Личен Топ 10 с герои от Berserk и Fullmetal Alchemist

berserk fma (2)

Както обещах преди месец, продължавам рубриката Личен Топ 10 с герои, макар и разредена откъм честота. В днешната класация ще представя списъка си с любимци от двете може би най-епични истории на мангата и анимето, а именно Berserk на Кентаро Миура и “Железният алхимик” на Хирому Аракава. Както винаги, трябва да имате предвид, че класацията ми е плод на личен вкус и не налага нищо на никого. Въпреки това обаче си знам, че като я прочетете, ще остана без приятели. Защо… абе ще видите сами.

skull knight

10. Рицарят на черепите

Въпреки зловещия си вид, Рицаря на черепите е положителен герой в поредицата “Берзерк”, което само трябва да подсказва колко мрачен и готин е светът, създаден от Кентаро Миура. Мистериозен владетел от древно минало, той оцелява през вековете, за да се бори с демоните от Божията ръка и техните служители. Появата му винаги предвещава беди, но това е, защото той се показва пред Гатс само когато има да се случва нещо ама много, много лошо.

9. Брадли

Краля Фюрер от “Железният алхимик” владее могъща империя, отговорна за множество зверства, но това, което малцина знаят за него е, че той всъщност е хомункул, изкуствен човек, извърщващ геноцидите си с пъклена цел, макар тя да се различава в оригиналната версия от 2003-та, където той е завършено чудовище и римейка от 2009-та, представящ го с все пак някакви етични ценности. И в двата случая обаче е върховен злодей.

egg perfect world

8. Яйцето на съвършения свят

Яйцето на съвършения свят е един от най-странните, но и запомнящи се герои на Миура. Някога то е било нещастен човек, останал съвсем сам и трансформиран от Божията ръка в бехелит – яйце, от което се изплюпват зли сили. В неговия случай края му предвещава второто пришествие на демоничния принц Фемто, който трябва да завладее света. Въпреки това самото яйце изглежда някак меланхоличен образ, а историята му е по-скоро трогателна, отколкото зловеща.

dante

7. Данте

Когато се появи за пръв път в класическата адаптация на “Железният алхимик” от 2003-та година, Данте ми се стори като мъдра възрастна жена. В действителност обаче тя е архизлодея на тази версия, безмилостен убиец, стоящ зад хомункулите и всичко това с прозаична цел – за да си купи още години от живота, като прави това с масови убийства, позволяващи й да се прехвърли в чужди тела. Последните епизоди с танца й бяха хипнотизиращи.

serpico

6. Серпико

Серпико бързо стана един от любимите ми герои в поредицата Berserk, най-вече защото започвам типа “бърз фехтувач” като герой и боен стил. Това обаче не значи, че той няма дълбочина на образа. Серпико е трагичен образ, незаконно дете, принудено да помага на лудата си сестра, преследваща милостта Господня с жестокости. Почти пряко волята си той става част от екипа на Гатс, но се отличава като изключително полезен боец и умен тактик, нещо, позволило му преди това да се изправи срещу самия Черен мечоносец.

alphonse

5. Алфонс Елрик

Алфонс е по-малкия от братята Елрик, алхимик, буквално загубил всичко заради амбицията на брат си да направи невъзможното и да възкреси майка му. Резултатът не е добър и за да оцелее в света на живите, духът му е свързан с броня, която обитава. Това обаче не му пречи да се развие в алхимията и да се превърне в силен боец, а най-трогателното е, че когато най-сетне си връща тялото, се оказва, че прилича много на Едо.

guts-winner

4. Гатс

Емблематичен мъжкарски герой, Гатс е протагонистът в поредицата “Берзерк” и всъщност деконструира този архетип на жанра. Макар да е свиреп воин с невероятни умения, той е жертва на злата съдба, а способностите му да върти меча са недостатъчни срещу злите сили на Божията ръка и техния избраник Грифит, поради което пътят му към изкуплението е да загърби пътя на мъстта и действително да стори добро, нещо, което Гатс започва да прави още сбирайки около себе си хора като Изидор и Серпико, с които опитва да запази нещо хубаво в мрака, спуснал се над целия свят.

edward elric

3. Едуард Елрик

Самият Железен алхимик заема третото място в класацията ми, като е трудно човек да не обикне дяволития, избухлив герой, направил нещо непростимо в детството си, вина, която опитва да изкупи като спаси света от заговора на хомункулите и върне тялото на брат си. Това, че самият Едо е изгубил ръката и крака си за него не е толкова важно, но е невероятно, че в след всичко преживяно този герой е запазил моралния си компас. Това му осигурява и бронза в днешната класация.

А защо не златото или среброто? Аз ви казах, че ще ме намразите в днешната класация, но преди това е време за…

ban meliodas

БОНУС: Бан и Мелиодас

Ако Ви се гледа епично фентъзи в духа на “Берзерк” и “Железният алхимик” перфектният избор е “Седемте смъртни гряха” и една от причините затова са главните положителни герои Бан и Мелиодас, единият безсмъртен воин, другият… ами ще видите, ако гледате, но е много величав и трагичен образ, въпреки вида си на гладко избръснат Астерикс. Закачането помежду им е легендарно, но когато приятелството им ги спасява в самия ад, гарантирам, че ще усетите парене в очите.

2. Завист

Харесах Завист още когато гледах вярната с мангата адаптация на “Железният алхимик” от 2009-та година, тъй като винаги съм имал слабост по горделиви психопати, които правят каквото си искат и всъщност именно недотам добрия край на този образ в историята ми попречи да харесам “Братство” истински. Поради това и оригинала от 2003-та ми се стори като манна небесна, историята с произхода на хомункула ми се видя далеч по-силна, мотивацията му напълно оправдана, а финалната трансформация в развръзката разтърстваща. И ако си мислите, че е непростимо да поставя толкова отрицателен образ толкова напред, само вижте кой е първи…

grif

1. Грифит

Да, в крайна сметка героят, заемащ първото място в днешната ми класация е злият пълководец Грифит. Истината е, че аз не съм убеден доколко зъл беше той в началото, макар безграничната му амбиция да бе явна още докато водеше Свитата на Ястреба. По произход бедно момче, Грифит има мечти като на Александър Македонски и почти ги постига, докато не възприема желанието на Гатс за самостоятелност като предателство и не прави грешка, от която губи всичко. Съдбата му обаче е била писана за величие и Божията ръка го превръщат в принца демон Фемто, предал всички, които някога е обичал, за да се превърне в Месия на злото, сбиращ всички под знамената си. Развръзката за този герой още не е ясна и едва ли ще е щастлива, но би било интересно да се види дали ще има някакво изкупление или той ще остане върховният антагонист, който е в момента. За мен обаче Грифит е номер едно!

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор