Либико Марайа

libico maraja

Либико Марайа е италиански художник и според мнозина най-великият илюстратор на детски книги, живял някога.

Марайа е роден на 15-ти април 1912-та година в Швейцария. Баща му Франческо е италиански националист и го кръщава Либико (буквално “Либиец”) на името на Либия, за която тогава се води война между Италия и Османската империя. Марайа израства в патриотична среда и затова първите му картини като ученик са на ранени войници. Те обаче правят добро впечатление с усета му за перспектива, издаващ невероятен талант.

Марайа отваря собствен магазин за илюстрации през 1932-ра година, но само четири години е принуден да се премести, тъй като баща му Франческо е обвинен в сепаратистки настроения. Фамилията Марайа се преместват в Комо, Италия. През 1940-та Либико отговаря за илюстрациите в “Багдадска роза”, първият европейски анимационен филм.

la rosa di baghdad

След края на Втората Световна Война Марайа се мести отново, този път в селце до Комо, където се отдава на илюстрирането на детски книги за различни големи италиански издателства. Може би най-значимият му труд е от 1955-та година, когато илюстрира “Пинокио” на Карло Колоди. Заради уменията си той се прочува извън границите на Италия и през 1981-ва година той получава награда от японското издателство “Шогакукан”, за които е известен като “Лима-сан”.

Марайа почива на 30-ти декември 1983-та година, когато е на 71 години. С илюстрациите си обаче живее и до ден днешен.

PINOKIO_Cover1

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор