу може би най-култовия злодей в цялото творчество на Краля – магьосника, известен с много имена, най-разпознаваемото от които обаче е Флаг.

The Shining Novel

5. Сияние

Човешкото въображение е измисляло всякакви страхотии, но все пак колкото и години да минат, призраците остават един от най-зловещите и необясними феномени, с които хората са се сблъсквали, а историите за тях колкото привличат, толкова и ужасяват. “Сияние” е приносът на Стивън Кинг към това направление на жанра, разказът за едно необикновено дете, неговият баща писател и храбрата му майка, останали сами в луксозен хотел, в който обаче витае злото. Невероятна книга, която ще ви накара да спите на запалена лампа.

salem's lot bg
4. Сейлъм’с Лот

Днес, под влиянието на Ан Райс и Стефани Майър, вампирите по-често се възприемат като измъчени красавци с трагична участ, отколкото като действително страховити чудовища. Не такъв е случаят обаче в “Сейлъм’с Лот”, една от класическите книги на Краля, в който малък град става жертва на цяло заразяване на кръвосмучещите гадини, в които се превръщат обитателите му. Отново малка група, начело с млад писател и смело дете ще трябва да се изправи срещу дяволската заплаха, предвождана от злодей, по-древен от християнството… Невероятно интересна, с поразително точен поглед за упадъка на малкия град и може би най-зловещите вампири в хоръра – книга, която не бива да се пропуска!

pet-semetery-new

3. Гробище за домашни любимци

Може би най-тежката книга на Стивън Кинг и в същото време една от най-интересните, веднъж започнал я, човек просто няма как да я остави настрани. Едно обикновено семейство, нанесло се в красива къща, която изглежда като идеалното място за отглеждане на малки деца. Ала горската пътека зад нея води към индианско гробище – и в него е скрита тайна, която е стара колкото света. Че понякога смъртта е за предпочитане…

Историята е колкото ужасяваща, толкова и сърцераздирателна. Потапянето на едни свестни хора в безумието.

Christine

2. Кристин

Това всъщност е любимата ми книга на Краля и това едва ли някога ще се промени, но я поставям “едва” на второ място, за да запазя поне някаква претенция за обективност. Историята на две момчета и тяхното приятелство, на чиито път застава една стара, красива кола, колкото хипнотична и очарователна, толкова и смъртоносна. Написана с любов към ретро автомобилите и класическия рок, “Кристин” е просто омагьосваща история, като дори в най-ужасните моменти се долавя красота и носталгия по едно отминало време, оставящи горчивосладък вкус в устата на читателя. Прекрасна.

It Part 1

1. То

Едва ли някой ще се изненада особено от избора ми за най-добра книга от Стивън Кинг. “То” е всичко, което може да искате не само от една книга на ужаса, но и от един епос изобщо. Палитра от човешки съдби, разгледани от майстор психолог. Трогателен разказ за израстването и болката, с която е съпроводено то. Откровен поглед за успеха и цената, която трябва да бъде платена за него. И среща със съвършения злодей, госта от друг свят, една от формите на които е клоунът Пениуайз.

Шедьовър.

Една класация на Александър Драганов,
посветена на Адриан Лазаровски, който беше убеден, че един ден ще дорасна да оценя гения на Краля

Тагове:  

Оставете отговор