Личен Топ 10 с герои от “Марвел” и DC

bats spidey supes

Стигаме и до десетата класация от рубриката Личен Топ 10 с герои. С нея свършваме основната фаза от представяния на персонажи от топ поредици, като след това десетките ще бъдат разредени до не повече от една месечно. Макар през последните години драстично да съм охладнял към супергероите, реших списъкът днес да е за тях, тъй като доскоро тези образи ми даваха много и не мога да го забравя само защото последните години Холивуд се е побъркал на темата политкоректност. Както и при предишните ми списъци, трябва да имате предвид, че подборката е по мой вкус, който не натрапвам никому – само споделям как аз чувствам нещата. За разлика от предходните листи обаче, тук класацията не е плетка, тъй като определено предпочитам едната от двете поредици. Да ме извиняват феновете на другата.

Та, ето я десетката ми с персонажи от двете големи комиксови поредици:

gambit calling card

10. Гамбит

Класическият анимационен сериал за “Х-Мен” по Fox Kids и до ден днешен си остава едно от най-силните неща, излизали с етикета на “Марвел”, а любимият ми герой от там беше Гамбит, енигматичния мутант, известен с избухващите карти за игра, които ползваше. Стилен и готин, той беше чаровното лошо момче, което е малко встрани от основните сюжети, но въпреки това привлича вниманието на зрителите върху себе си.

goblin

9. Зеления гоблин

И да е имало някакви съмнения кой е архиврагът на Спайдър-мен, те изчезнаха в най-новия филм от поредицата, където въплъщения на героя от три паралелни вселени се измъчиха с оригиналния Зелен гоблин на големия Уилем Дефо, злодей, колкото трагичен, толкова и демоничен. До голяма степен неговите злодеяния помогнаха на персонажа, изигран от Том Холанд най-после да възмъжее.

cyclops

8. Сайклъпс

Анимационният сериал X-Men: Evolution ми хареса може би дори повече от онзи по Fox Kids, като една от причините за това бе начинът, по който там представиха Сайклъпс, може би най-благородният от мутантите. Жертвоготовен, храбър, с готино умение, но и уязвим заради младостта си, той е точно от типа израстващи герои, които толкова много обичам. Сериалът, където бе отвлечен и Джийн трябваше да го спасява заедно с Върколака, е след най-сладките неща, които съм гледал от “Марвел” ^_^

wintersoldier__stan

7. Зимния войник

През годините неведнъж е станало дума, че киновселената на “Марвел”, макар и уникално успешна като бокс-офис, не ми е от любимите поредици, като стилът с много комедия на Кевин Фейги просто не ми импонира. Затова може би не е изненада, че единият филм, който имаше повечко патос и бе направен с по-сериозен тон, ми остана любим през годините. Това е “Завръщането на първия отмъстител”, а една от причините да го харесам повече е антагонистът. Зимния войник е страхотен, запомнящ се трагичен злодей, което е може би любимият ми тип персонаж, а Себастиян Стан го изигра страхотно. После като стана добър, чарът му за мен се поизгуби, но впечатлението от първия филм остава много силно.

joker tdkr

6. Жокера

Архиврагът на “Батман” има много лица, но общото е, че винаги остава плашещ и смъртоносен, с шеги, оставящи след себе си не смях, а кръв и сълзи. Много са актьорите, пресъздали този персонаж успешно в игралните филми, като моите предпочитания там клонят повече към Хийт Леджър и Джак Никълсън, отколкото към Джаред Лето или Хоакин Финикс, но истината е, че любимата ми интерпетация на образа е озвучената от Майкъл Емерсън в анимационната адаптация на комикса The Dark Knight Returns. Тих и заплашителен, без характерните примерно за Марк Хамил истерии, той направи впечатляващ kill count и извади най-лошото от Батман. Сцената в Тунела на Влюбените бе като от кошмарен сън.

Bane Winner

5. Бейн

Замислен като едничкият злодей, способен наистина да пречупи Прилепа, Бейн е зловещ още при появата си в комикса Knightfall, по-късно адаптиран чудесно и на роман от Денис О’Нийл със същото заглавие. Истински любим антагонист обаче Бейн ми става в “Черният рицар – Възраждане”, третият и последен филм от епичната трилогия на Кристофър Нолан, където актьорът Том Харди успя да направи образ, способен спокойно да заеме място до Дарт Вейдър в редицата на най-иконични филмови гадини. Най-лошото в тази версия на Бейн е, че в речите, с които унищожаваше свободата на Готъм, казваше и много истини, а бясът, събуден от него в тълпите е съвсем реална заплаха и в живия живот, извън екрана.

Nightwing_SoB

4. Найтуинг

Вероятно най-добросърдечният и харизматичен герой на DC, Найтуинг е първият и любим чирак на Батман, който той чувства като истински син. Чаровен и красив, той всъщност е умел боец и изключително способен лидер, способен в тежки ситуации да взима и трудни решения, но това, което го кара истински да блести е човещината и това, че успява да я вдъхновява и в останалите герои. Адаптациите му досега не са съвсем славни, но все пак филмите от анимационната вселена на DC добре предават характера му.

spidey

3. Невероятния Спайдър-мен

Спайдър-мен винаги е бил любимият ми герой на “Марвел”, а на моменти и най-любимият изобщо, като за пръв си го харесах, естествено, в анимационния сериал на Fox Kids. На неговия фон във версиите от игралните филми винаги ми е липсвало нещо, но все пак трябва да призная, че Андрю Гарфийлд ме спечели с интерпретацията си от филма, излязъл през 2012-та година, където почти сам трябваше да се изправи срещу страховито и почти неунищожимо чудовище. Продължението доста развали първоначалното впечатление, но пък филма от миналата година, където героят му се събра с тези на Том Холанд и Тоби Магуайър беше наистина чудесен и до голяма степен изкупи греховете на излагацията от 2014-та година.

rinzler strike

БОНУС: Трон

И тази класация няма да се размине без бонус, като с него донякъде поднасям извинения на “Дисни”, че са оскъдно представени в основния списък. Трон е супергероят на виртуалния свят, който компанията създава в игрален филм от 80-те години с участието на Джеф Бриджис. Той е програма с човешки вид и характера на верен приятел и храбрец. Но в продължението от 2010-та година го виждаме превърнат в страховития злодей Ринцлър и именно за това изпълнение Трон влиза в списъка, като начинът, по който бе пресъздаден почти хипнотизираше с бойната му хореография и тежкарско излъчване. Най-хубавото бе, че накрая се освести затова кой е.

henry-cavill-man-of-steel-21

2. Супермен

Първият и обективно погледнато най-велик измежду всички супергерои винаги е привличал вниманието и симпатиите ми, но дълго време не оставаше да ми стане любим, тъй като го намирах за прекалено неуязвим и оттам като че ли малко студен, въпреки демонстрираната доброта. И макар започнах да се пречупвам още заради изпълнението на Брандън Раут през 2006-та, реално героят на Хенри Кавил от 2013-та бе този, който направи Супермен мой любим персонаж. “Човек от стомана” наистина беше страхотна епика, а Хенри бе великолепен там и завинаги записа името си сред най-добрите актьори на супергерои, които съм гледал. За нещастие както и при Спайдъра с Андрю Гарфийлд, продължението малко окъка нещата, но пък в “Лигата на справедливостта” героят се завърна триумфално, а начинът, по който отупа останалите персонажи, начело с дебелашкия Батман на Афлек и не особено любимата ми Жена чудо изкефи на макс.

Batman Winner

1. Батман

Реално нямаше как друг герой да е на първо място в класацията ми, освен Батман. Това е първият супергерой, с който се запознах и съм му фен още от оригиналната лента на Тим Бъртън от 1989-та година, като харесвам и интерпретацията на Вал Килмър от 90-те. Несъмнено обаче най-любимата ми версия на Батман е тази на Крисчън Бейл от трилогията за Черния рицар на Кристофър Нолан, тъй като той добави нови измерения в психологията и душевността на героя, като го издигна от нивото на просто готин образ до това на действително многопластов и пълнокръвен персонаж. Проследяването на житейския му път е едно от най-забележителните изживявания, които съм имал като кинозрител, а финалът на последния филм е едновременно затрогващ, красив, тъжен и объркващ по начина, който само Нолан може да направи. Затова дори следващите интерпретации на образа не могат да го свалят от върха в личната ми класация 😉

Класация на Александър Драганов

Оставете отговор