Лигата на Справедливостта: Режисьорската версия на Зак Снайдър

MV5BYjI3NDg0ZTEtMDEwYS00YWMyLThjYjktMTNlM2NmYjc1OGRiXkEyXkFqcGdeQXVyMTEyMjM2NDc2._V1_

Изминаха вече 4 години от епичния филм, ознаменувал завръщането на Супермен и победата на Степънулф (кой знае защо безумно превеждан като Степния вълк). Поради интриги в Уорнър, тогавашният шеф на компанията – Кевин Цуджихара се намеси лично за да спаси героите от катастрофата, която преживяха в „Батман срещу Супермен: Зората на Справедливостта“. Филмът по Лигата беше скъсен драстично, а доста от сцените бяха отрязани. По-късно Зак получи шанс да изкупи вината си и обеща на феновете, че неговата версия на Лигата ще бъде излъчена по кината. Първоначално бях скептик към тази идея, но след като изглеждах режисьорската версия вече съм на друго мнение.

justiceleague-snydercut

Това ревю ще е безпрецедентно тъй като за пръв път правим преглед на една и съща продукция. Началото на Снайдъровия сценарий ни отвежда към последната сцена на Батман срещу Супермен. Последният дъх на Човека от Стомана завихря огромен ураган, който се разпростира по четирите краища на света и бива чут от всички раси, населяващи земята. В края виждаме как Лекс Лутър коленичи пред Степънулф, който му разкрива какъв е планът оттук-нататък. На следващия кадър идва Батман, който заминава за далечното исландско село от първия филм, където се надява да се срещне с митичния морски войн – Аквамен, за който се твърди, че носи риба на бедните селяни през зимата. А сега да поговорим за това какви са разликите с оригиналния филм.

Darkseid-Steppenwolf-Desaad-Snyder-god-new-gods

Най-очевидната разлика са злодеите. Режисьорската версия на Снайдър вкарва във филма Дарксайд, озвучен брилянтно от професионалния озвучител Рей Портър и неговата дясна ръка – Десад, чиито глас играе друга легенда – Питър Гинес. Дарксайд има няколко появи, с които обаче смразява аудиторията. Немигащият и жесток поглед, съчетан с твърдия като лед глас са най-успешната визия, която някой е успявал да пресъздаде за този Злодей. Десад, макар и малко различен от традиционния дизайн в анимациите, е още по-отблъскващ с прегракващия си глас, особено когато се кара на Степънулф. И като стана дума за главния злодей във филма – визията на Снайдър за Степ е много по-добра от тази в другата версия. Униформата и лицето на злодея са много по-ефектни, а стилът му на бой – още по-брутален. И въпреки, че във филма Степънулф загуби доста по-тежко, присъствието му се усещаше много плътно до момента, в която не се появи Супермен.

justice-league-snyder-cut-black-suit-superman-1261115-1280x0

Никога не съм бил фен на черния костюм, в който обличат Кларк, но този филм определено промени представите ми. Болните възприятия на Франк Милър са заменени от естетично черно S, което прави присъствието на Супермен още по-осезаемо и героично. Човекът от Стомана е много по-силен отколкото в първата версия, сякаш Възкресението му е удвоило силите, с които разполага. Също толкова всеотдаен към каузата си и непоклатим във вярата си, Супс е най-доброто, което филмът може да даде за тези цели 4 епични часа. Аквамен, Диана, Флаш, Киборгът запазват екранното си време като поддържащи роли на криптонеца.

joker-1616079790

И сега, няколко новости по сценария. В сънищата на Батман се появява Жокерът (Джаред Лето), който му вещае идващи неприятности. Малко след като се събужда Брус е посетен от Марсианеца – извънземен супергерой – телепат, познат на феновете с това, че може да заема различни форми. Оказва се, че Марсианецът всъщност е генералът, който помним от първата Лига и който под прикритие помага на хората. Той доверява на Батман, че Дарксайд е унищожил света на Марсианците и вероятно ще направи същото и със Земята, ако Лигата не се обедини. Сцените с атлантите също са по-разширени. Виждаме Вулко – учителят на Аквамен, който в тази версия го убеждава да помогне на Батман, защото ако сушата падне ще я последва морето. Снайдър е пощадил Виктор Стоун – Киборга от начина, по който беше разкъсан и го е заменил с по-жестока смърт за Степънуолф. И да не забравяме – в края на филма Дарксайд издаде заповед за това космическата му армада да започне инвазия на нашия свят, а Лекс Лутър проведе един далеч по-подрожен разговор с Детстроук (Джо Манганиело – върколакът Хервео от True Blood).

Joe-Manganiello-Will-Return-as-Deathstroke-for-Zack-Snyders-Justice

Сигурен съм, че имате много въпроси, но ще ги оставя за времето, когато сами ще имате възможност да се насладите на тази невероятна продукция. Четири часа минават много бързо и макар на места действието да се забавява, това се компенсира от много екшън и битки. Заради пандемията филмът е достъпен само в HBO Max, но невероятният екип на Замунда се погрижи той да бъде качен в няколко различни версии специално за многото му фенове, един от които съм и аз.

Ревю на Искрен Иванов

Един коментар за Лигата на Справедливостта: Режисьорската версия на Зак Снайдър

  • Alexander  :

    Единствената корекция, която имам към това великолепно ревю на Сид е, че вече имаме сходна ситуация и това не е прецедент – четвъртият филм от поредицата The Exorcist е по сходен начин с две ревюта за двете версии – The Beginning и Dominion.

Оставете отговор