Личен Топ 10 с герои от Нарния и Средната земя

narnia lotr

Една рубрика, колкото и да е интересна, не може да се точи до безкрай и затова Личния ми Топ 10 с герои вече е към своя завършек. Може би предпоследната ми поне засега класация обаче ще се спре на две любими класически фентъзита, а именно Нарния и Средната земя. Създадени от професорите Луис и Толкин през миналия век, тези вселени достигнаха до големия екран в началото на този и си спечелиха място в сърцата на фентъзи феновете, включително и тези в Цитаделата, гласували им общо три награди в топ категорията ни за Филм на годината. Аз също не останах встрани от манията и затова сега решавам да споделя любимците си от тези наистина вълшебни светове.

white witch

10. Бялата вещица

По принцип Нарния е доста добросърдечна поредица и в нея не се набляга много на злодеите, но изпълнението на Бялата вещица от страна на Тилда Сиунтън в “Лъвът, вещицата и дрешникът” от 2005-та година определено направи впечатление на феновете, тъй като беше безупречно и придаде злокобно величие на този изключително мрачен образ. Вещицата също така се оказа и изненадващо силен антагонист, защото макар да нямаше шанс накрая срещу Аслан, едва не намуши на кебап и двамата братя Питър и Едмънд, застанали на пътя й.

nazgul

9. Черните конници

Макар Саурон да е злият Властелин на пръстените, дал името си на книгата и филмовите й адаптации, Черните конници бяха физическото проявление на волята му и ми станаха любими злодеи още докато четох Толкин като малък, а след това Питър Джаксън затвърди присъствието им, като ги направи изключително страшни още от първата им поява в “Задругата на пръстена” през 2001-ва година. Най-заплашителен от тях обаче е предводителят им, Черният капитан, който в “Завръщането на краля” изглеждаше способен да притесни дори Гандалф.

prince caspian

8. Принц Каспиан

Принц Каспиан е героят във втория филм от поредицата “Хрониките на Нарния” и стана любим на феновете до голяма степен заради силното екранно присъствие на младия тогава английски актьор Бен Барнс, свършил чудесна работа със задачата да уплътни архетипния иначе образ на принца, бягащ от преврат. Каспиан получава по-голяма роля в “Плаването на Разсъмване”, където се вижда, че е заслужил доверието в него, ставайки добър крал.

thranduil perfection

7. Трандуил

Макар Леголас да си остана любимият ми филмов персонаж в Средната земя и в трилогията “Хобит”, не мога да кажа, че това беше без конкуренция, която дойде основно по линия на баща му крал Трандуил, изигран перфектно от Лий Пейс. Макар образът му да няма голяма роля в книгата, Питър Джаксън взе правилното решение да увеличи присъствието му във филма, като по този начин създаде до голяма степен съвършен образ на елфически владетел – красив, горделив, надменен, но също така смел, могъщ, а когато се налага и способен да намира точните думи на утеха.

lucy

6. Луси Певънзи

Луси Певънзи до голяма степен е душата на поредицата “Хрониките на Нарния”, като през нейния поглед се запознаваме с вълшебния свят на говорещи животни и магически същества, който професор Луис създава в книгите си. Актрисата Джорджи Хинли пресъздаде образа и по уникално сладък начин във филмите на Андрю Адамсън. Луси олицетворява добротата и невинността на едно дете, но дори като пораства, остава вярна на Нарния, което й позволява да се върне в нея и за “Последната битка”, макар тази книга все още да не е екранизирана.

bilbo baggins

5. Билбо Бегинс

Билбо Бегинс е героят, който ме запозна с творчеството на Джон Р.Р. Толкин и може би любимият ми негов персонаж, ако броим само книгите. Забавен с поведението си на екцентричен и саможив джентълмен, малкият хобит има златно сърце и го показва неведнъж по време на пътуването си до Самотната планина, а после удържа и злото влияние на Пръстена достатъчно дълго, че Гандалф да се усети какво става. Мартин Фрийман го изигра чудесно във филмите на Питър Джаксън – моментът след смъртта на Торин скъсваше сърцето ти.

Aslan

4. Аслан

Безспорно най-важният образ в идеята на професор Луис, великият Лъв Аслан всъщност въплъщава концепцията за Бог в един вълшебен, фентъзи свят – символ на прошката, всеопрощението и непобедимото Добро. Аслан бе направен по великолепен начин и в игралните филми на Андю Адамсън, като затова помогна и плътния, величествен глас на Лиъм Нийсън, придаващ му определен характер. Моментът, когато се жертва на Вещицата разплака и немалко пораснали фенове, затова пък завръщането му след това се усети като истински триумф.

Smaug_Movie

3. Смог

Може би първият път, когато усетих, че имам нездраво увлечение по злодеите във фентъзито бе когато се запознах с дракона Смог, докато майка ми четеше като малък оригиналното издание на “Хобит”, озаглавено като “Билбо Бегинс или дотам и обратно”. Години по-късно това чувство остана силно, както ми стана ясно при прожекцията на филмовата версия от Питър Джаксън и страхотно направения дракон, озвучен по перфектен начин от Бенедикт Къмбербач в любимото ми негово изпълнение. Нагъл, самоуверен и силен, Смог си остава еталон затова какъв трябва да бъде един дракон във фентъзито.

Eragon-Wallpaper-eragon-32587052-1280-800

БОНУС: Ерагон и Сапфира

Преди да разкрия първите двама герои в класацията, предлагам Бонуса си към тази класация, който идва от “Ерагон”, класическия вече филм на Щефан Фангмайер, адаптация по едноименния роман на Кристофър Паолини, разказ за едно на пръв поглед обикновено момче, сприятелило се с дракон, за да освободи земята си от гнета на жесток владетел. Моментите с малката Сапфира бяха трогателни, а полетът им с Ерагон може би най-красивата сцена, заснемана във фентъзи филм.

2. Леголас

Има си причина Леголас да бъде най-редовният участник в различните анкети на Цитаделата и тя е, че е най-любимият ми герой от филмите за Средната земя, изигран фантастично от Орландо Блум, който смело правеше сам каскадите си, понякога и с риск за здравето си. Леголас е перфектният елф-воин, силен и гъвкав, винаги способен да остане недокоснат от мръсните лапи на орките, опитващи да го разкъсват. Спусканията му в “Двете кули” не се забравят, а в трилогията “Хобит” беше дори още по-епичен.

peter pevensie

1. Питър Певънзи

По едно време бях толкова голям фен на Питър Певънзи, че много от първите герои, които измислях за своите книги бяха леко или далеко “вдъхновени” от неговия образ. До голяма степен това се дължи на чудесната работа, която атлетичният Уилям Моузли свърши във филмовите адаптации на “Дисни”, както и на личната му харизма. Факт е, че Моузли сериозно се обучаваше за каскадите на ролята си, впечатлявайки колегите си, а крайният резултат бе, че пресъздаде един изключително вдъхновяващ и харизматичен персонаж, с чието израстване станахме съпричастни, особено в “Принц Каспиан”, където трябваше да пребори собствената си гордост. Това, плюс топ бойните му каскади, го изстреляха на първа позиция в днешната класация!

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор