Лицето на Палпатин

Лицето на Палпатин

автор: Sparhawk

 

Един от моментите в третия епизод на “Междузвездни Войни” –“Отмъщението на Ситите”, предизвикали най-много дебати е дуелът между върховния канцлер Палпатин и майстора джедай Мейс Уинду. В края на дуела, когато Анакин Скайуокър вече пристига Палпатин изстрелва залп от светкавици по Мейс. Чернокожия джедай ги връща с лилавия си светлинен меч обратно към ситския лорд, в резултат на което Дарт Сидиус ужасно се състарява – лицето му побледнява, подпухва се и се сбръчва, очите му светват в жълто, а той самия сякаш отстлабва и моли за милост.
Този момент предизвиква следните въпроси – дали светкавиците наистина омаломощават и обезобразяват Палпатин или просто свалят от него една красива маска, разкривайки истинския му вид на много стар човек?
Спора се вихри в десетки форуми на “Междузвездни Войни”, като и двете страни имат своите яростни привърженици, а хората от “Лукас Артс” сякаш се забавляват да дразнят феновете и им пускат противоречиви информации. Пабло Хидалго например, който е сред говорителите на “Лукас Артс” съобщава, че Палпатин не е по-възрастен от актьора си Йън Макдиармид (т.е. около 60 години) и деформациите по лицето му не са нищо повече от обгаряния от собствените му мълнии. Самия Макдиармид обаче още след “Епизод ІІ” каза, че вида на Сидиус от старите серии (т.е. след трансформацията) е истинския и той изглежда така, “защото е много стар и зъл, на около 120-150 години”.
Самия Джордж Лукас мълчи като риба по въпроса, макар в крайна сметка да разкри, че Палпатин се преструва на омаломощен под светкавиците си. Автора на книгата по филма, Матю Стовър пък отказа да разкрие какво е станало пред “Цитаделата” с думите, че “споровете в Интернет са чудесни” и не би искал да ги спира.
За да разгадаем какво може би е станало (защото в крайна сметка Лукас има последната дума и каквото реши – някой ден – това ще е) трябва да вземем в предвид няколко фактора, които биха ни помогнали – самия момент както е описан във филма и книгата по него, податките в Разширената Вселена  и най-вече държанието на Дарт Сидиус след като бива “обезобразен”.

На първо място, трябва да сме наясно с едно нещо – Палпатин е майстор на едно специфично умение на Силата, което му позволява да замъглява мислите  си, намеренията си и своята скрита същност на Дарт Сидиус, Черен Лорд на Сит. В романа по “Епизод ІІІ” ясно пише как бъдещия Император за миг от фигура на всепоглъщащия мрак се превръща в немощен старец.  Дали това умение обаче това включва и неговата външност?

Да си припомним битката му с Уинду. За броени секунди Палпатин изби спътниците на чернокожия джедай, сетне се вплете в смъртоносна битка с него. В това време Анакин Скайуокър вече пристигаше в личните покои на канцлера и видя истински пандемониум – всред джедайските трупове могъщия Мейс се дуелираше с превърналия се във вихрушка от червено Сидиус. Малко след това Палпатин изпусна меча (в книгата Уинду го чупи) и бива изблъскан назад.

От една страна, Мейс се счита за един от двамата най-мощни джедаи (заедно с Йода) и е майстор на уникалния боен стил Ваапад, който го движи на ръба на Тъмната Страна. Това му позволява да намери пролука в защитата на неговия съперник, който е Мракът и да го обезоръжи.

От друга страна обаче Палпатин бива “победен” в най-удобния за него момент, когато младия му приятел вече е пристигнал и може да го защити. А пък по това време, спомнете си, Анакин още бе разколебан, защото именно той разкри на Уинду, че канцлера е тайнствения сит, койнто всички търсят. Тъй, че не е съвсем изключено Дарт Сидиус отново да е разиграл всичко. Още повече, че в книгата има момент, в който се описва, че Мейс използва страхът на сита, за да го победи. Веднъж рухнал обаче, Палпатин се подсмихва на чернокожия джедай и му казва, че страхът, който е усетил, не е неговия (подразбира се, че е на Анакин).

Забележка – книжката е дума по дума проверена от Лукас, така, че всичко, което пише в нея е с неговата благословия.

Но обратно към битката. Сидиус в този момент атакува със светкавици джедая, който с меча си ги запраща обратно по него. Във филма това стана бързо, но забелязахте ли как за момент меча на Уинду почти изхвръкна? (По-късно така Императора обезоръжава Йода. Но това е друга битка.) В книжката този момент е доста разширен – Мейс дори казва на Анакин “той (Палпатин) е много силен, не мога да го удържа”, а чрез джедайската си сетивност долавя, че злия старец в краката му въобще не е притеснен. В този момент лицето на Сита се променя, очите му пожълтяват, а сетне злобата в тях, по описанието на Стовър излиза извън тях и разтапя лицето. Малко по-късно Сидиус започва да скимти престорено за милост и Анакин отсича ръката на притисналия го Уинду, който бива пометен от мълниите на “съвзелия” се Палпатин.

Малко след това ситския лорд става и обръща Анакин към Тъмната Страна. Поведението му тогава е красноречиво – той е много доволен от развоя на събитията. Във филма той не обелва и дума за физиономията си пред новия лорд Вейдър, а в книгата се изразява доста загадъчно: “И тъй маската стана лице(…), лицето на Палпатин ще ми липсва, но и това на Сидиус върши работа”, коментар, който само допълнително обърква нещата.

Сега, в официалния сайт на Войните и в трите биографии – на Уинду, на Палпатин и на Анакин се споменава нищо за разкриване, а само за деформиране – “светкавиците изкривиха някога красивите черти на Палпатин”. Нито една от трите биографии обаче не от гледната точка на Императора, а през очите на Мейс или Анакин, т.е. случващото се е през техните очи. Съществува освен това известен спор дали самия удар причинява зловещото превъплъщение или по-скоро употребата на Тъмната Страна, която по сходен начин съсухряше клонингите на Дарт Сидиус в комиксите “Dark Empire”.

А остава и въпросът с ръцете на Императора. Непосредствено след атаката те си изглеждат нормално, даже в книгата изрично пише, че “ръката върху рамото на Анакин беше човешка”. Малко по-късно обаче, когато бива обявена Империята, ръцете на Дарт Сидиус също са сбръчкани и нечовешки, с огромни нокти. Интересно е и, че тогава Палпатин търси съчувствие, обвинявайки джедаите, че са го оставили “белязан за цял живот”.

Дали това обаче не е завършека на едно грозно преобразяване, започнало с характерните за ситите жълти очи и завършило с пълното разкриване на новия суверен на Галактиката като древен мрачен владетел?

Такава интерпретация в никой случай не би била пресилена – нещо повече, тя получава своето потвърждение в краткия комикс “Ситизис”.

Той ни показва Дарт Сидиус в гротескния му старчески вид, който изпълнява ужасяващ ритуал – поглъща червей, малко след това облива небето на Корусант със светкавици, предизвиквайки ужасни кошмари на малките падауанчета в джедайския храм, притеснявайки Йода и довеждайки до бяс биещия се някъде Анакин, сетне сам бива погълнат от огромен червей, който обаче се стапя от изгарящите го отвътре светкавици, разкривайки… елегантния канцлер Палпатин.

Разбира се, както споменах и по-горе, дебата е отворен до изказване на самия Лукас, но поне за момента изглежда, че истинския вид на Императора е този, видян още в “Завръщането на Джедаите” – на мъртвешки блед, неестествено съсухрен старец.

Оставете отговор