Личен Топ 10 с истории за животни

kimba_and_simba_by_candydragonsdrawings_ddpf5ch-fullview

Фен арт от Candy dragon

Личните ми Топ 10 класации продължават, но тази ще е последната преди ваканцията на сайта в началото на следващия месец. В нея ще ви представя моментна снимка на десетте най-добри истории с животни, които съм гледал на филм и чел на книга. Както винаги, напомням, че става дума за персонален вкус и не натрапвам мнението си на никого – по-скоро искам да представя моята гледна точка. Но без повече предисловия, ето я и класацията…

Alex_the_Lion10. Мадагаскар

Дълго време странях от съвременните западни анимации, които от трейлърите си ми се виждаха глупави. Но когато ми казаха, че за фен на лъвовете е задължително да гледа “Мадагаскар”, реших да дам шанс на поредицата и не съжалявах. Историята на лъва Алекс и неговите приятели е действително комедийна, но също така е трогателна и смислена, приказка за живота и за мечтите, които ни карат да се борим с него. Третият филм и начина, по който Алекс вдъхна наново увереност на животните от цирка, според мен е най-добрият в поредицата.

 

zootopia furries9. Зоотрополис

“Зоотрополис” е филмът, който фъри общността – на хората, обичащи и идентифициращи се с антропоморфни животни – счита, че ги представя най-добре. На пръв поглед смешната история за зайка, мечтаеща да стане полицай, но сприятелила се с бандит лисица всъщност предлага много смислен, но и топъл поглед върху начина, по който различните предрасъдъци ни пречат да постигнем стремежите си, да бъдем добри едни с други и да си живеем живота. Но дава и надежда, че тези неща могат да бъдат преодолени, с повече доброта и разбирателство. Това е филмът, от който светът днес има нужда.

the bear movie8. Мечката и Дивото куче Казан

Тук съм малко некоректен, тъй като не съм представял тези книги и филмовите им адаптации в Цитаделата, но те бяха важна част от детството ми. “Гризли” е роман на американския писател Джеймс Оливър Кърууд, който разказва историята на малко мече, сприятелило се с голям мечок, спасил го от ловци. Това е разкошна книга, адаптирана на голям екран в красивия и емоционален френски филм “Мечката”, на който плаках и се радвах като малък. “Дивото куче Казан” доста прилича на Белия зъб, но също е хубава история, по която е заснет филмът “Окото на вълка”. Страхотни истории!

shere khan boss7. Книга за джунглата

Макар книгата на Киплинг и адаптациите й от “Дисни” да разказват за човешко момче, няма как класацията да мине и в без историята, дала на света някои от най-великите животни, измисляни някога – тигъра Шир Хан, черната пантера Багира, мечока Балу и змията Каа. Невероятна приказка за израстването, която на днешния читател би звучала твърде сурово и затова препоръчвам най-новия филм на “Дисни” от Джон Фавро, който вкара повече топлота в на места доста жестокия текст на английския гений Ръдиард Киплинг, без да губи от епичния му заряд.

animal farm6. Фермата на животните

Първото от двете произведения в класацията ми, което определено не е за деца, е класическата книга на Джордж Оруел за бунта на животните от фермера, започнал с порив за свобода, но завършил с ужасна диктатура. Написана като предупреждение срещу сталинизма, “Фермата на животните” точно подбира кой вид предава най-лошите човешки качества и умело гради антиутопия, която винаги във времена на социално напрежение е на една лапа разстояние. Класическата анимация от 1954-та година също заслужава да бъде похвалена като блестяща адаптация.

spirit poster5. Спирит

Вероятно най-вдъхновяващият филм в класацията ми, “Спирит: Жребецът на Симарон” е доказателството, че “Дриймуъркс” имат талант не само за комедии, тъй като е красива приказка, която не просто не отстъпва, но и превъзхожда почти всички класики на “Дисни”. Историята ни запознава с млад жребец, който бива пленен от лоши хора, за да намери свой приятел в лицето на индианско момче. Двамата решават да се борят за свободата си, а историята им затрогва и те кара да мечтаеш.

call_of_the_wild4. Белият зъб и Дивото зове

Четвъртата позиция, на крачка от челната тройка, остава за вечните истории на легендарния американски писател Джек Лондон, издаващи любовта му към кучетата и вълците. Когато бях малък ги четох заедно в един том и затова ги обединявам в класацията си, а освен това двете произведения са и като огледало – в първото див мелез между куче и вълк постепенно открива доброто у хората след множество перипетии, в другата обратното, красиво куче намира живота сред вълците в дивото. И двете книги са прекрасни, а втората тази година получи и невероятна филмова адаптация от “20 Сенчъри Фокс”:

francis felidae3. Felidae

Бронзовият медал остава за второто произведение в класацията ми, което не е подходящо за деца, а именно котешкият трилър Felidae, заснет по едноименния роман на Акиф Пиринчи, преведен у нас като “Котки”. Младият котарак Франсис пристига в запусната къща насред живописен квартал, в който обаче някой убива котки. Франсис решава да открие кой е убиецът, но това, което открива, надхвърля най-лошите му кошмари… Заплетена и странна история с много точни наблюдения за природата както на хората, така и на котките. Не е обаче за чувствителните – някои от сцените в нея смразяват кръвта във вените на зрителя.

watership cover22. Хълмът Уотършип

Една от най-обичаните книги на всички времена, “Хълмът Уотършип” е първото и най-известно произведение на легендарния фентъзи писател Ричард Адамс, с което той отвежда читателя на едно невероятно приключение… със зайци. Наистина звучи странно, но Адамс успява да разкаже действително епична история за сладките дългоухи животинки, предприели опасно пътуване, което на човек би отнело най-много ден, но за тях изглежда безкрайно и изпълнено с опасности, които ще станат още по-големи, когато новият дом трябва да се защити. Макар Адамс да настоява, че книгата му не е метафора, а просто история за зайци, в нея има много ценни размисли за свободата, интуицията, живота и смъртта, а героите са далеч по-добре развити отколкото много човешки образи в популярни бестселъри. За съжаление “Хълмът Уотършип” не е достатъчно популярен от нас и се надявам нашите статии да помогнат поне малко това да се промени, книгата си заслужава и обезателно трябва да се прочете преди да видите някоя от филмовите й адаптации, най-сполучлива измежду които поне според мен е тази на ВВС от 2018-та година:

the lion king1. Цар Лъв и Кимба, бялото лъвче

Едва ли е имало съмнение кой ще оглави нашата класация предвид броя ревюта по темата, който публикувахме през последната година и половина. “Цар Лъв” се превърна в мания на живота ми още при излизането на оригиналната анимация от 1994-та година, по която бленувах дълги месеци като малък и изригна наново през 2019-та, когато Джон Фавро направи епичния си реалистичен римейк. Той разпали любовта ми към поредицата отново и първо ме накара да изгледам старите филми, после да се запозная с новото продължение “Лъвската стража”, а накрая и да се върна към корените, които “Дисни” напразно се опитват да скрият, а именно японските анимации за бялото лъвче Кимба, от която са взети много сюжетни и визуални мотиви за познатата ни история. И все пак, клипът, който ще ви пусна е от оригиналната, първа анимация на “Дисни” от 1994-та година:

Класацията изготви Александър Драганов

Оставете отговор