Лигата на боговете: Смъртоносната кама на Шанг

rDXLa2cQOIHNp83TuW4zKNRSMvT

Уважаеми фенове и приятели на Цитаделата, въпреки студеното и мразовито време сме решили да ви зарадваме с още едно азиатско ревю в жанра wuxia. В тази неделна рубрика Азиатско каре ви представям своето ново ревю, посветено на китайския игрален филм Лигата на боговете: Смъртоносната кама на Шанг. Продукцията е силно повлияна от конфуцианството и даоизма – както повечето такива, вярна на диалектическата логика в азиатските култури за това, че невинаги черното е черно, а бялото – бяло. Този филм всъщност е един от многото, които красят безкрайната поредица Лигата на боговете, която обединява филмирани легенди на базата на известни китайски автори като Джин Йонг, Гу Лонг и много други. Добре е, че платформата iQiyi, която през 2010 година стана официална собственост на китайската държава, продължава да радва потребителите си с такива истории.

40e65d709ff94b00a03d88f0496fa46b

Историята започва в тъмните времена на династията Шанг, когато крал Джоу продължава да води непрестанни битки с враговете на Поднебесната империя на няколко фронта. Като всеки владетел обаче – той има своите слабости – и много скоро властта и богатството го покваряват до степен, че дисциплината в армията запада, а кралят се отдава на черни изкуства, които вземат в жертва най-добрите му съветници. Недоволни от управлението на краля, група велможи, начело с един от роднините му – У (бъдещият император Жу-У-Уан), започват бунт, който цели да свали краля и да спаси династията от разпад. На тяхна страна се присъединява и легендарният култиватор – генерал Ян Дзян и великият учител Дзян Дзя, които получават благословията на Небесата да подкрепят въстанието. Когато кралят научава за станалото, той разгневен нарежда бунтът да бъде потушен и изпраща срещу своите врагове най-близкият си съветник – тъмният култиватор Ю Хун, овладял изкуството да изкривява реалността. С помощта на черния магьосник Йонг Хонг и неговите демонични братовчеди, Хун опитомява заешки демон, който инфилтрира в лагера на У и съюзниците му, готвейки засада. Интересното тепърва предстои.

6515603ebd1bb

Оценявам този филм доста високо тъй като той не е просто история за костюми, реквизит и азиатски Крали-марковци. Базиран на реални исторически легенди, филмът смесва някои действителни събития от китайската история с мисията на всеки култиватор да следва неизменно пътя на Дао в стремежа си да се усъвършенства. Сюжетните интриги, бойните стилове, красивото изпълнение на ролите са само част от достойнствата на заснетото, което и увенчава усилията на режисьора Ли Гуо и неговият екип. Още едно стойностно допълнение към легендарния жанр wuxia, който в последната година и нещо ми служи като спасителен пристан, заедно с култовите хорър истории, които може да прочетете на страниците на Цитаделата.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор