Личен Топ 10 със злодеи за Хелоуин

halloween

Освен, че е любим на малчуганите и омразен на патрЕотите, Хелоуин или Нощта на вси светии е празник, почти професионален за всички, които се занимават с фентъзи и хорър. Поради това и днешната класация е запазена за него, като в нея ще избера десет уникални злодеи от филми на ужасите, които намирам за подходяща компания в празничната киновечер. Подбрани са по мои вкус, така че не търсете обективност, но ми се струва, че който и от филмите за тях да изберете, все ще Ви хареса.

jaws attack

10. Акулата 
Челюсти

“Няма фантом, измислен от хората, който да се мери с първичния ужас на Челюсти“, гласи класическата реклама и макар това да е малко пресилено, не можем да отречем, че акулата от легендарния филм на Стивън Спилбърг е действително смразяващ хорър злодей, от началото на филма, когато първата й жертва бива подмятана в нощното море като кукла, до последните схватки, когато грамадната й паст ръфа цяла яхта. Вдъхновила цял жанр в киното, оригиналната акула от “Челюсти” се класира на десето място в днешната класация.

christine fire

9. Кристин
Кристин

Макар да е дяволски привлекателна, особено за феновете на хубавите автомобили като мен, Кристин изобщо не е злодей за подценяване, почти неунищожим “Плимут Фюри”, омайващ шофьора си така, че той да се превърне в безмилостен убиец. Книгата на Стивън Кинг естествено е по-хубава, но и филмът на Джон Карпентър си заслужава, особено сцената, когато Кристин безмилостно смачква една от жертвите си, отърсвайки се от собствената си броня по време на атаката.

misquamacus

8. Мискемакус
Маниту – Кошмар в Манхатън

Макар да има само един филм със себе си, заснет с участието на легендарния Тони Къртис, индианският зъл жрец Мискемакус печели осмото място в класацията като представител на великия автор Греъм Мастертън. Безмилостен шаман, отмъщаващ за гибелта на народа си, Мискемакус не се спира пред нищо и призовава най-страховитите демони срещу белия човек, като в една от книгите става ясно, че сред тях е и самият Ктхулу. Филмът за него дълго време се намираше трудно, но сега може да го гледате ТУК.

freddy_krueger_pointing

7. Фреди Крюгер
Кошмари на улица Елм

Като по-млад ужасите със серийни убийци ми бяха любимото направление в жанра и макар напоследък да ги позабравих не бих могъл да пропусна в класацията си страховития Робърт Енглънд и неговия демоничен злодей Фреди Крюгер, избиващ тийнейджъри в сънищата им. Оригиналният филм от 1984-та е ненадминат с въздействието си, особено сцената със смъртта на Тина, но и седмата част, от която е взета снимката, буди интерес с почти арт концепцията си. Ако пък сте в настроение за простотийки, “Фреди срещу Джейсън” от 2003-та е без грешка.

pazuzu

6. Пазузу
Заклинателят

Едва ли има филм, уплашил повече хора в историята от “Заклинателят” на Уилям Фридкин, екранизация по безсмъртния роман от Уилям Питър Блати, разказващ историята за обсебването на Ригън Макнийл от страна на древния демон Пазузу. Сцените, в които той отнема невинността на детето, в чието тяло е навлязъл, са едновременно ужасяващи, отвратителни, но и изключително тъжни, а цената на победата срещу такъв противник е достоверна и въздействаща, както виждаме и в третия филм от поредицата – “Легион”.

hitcher

5. Стопаджията
Стопаджията

Малко филми на ужасите са предизвиквали такава полемика, както класическия хит “Стопаджията”, в който незабравимия Рютгер Хауер изиграва чудовищен, вдъхновен от Сатаната злодей, влизащ без предупреждение в живота на млад шофьор, неблагоразумно спрял колата, за да го вози на стоп. Следва поток от убийства и извращения, за които главният герой е набеден, преди плашещата реалност да стане очевидна. Не съм виждал по-убедителна игра в отрицателна роля от тази на Стопаджията.

the-thing-original

4. Нещото
Нещото

Когато “Нещото” излиза по кината в САЩ, хората никак не са в настроение за подобна история, запленени от оптимистичната приказка за Извънземното на Спилбърг. Поради това класическият хорър на Джон Карпентър за изменящо външността си изчадие в изолирана арктическа база първоначално няма успех, но с времето се превръща в култов. Една от причините за това е отвратителното същество, което плаши както с уродливите си трансформации, така и с параноята, която вдъхва – дали човекът до теб е това, за което се представя? Много хора не харесват прелюдието от 2011-та, но аз лично смятам, че и то си заслужава заради ефектите, излезли като от картина на Йеронимус Бош.

IT-Pennywise-Red-Balloon

3. Пениуайз Танцуващия клоун
То

Най-страшното същество от творчеството на Стивън Кинг предизвика кошмари, особено в умовете на родителите, още при излизането на стария телевизионен сериал от 90-те години, но новото чудовище, изиграно от Бил Скарсгард в пълнометражната адаптация на класическия роман “То” действително разцепи мрака с многобройните си проявления, злонамерено чувство за хумор и чудовищна решителност да покоси децата, дръзнали да се изправят срещу него. Последната схватка във втората част на филма за мен задмина дори оригиналната визия от книгата, епохален сблъсък на доброто, застанало срещу абсолютното зло.

lovecraft-cthulhu

БОНУС: Великия Ктхулу
Митът за Ктхулу

Има създания, които са твърде величави, за да бъдат набутвани в класация и сред тях е Великия Ктхулу, злодей на Хауърд Лъвкрафт, който няма голяма адаптация за себе си, но въпреки това остава може би най-култовият образ в целия жанр на ужаса. Подводен бог, пратеник на още по-страховити сили, той спи в древен град на морското дъно и със сънищата си влияе на човешките дела до момента, в който ще се събуди и тогава светът ще се отърси от човешката цивилизация, за да се върне в пипалата на истинските си господари.
nun-poster

2. Валак
Заклинанието 2 и Монахинята

След като дълго време беше затънал в римейкове и пародии, жанрът на ужасите се възроди през последните десетина години и основната причина затова е успехът на поредицата “Заклинанието” от Джеймс Уон, заснета по действителните случаи на Ед и Лорейн Уорън. Нейният най-ярък символ е безспорно Валак, демонът, приемащ подигравателно форма на монахиня и манипулиращ неспокойни духове във втората част на “Заклинанието”, за да прикрие злите си дела. Още по-епична обаче е появата в “Монахинята”, където върлува по коридорите на стар манастир, където само чистата вяра и Кръвта Христова могат да го спрат. За мен обаче най-стряскащото, свързано с него е началото на “Заклинанието 2”, където Лорейн го идентифицира като демона, отговорен за убийствата в Амитивил и така го връзва с най-страшната история, която съм чел – може би защото за нея има основателни съмнения, че всъщност е истинска.

sinister 2

1. Бугул
Sinister

Причината, поради която някои хора са против Хелоуин, макар че не биха си го признали е, че подсъзнателно се страхуват как окултните сили ще обърнат децата им срещу самите тях. За тези хора възможно най-страшният филм е първият “Греховен”, който показва точно това със сюжета за писател, търсещ отговора за поредица от загадъчни серийни убийства и поради това изпускащ това, което става под носа му. Но вторият филм показва и смисълът на страшните истории с примера на детето, което отказва на всесилното зло и по този начин вдъхновява зрителя да запази вяра дори пред лицето на пълния мрак. От този филм обаче е и най-бруталната сцена, която съм гледал в ужасите, тази, с която завършвам класацията, но и забранявам да се гледа за лица под 18 години или хора със слаби нерви и стомаси. Триумфът на Бугул, вавилонския бог, мразен дори от жестокия си брат Молох! Честит Хелоуин!Статия на Александър Драганов

Оставете отговор