Личен Топ 10 с герои от Warhammer и Star Wars

star wars vs warhammer vader vs space marine

След пауза от няколко седмици, отново е ред на Личен Топ 10 с любими герои, като този път на фокус са любимите ми поредици от военната фантастика, а именно бордовите игри Warhammer и филмовата сага “Междузвездни войни”, като трябва да се има предвид, че и двете са вдъхновили огромни литературни вселени. Сходните теми и фактът, че спорът коя е по-яка е един от най-нърдовските в целия фендъм ме накара да ги обединя в една класация, а както и в предишните десетки с персонажи, трябва да имате предвид, че в тях изреждам моите си предпочитания и затова джедаи няма да видите 😛

С тази уговорка преминавам към самия Топ 10…

emperor_of_mankind_by_genzoman

10. Императора на човечеството

Ереста е силна в мен и затова всъщност не съм от големите фенове на Императора на човечеството, който намирам за студен и безжалостен към собствените си творения. Като символ обаче той е безспорно лицето на Warhammer 40 000 и една класация не би била сериозна без него, а обожанието, което е вдъхновил към себе си, го прави може би най-важният герой в космическата версия на историята.

plagueis

9. Дарт Плегиъс Мъдреца

Мистериозният учител на Дарт Сидиъс само се споменава във филмовата трилогия, но за него научаваме повече в романа от писателя Джеймс Лусино, кръстен на името му.  Изключително мъдър ситски лорд, научил да манипулира самата Сила с помощта на Тъмната страна, Плегиъс контролира и банковия клан в галактиката, а финансовите му машинации са една от причините ученика му Палпатин да успее с преврата си и да стане Император.

sanguinius-wal

8. Сангвиниус

Сангвиниус, Ангела на империума, е любимият ми примарх сред лоялистите на Императора и героят, който най-много се приближава до понятието “добър” във времената на Ереста на Хорус. Доблестен и смел, той е искрено предан на своя Император и в крайна сметка дори дава живота си за него, като с това завинаги остава символ на благородство в галактиката.

kueller

7. Кюлер

Време е за още един по-слабо познат герой от “Междузвездни войни”, който всъщност въпреки вида си, не е ситски лорд, а просто майстор на тъмната страна. Някогашен ученик на Люк от старата Разширена вселена, Долф Кюлер се отрича от джедаите и започва бунт срещу Републиката със серия от терористични актове. Мощта му е сравнима с тази на Дарт Вейдър и Императора, а в интервю пред Цитаделата създалата го в романа The New Rebellion авторка Кристин Катрин Ръш сподели, че тайната не е в ситски холокрони – просто талант, съчетан с отдаденост, макар и за съжаление в грешната посока.

Fulgrim

6. Фулгрим

Някога изумително красив и изключително умел във фехтовката, примарх Фулгрим бива обсебен от демон и се превръща в един от най-страшните примарси на Хаоса и мой любим персонаж от вселената Warhammer 40 000. Аурата на упадък и декаданс около този образ го правят харизматичен и запомнящ се, а в съдбата му го прави и трагичен герой – в началото не искал нищо повече от това да бъде съвършеното дете на Императора, но именно заради перфекционизма си се превръща в идеалната жертва на скверния бог Слаанеш, покварил душата му.

kylo ren team

5. Кайло Рен

Най-сетне герой от “Междузвездни войни”, за който да сте чували! Истината е, че след “Епизод 7” не бях никак впечатлен от Кайло Рен, който успя да изгуби от пустинячката Рей въпреки предполагаемия си опит, а осмият филм, където Люк го направи див и щастлив, не подобри особено впечатленията ми, въпреки добрата актьорска игра на Адам Драйвър. Но израстването му като персонаж във “Възходът на Скайуокър”, където първо стана реално заплашителен антагонист, а после и истински герой, успя да го направи мой любим образ и така му печели петото място в класацията ми. Рен е кажи речи и единственото, което истински ми харесва в продълженията на “Дисни” от поредицата.

morathi - queen

4. Морати

Като никога и аз да включа дама на предно място в класацията си, но кралицата на черните елфи Морати заслужава позицията си, защото е наистина любимият ми чист злодей в поредиците Warhammer. Макар да има мотивация – мъка по изгубения си съпруг Енарион, Морати е безжалостна манипулаторка, която първо подготвя народа си за война, а после покварява собствения си син със злата си магия, осигурявайки кървавата Раздяла на елфите в услуга на най-злите им им богове, вероятно аватари на Хаоса. Красотата й е неоспорима, но не бива да заблужава – това цвете е отровно и с бодли.

palpatine

3. Палпатин

Архизлодеят от поредицата “Междузвездни войни” се качва на подиума в личната ми класация, оставайки може би любимият ми фентъзи злодей изобщо. Страховит майстор на тъмната страна и ловък политически манипулатор, той самичък успява да срине хилядолетната Република и почти да изличи могъщия джедайски орден, най-сетне изпълнявайки завета на Дарт Бейн за Отмъщението на ситите. Начинът, по който поквари могъщия Анакин Скайуокър, за да го превърне във верния си слуга Дарт Вейдър, обаче е може би най-чудовищното му престъпление.

deathstalker return

БОНУС: Фин Дюрандал

Тази класация ми се струва повече от удобна, за да вмъкна в нея любимия си автор Саймън Р. Грийн и може би най-готиният злодей, който той някога е създавал, рицарят от бъдещето Фин Дюрандал от поредицата Deathstalker. Заради наскърбената си чест, той съсипва Златния век на човечеството и установява кървава диктатура в разгара на самия Апокалипсис, разразил се с идването на космически Ужас, покосяващ цели светове. Красив и надменен, той успява с чиста безскрупулност да направи поразиите си, макар нито да е чак толкова велик воин, нито да има свръхестествени сили. По-лош от Палпатин и Морати!

anakin-mustafar

2. Анакин Скайуокър/Дарт Вейдър

Любим мой герой още с първата си поява в “Нова надежда”, Вейдър ми стана истински близък с втората трилогия на Лукас, когато проследихме миналото му като рицаря джедай Анакин Скайуокър, поддал се на тъмната страна заради гнева и страха си. За разлика от мнозина, аз останах очарован от изпълнението на Хейдън Кристенсен и смятам, че той чудесно пресъздаде вътрешните терзания на образа, правейки го мой любимец в далечната галактика и до ден днешен. Всъщност дълго време това беше топ фентъзи героят ми изобщо, но през 2014-та открих нещо още по-добро.

Malekith awesome

1. Малекит

Малекит е кралят на тъмните елфи от фентъзи света на Warhammer и любимият ми герой от епично фентъзи изобщо. Заслугата за това е на писателя Гав Торп, който разказа по наистина величав начин историята на младия завоевател, прочул името си надлъж и шир, преди да се върне у дома, където борбата с ересите, пуснати от собствената му майка полека лека го превръща в амбициозен злодей, разкъсал тъканта на елфическия народ завинаги. Но историята му не завършва дотук и в последните времена Малекит се изправя срещу силите на Хаоса, за да се възнесе накрая като бог. Епична история, на която аз досега не съм намирал аналог.

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор