Личен Топ 10 с герои от Future GPX Cyber Formula и F-Zero: The Legend of Falcon

anime formulas

Рубриката ми за Личен Топ 10 с Герои се завръща през месец септември, а този път герои в нея са пилотите от състезателните анимета Future GPX Cyber Formula и F-Zero: The Legend of Falcon, които ми харесаха най-много от всичко, което съм гледал от началото на годината. Те обединяват две от най-големите ми мании – японската анимация и Формула 1, поради което вероятно беше неизбежно да ми станат любими. Както винаги, правя уговорката, че класацията ми е по личен вкус и е възможно пилоти, които са обективно по-добри да останат зад такива, считани от мен за по-симпатични или интригуващи. Без повече излишни приказки палим двигателите!

jackie

 

 

10. Джеки Гуделиан

Джеки Гуделиан е американски пилот от анимето Future GPX Cyber Formula, спечелил си славата на доста лекомислен женкар, нещо, което изкарва от нерви негов съперник от Германия, винаги отдаден на работата си. Когато двамата обаче обединяват сили и немецът прави болид, който позволява на Джеки да печели на пистата, Гуделиан успява да стане световен шампион, а това му осигурява и 10-тото място в нашата класация.

jack

9. Джак Левин

Джак е герой от анимето F-Zero: The Legend of Falcon, който първоначално е бил доста опасен уличен бандит. Когато животът му обаче бива спасен от шефката на полицията, той решава да й помогне в борбата с галактическия злодей Блек Шедоу и така става пилот в свръхбързата Ф-Зеро, където успява да печели и победи, въпреки завръщането от миналото на аса Рю Сузаку. Освен това в някакъв етап от живота си е бил и музикален идол, а това винаги е в плюс 😀

henri

8. Анри Клайтор

Анри е един от малкото герои във Future GPX Cyber Formula, които могат да минат за отрицателни, поне преди катарзиса си. Син на амбициозен баща, Анри е трябвало да стане най-младият световен шампион, възможност, която му е отнета от Хаято Казами. Клайтор успява да предизвика катастрофа на Казами, която го вади от играта за известно време и му позволява да се бори за титлата, но именно Хаято му помага със завръщането си да я спечели, което предизвиква и радикална промяна в характера и възгледите му.

zoda detonator

7. Зода

За разлика от Future GPX Cyber Formula, във F-Zero: The Legend of Falcon си има класически злодеи и един от най-ярките е Зода, човек, опитал да убие Рю Сузаку в миналото и върнат като чудовище от суперзлодея Блек Шедоу. Зода се състезава във Формула Зеро, за да печели пари за криминалната организация на Тъмния милион и е склонен на всякакви номера, за да постигне целите си, като обаче има и реална скорост, за да бъде толкова опасен. Има обаче и една голяма слабост, която го прави симпатичен – към сладкото.

naoki shinjo grid

6. Наоки Шинджо

Една от големите звезди във Future GPX Cyber Formula, Наоки Шинджо е считан за сигурен бъдещ шампион, тъй като идва с отлична скорост от Формула 3. Кариерата на амбициозния млад мъж обаче среща неочаквани трудности и той пак и пак бива побеждаван от вундеркинда Хаято Казами, което води до напрежение между него и отбора му, заради което се случва Наоки дори да яде шамари от съекипника си Джотаро Кага. Все пак Шинджо получава възможността да стане световен шампион в сезон, когато Хаято е контузен, а по-късно впечатлява всички, печелейки победи и в американската серия НАСКАР, с което доказва, че може да се адаптира към всякаква техника.

black-shadow-f-zero

5. Блек Шедоу

Архизлодеят от поредицата F-Zero: Legend of Falcon е мегаломан, който иска да унищожи Вселената (!), за да я пресъздаде наново (!!) по свой вкус (!!!), като за целта манипулира състезанията във Ф-Зеро с цяла армада от пилоти, каращи за него, кой от кой по-зловещ. Когато обаче се наложи, Шедоу може да се състезава лично с болида “Черния телец”, страховит автомобил, колкото бърз, толкова и здрав, а той го кара едновременно умело и мръсно. Дори ако Дарт Вейдър от “Междузвездни войни” се върне към състезанията от детството си, не съм убеден, че ще може да го победи.

hayato

4. Хаято Казами

Вероятно най-големият талант от пилотите в днешната класация, Хаято Казами е мотоциклетист, който по стечение на обстоятелствата трябва да пилотира болида “Асурада” на състезание от серията “Кибер Формула” и макар дебютът да го смазва физически, още тогава загатва за потенциала си, който се разгръща с пълна сила по време на сезона и макар грешките на новобранеца да не са му чужди, Хаято успява да стане световен шампион, първата от общо четири титли, които печели. Още по-впечатляващ е начинът, по който Казами се завръща на пистата след тежък инцидент, едва не отнел живота му. Не е случайно, че накрая на поредицата от главен герой Хаято се превръща в препятствието, което трябва да бъде преодоляно от Кага, ставайки доминатор от типа, какъвто беше Михаел Шумахер в истинската Формула 1.

captain falcon

3. Капитан Фалкон

Феновете на Капитан Фалкон вероятно ще се ядосат, че го поставям “едва” на трето място в класацията си и биха имали известно основание, тъй като Анди Съмърс, както е истинското име на този състезател, е ювелирен състезател, способен да спечели в почти всяка ситуация, а това, че го прави не просто за чест и слава, но и за да спаси Вселената от Блек Шедоу е още по-впечатляващото. Най-запомнящият се момент в кариерата на Капитана е обаче когато той намира своя достоен наследник и решава да му помогне, давайки живота си в битка за спасяването на космоса с Шедоу, саможертва, която е една от най-красивите, виждани от мен в японската анимация. А името на Капитана остава на пистите, благодарение на…

Ще видите след малко.

capeta poster

БОНУС: Тайра Капета

Няма да крия, че идеята за бонус участник, която измислих, за да набутам Кимба в класацията си за любимци от “Цар Лъв”, ми се услади много и възможността да спомена Капета днес за пореден път ми потвърждава, че е била добра идея. Тайра е малко момче, което се състезава на картинг въпреки огромните финансови лишения на семейството си и с помощта на много труд, пот, сълзи, невероятен талант, подкрепа от баща му и приятелите, както и немалко късмет стига до това да кара за “Ферари” във Формула 1. Сбъдната мечта и не можем да виним автора на мангата Масахито Сода за това, че не е могъл да предвиди в какво ще превърне този славен тим шефът му в реалния свят Матия Биното. Ако беше истински обаче, Капета можеше и да успее да отмъкне някоя титла от Хамилтън!

ryu suzaku

2. Рю Сузаку

Само някой, който стане по-добър от Капитан Фалкон може да носи името му и в света на F-Zero това е Рю Сузаку, световен шампион от близкото бъдеще, който бива ранен и събуден от криосън в далечното такова, където е принуден да се бори със суперзлодеите Зода и Блек Шедоу, а освен света, да спаси и любимата си Харука, отвлечена и с промит мозък. Сузаку успява да направи всичко това, превръщайки се и в най-бързия пилот на Формула Зеро, поради което заслужено печели и каската на Капитан Фалкон след саможертвата му. Много се колебаех дали Рю, който по нещо ми напомня на любимеца ми във Формула 1 от последните години Макс Верстапен, да не е на първо място, но все пак се спрях на топ фаворита си от Кибер Формулата.

kaga san

ouga

1. Джотаро Кага

Макар да печели световната титла в Кибер Формула само веднъж, Джотаро или “Блийд” Кага има най-интересната история от всички пилоти, а и успява да стане шампион, побеждавайки Казами в най-добрата му форма, нещо, което никой от другите изброени пилоти не е успявал да направи. Кага започва като уличен състезател, но с формули, излагащ живота си на смъртоносен риск и открил карането в Зоната, където потъва изцяло в болида и пистата, с риск на здравето си. Джотаро не се блазни от славата на официалния световен шампион, но все пак се включва по покана на отбора на “Аой”, ала късметът на няколко пъти му обръща гръб и изглежда, че кариерата му ще приключи без да се увенчае с ултимативния успех. Нещата се обръщат, когато Кага получава за каране болида “Уга”, експериментална машина, забранена поради това колко опасна и изискваща от пилотите си. Джотаро успява да я овладее, след като се научава да й се покорява, а след това дава всичко от себе си и изтръгва титлата от Хаято в епичен финал на Кибер Формула, един от най-върховите двубои, на които съм ставал свидетел в анимето като цяло.

Джотаро Кага си знае, че има силите да победи Казами само веднъж – но когато се оттегла, го прави с високо вдигната глава, като Световен шампион в Кибер Формула.

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор