Личен Топ 10 с герои от “Цар Лъв”

the-lion-king-theatrical-poster-3d

Топ 10 класациите са любими материали за много сайтове и по едно време ние ги имахме в изобилие, но през 2021-ва позанемарихме традицията. Сега обаче ще се върнем на нея, като започваме нова рубрика, в която подреждаме любими герои от също толкова любими произведения, а началото логично дава “Цар Лъв”, обичаната от безброй фенове анимационна поредица на “Дисни”, спечелила приза ни за Фентъзи на десетилетието януари миналата година. Преди да представя топ героите от нея, държа да направя уточнението, че списъкът е подреден лично от мен и отразява субективното ми мнение, така че няма претенциите да налага нищо на никого – просто споделям какво мисля аз.

rafi

10. Рафики

Рафики играе ролята на мъдреца в сагата “Цар Лъв”, с което малко напомня на Йода, майстора джедай от “Междузвездни войни”, като помага на героите да достигнат до себе си. Плюсът е, че начина, по който раздава мъдрост е забавен и включва лупване по главата с тояга, а то от своя страна не бива да се бърка със сериозните му бойни умения, запазени за хиените на Скар. Рафики се появява и в продължението “Гордостта на Симба”, както и в “Лъвската стража”, а там е дори по-топъл образ, отколкото в оригинала.

nala grown up

9. Нала

За къде е един цар без половинката си? Класацията ни нямаше как да мине без лъвицата Нала, съпругата на Симба, която първоначално хич не е ентусиазирана от идеята да прекара живота си с него, но в крайна сметка именно тя го вади от безметежното съществуване в оазиса, където той е израснал, далеч от тревогите в Лъвските земи, където управлява узурпатора Скар. Нала е и умел боец, което се оказва ценно в последната битка с хиените, където тя се изправя срещу Шензи (или поне така стана в римейка от 2019-та година).

timon pumbaa

8. Тимон и Пумба

Двамата приятели, които са “душата на компанията” в поредицата ги включвам на едно място, защото са винаги неразделни. Едва ли има някой, който да не се е смял на глупостите им, но истинската причина да ги класирам в Топ 10-а си е в огромната, скрита зад простотийките им доброта, с която посрещат малкия и осиротял Симба. Приятелството им и след години, когато той се връща ранен след засада на Зира, те отново първи се притичат на помощ. Дай Боже всекиму такива другари.

Kiara

7. Киара

Главната героиня в “Цар Лъв 2: Гордостта на Симба” е дори по-симпатична от майка си, защото макар да е лъвица си задава въпроси за това каква е нейната роля във великия Кръговрат на живота и може ли да бъде себе си, въпреки това, че е царица. Макар да е като цяло кротка и добросърдечна, тя с любовта си дава шанс на Кову да се измъкне от манипулациите на Зира, а в същото време посочва и грешките, които правеше Симба, сам залитнал леко към тиранията, макар и от страх към нея. Чудесен образ.

kion cute

6. Кайон

Една класация за “Цар Лъв” не би била пълна, ако не отчетем поредицата “Лъвската стража”, сериалче, което привърза ново поколение фенове към вълнуващите приключения в африканската савана. А там главен герой е Кайон, синът на Симба и малък брат на Киара, който придобива мистични сили, с които да пази лъвските земи от нашественици, най-страшният от които се оказва призракът на Скар. За да го надвие, Кайон трябва да преодолее съмненията в себе си и да съхрани доброто си сърце, нещо, което той успява да направи. Обективно погледнато, Кайон може би е най-големият герой в поредицата, на моменти по-решителен и от Симба, и от Муфаса.

Zira (1)

5. Зира

Злодеите са солта на всяка епична история, а Зира, лъвицата, вдигнала се на бунт срещу Симба във втория филм от поредицата, на моменти е дори по-лоша от Скар, в който си остава влюбена и след смъртта му. Маниакална и коварна, тя отглежда собствения си син Кову като ултимативно оръжие, с което да отмъсти, а когато това се проваля, не се поколебава да тръгне и срещу него. Зира получава шанс за спасение в края на историята, но умишлено отказва да се възползва от него. Страховит персонаж, чиито характер бе чудесно хванат от родните преводачи, накарали я да изпее, че “небето в кръв ще ври”.

mufasa cartoon

4. Муфаса

Муфаса е специален образ и допускам, че някой дори може да се обиди, задето съм го сложил “чак” на четвърто място в класацията си, но с това изобщо не искам да подценявам образа му, изграден като идеалния баща – благ, но силен, решителен, но опрощаващ, мъдър и състрадателен, посочващ грешките на сина си, но и винаги заставащ зад него. За съжаление Муфаса е прекалено разбиращ и към подлия си малък брат, което води до смъртта му, но и след нея, като дух, оказва помощ на онези, на които се радва от небето. Вярата му в добротата и силата на любовта на моменти изненадват дори Рафики.

scar great villain

3. Скар

Вкусът ми към злодеите е пословичен в клуба на Цитаделата и затова ако има изненада от присъствието на Скар в класацията ми, тя ще е само, че не съм го сложил на първо място. Наистина невероятен злодей, озвучен перфектно от Джеръми Айрънс в оригинала и Чиуетел Еджиофор в римейка, той на практика няма положителни страни – страхлив, подъл, жесток и недалновиден, но за сметка на това манипулативен и властолюбив. И все пак превзетото поведение и сардоничното чувство за хумор го правят толкова чаровен, че феновете му прощават почти всичко. Малцина обаче знаят, че в “Лъвската стража” се завръща като дух, дори по-жесток отколкото е бил приживе.

the jungle emperor

БОНУС: Кимба, белия лъв

Преди да пристъпя към челните две позиции в класирането ми, бих искал да спомена героя, неофициално вдъхновил сагата на “Дисни”, а именно белия лъв Кимба, герой в аниме поредицата “Императорът на джунглата” на Осаму Тезука. Вдъхновяващият образ на лъвче, останало сираче ще ви прозвучи познато, но темата в японската история е за сблъсъка на дивата природа и цивилизацията, а като герой Кимба дава надежда, че те ще намерят начин да оцелеят заедно. Ако не сте гледали поредиците за него, не е късно да наваксате, макар и остарели, те днес звучат дори по-актуално, отколкото когато са били направени.

Kovu smiling

2. Кову

Лошите момчета винаги имат специфичен чар, който кара зрителите да се влюбват в тях, особено ако все пак имат нещо добро в сърцето си и не са напълно откачени като Скар. Такъв е случаят с Кову, единият от двамата главни герои във втория филм от поредицата, отгледан като убиец от майка си Зира, но победен от собствената си любов към Киара и станал част от прайда на Симба, въпреки недоверието, което последният дълго време има към него. Самоувереността му, базирана на жестокото обучение, което е получил по странен начин контрастира с уязвимостта, когато бива заплашен от отхвърляне и именно това кара феновете да го обичат толкова. Понякога се чудя дали всъщност той не ми е любимият персонаж от поредицата, но все пак първи си остава…

Simba

1. Симба

Едва ли първото място на главния герой в една история би предизвикало изненада, но Симба наистина е страхотен персонаж, симпатичен още когато малко и наперено лъвче, опитващо да се докаже пред татко си, трогателен, когато му се налага да порасне с изгарящо чувство за вина, несправедливо хвърлено отгоре му, вдъхновяващ, когато преодолява всичко това и се изправя срещу мъчителя си, за да вземе царската корона, която му принадлежи по право. И макар като владетел да има своите грешки, най-вече от страх за щерка си Киара, в ключови моменти, както при завръщането на Скар в “Лъвската стража”, той успява да запази самообладание и остане владетелят, от който животните имат нужда. Един от най-великите герои, създавани някога.

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор