Личен Топ 10 с герои от “Хари Потър” и “Пърси Джаксън”

kolaj harry percy

Продължавам с рубриката ми за Лични Топ 10 класации с герои от различни поредици, като в днешното й издание спирам вниманието си на два фендъма, които белязаха историята на Цитаделата, а именно “Хари Потър” и “Пърси Джаксън”, заемали място във водещите ни новини през по-голямата част от историята на нашия клуб. Събирам ги в едно, тъй като и двете саги се издават от водещото у нас издателство “Егмонт”. Предвид фактът, че произведенията на Дж.К. Роулинг и Рик Риърдън са едни от най-популярните сред нашите фенове, повече от всякога настоятелно припомням, че тези списъци са свидетелство за моя си вкус и не натрапвам оценката си никому, така че не се сърдете, ако не видите любимите си герои вътре – а за много от вас съм сигурен, че ще е така. За целите на класацията са използвани персонажи от книгите и филмите за “Хари Потър”, прелюдията от поредицата “Фантастични животни”, както и театралната постановка за Прокълнатото дете от една страна и романите от пенталогиите “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп”, плюс двата филма за Пърси, от друга.

Без повече предисловия, продължавам с моята десетка от тези две вселени.

Albus-Potter-the-Slytherin-albus-severus-potter-21783612-800-590

10. Албус Потър

Предполагам, че много от Вас ще са недоволни от това, че включвам малкия син на Хари Потър в класацията, но аз за разлика от мнозинството искрено харесвам историята от осмата част на историята и макар да не одобрявам, разбирам изборите, които Албус направи, а и вярвам в силата на изкуплението и това, че той го постигна. Освен това съм фен на фенфиковете по света на Роулинг, така че освен одобрената от нея официалната версия в “Хари Потър и прокълнатото дете” съм фен и на интерпретацията, която този герой получи във фенфиковете на Vekin87, на моменти достигащи епиката на оригиналните седем книги.

Leo_Valdez_Viria

9. Лио Валдес

Включваме и Рик Риърдън в класацията с образа на Лио Валдес, чаровния син на Хефест от поредицата “Героите на Олимп”. Грабнал симпатиите на феновете в “Изчезналият герой”, Лио прави впечатление първо с взривоопасното си чувство за хумор, на моменти засенчващо дори техническия му гений, позволяващ му да сътворява и поправя различни джаджи. Колко голям герой е той всъщност обаче видяхме в “Кръвта на Олимп” където той изготви стратегия, достойна за Батман и така спаси света от злата богиня на земята Гея.

grindlewald

8. Гелърт Гринделвалд

Макар поредицата за “Хари Потър” по мнението на повечето фенове да е далеч по-добра от тази за “Фантистични животни”, ако трябва да сравняваме само злодеите нещата се обръщат и трябва да признаем, че Гринделвалд е далеч по-впечатляващ антагонист от Волдемор, по-хладнокръвен, по-умен и с чувство за естетика, придаващо му голяма харизма. Не искам да навлизам в детайли относно споровете дали Джони Деп или Мадс Микелсен изиграва този антагонист по-добре, но само ще вметна, че макар в началото да бях твърдо в лагера на Джони, от дистанция на времето все повече харесвам изпълнението на Мадс.

luke pjo

7. Люк Кастелан

Продължаваме с отрицателните образи, като добавяме такъв и от чичо Рик, а именно оригиналния му, красив и трагичен паднал герой Люк Кастелан. Син на Хермес, приел в себе си душата на злия титан Кронос, Люк се зарича да срине боговете на Олимп, огорчили го толкова много с пренебрежението към собствените си рожби и почти успява. Това, което го спира е чувството за дълг и вътрешната му доброта, каращи го да се вслуша в гласа на някогашната си приятелка Анабет и да се жертва, за да спаси света в решителния момент. В някои отношения Люк е най-големият герой на Риърдън или поне най-комплексния.

dumbledore

6. Албус Дъмбълдор

Чувствата ми към професор Дъмбълдор доста варираха през годините, като в началото, подобно на Хари, го идеализирах, за което помогна и изпълнението на сър Ричард Харис в първите два филма. После Майкъл Гамбън не ме разочарова, но разкритията на Роулинг за образа ме накараха да охладнея към него, тъй като ми се стори като безжалостен манипулатор, готов да жертва всеки за висшето благо. Но майсторската игра на Джъд Лоу в най-новия филм от поредицата разкри много повече детайли за този образ и мога да кажа, че той се изстреля напред в личните ми предпочитания, видях, че наистина е чист човек, правещ това, което му е останало възможно за да спаси душата на магьосническия свят. Поклонът на чилина го потвърди – ако не знаете за какво говоря, марш на кино!

nico

5. Нико ди Анджело

Синът на Хадес заема мястото в средата на класацията благодарение най-вече на ролята си в сагата “Героите на Олимп”. Макар да беше симпатичен с появата си в третата част от оригиналната поредица, Нико по-скоро ми бе досаден с превзетото си сърдито поведение в “Последният олимпиец” и така докато Рик Риърдън не разкри какво има в душичката му. Това стана в “Домът на Хадес”, до голяма степен станала ми любима книга в творчеството на автора заради този момент. А за това къде Нико е най-готин – в “Кръвта на Олимп”, като помете героя предател, пратен по петите му, разбира се!

draco what

4. Драко Малфой

Подличкият и в началото на книгите откровено дразнещ ме магьосник от “Слидерин” е според мен един от най-сполучливите персонажи на Дж. К. Роулинг. Започнал житейския си път като стереотипния гаден съученик, който тормози другарчетата си, той завива към по-лошото, наемайки се със задачата да убие Дъмбълдор, но точно тогава става ясно, че не е убиец, а терзанията му, изиграни блестящо във филмите от Том Фелтън, го правят изненадващо симпатичен. Драко получава своето изкупление частично в “Даровете на смъртта” и изцяло в “Прокълнатото дете”, а още преди това героят му вдъхновява някои от най-епичните фикове, писани някога, дело на по-късно развилата собствена писателска кариера Касандра Клеър.

Jason_grace_by_germanmissiles

3. Джейсън Грейс

Бронзовият медал в днешната класация се печели от Джейсън Грейс, синът на Юпитер от “Героите на Олимп”, образ, който е колкото обичан, толкова и подценяван от феновете, поне до момента, когато не го загубихме. По-сдържан и без да прави циркаджилъци като Лио, той всъщност е изключително вдъхновяващ героичен персонаж, образ, достойно изправящ се срещу всеки враг, готов да се жертва за приятелите си, което в крайна сметка и направи. Обожавам епичните му битки с Енкелад и Порфирион в “Изчезналият герой” и никога не простих нито на Рик, нито на Пайпър за станалото в “Изпитанията на Аполон”, макар че Грейс си отиде като истински римлянин, споменът за който го изкачва толкова нависоко в класацията ми.

edward-eclipse-600x421

БОНУС: Едуард Кълън

Няма какво да се лъжем, макар и забавна поредица, романтичната история “Здрач” на Стефани Майър, чиято звезда е вампирът Едуард Кълън, не е на нивото на “Пърси Джаксън”, а още по-малко на “Хари Потър”, но все пак е третата голяма сага, издавана от “Егмонт” и затова реших да я включа. От нея започна манията ми по вампирите, за които самият аз почнах да пиша, а преди това вдъхновиха една от най-успешните клубни срещи в историята на Цитаделата. Що се отнася до самия Едуард, освен хубав и невероятно силен, той е образ на съвършения джентълмен, какъвто не се среща в наши дни – и не е случайно, че толкова дами се влюбиха в него навремето.

logan percy

2. Пърси Джаксън

Синът на Посейдон дълго време беше любимият герой на феновете в Цитаделата, а мисля, че се утвърди и като един от най-обичаните фентъзи персонажи в България, поради което не е изненада, че стига до второто място в личната ми класация. Устат, забавен, смел, готов, както предупреждава Атина, да жертва света заради приятелите си, той се превърна в може би най-големият образ на съвременната американска литература за деца и юноши, персонаж, чиито приключения съживиха интереса към старогръцките митове и легенди в наши дни. По какъвто и начин да се разви кариерата на Рик през последните си години, оригиналните пет книги за Пърси остават бижу, гарантиращо му място в пантеона на най-великите фентъзи автори, живяли някога.

harry-potter-and-the-goblet-of-fire-movie-poster-2005-1020307149

1. Хари Потър

През годините съм писал много затова колко специален герой за мен е Хари Потър и колко много обичам филмите и книги за него, но пък не вреди да повторя, още повече, че най-сериозният тест за един образ е времето, а макар през годините да съм залитал по други персонажи, в крайна сметка Хари си остава, поне за мен, еталон за това какъв трябва да бъде един фентъзи герой. През неговите очи се запознах с вълшебния свят на Дж. К. Роулинг, през неговите емоции формирах отношенията си към много от героите й, за него се боях докато четях толкова мрачните последни книги от сагата, с него ликувах на финала на седмата част и дори в театралната пиеса, когато вече е поостарял, си остана мой любимец. Такива герои се появяват в литературата веднъж на поколение и макар много автори като Риърдън, Клеър и Майър се вдъхновиха от успеха на Роулинг, а самата тя да продължи да разширява света си, населвайки го с много нови персонажи, Хари за мен си остава единствен и неповторим.

Безапелационно първо място в класацията ми!

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор