Лея Органа

carrie-beautiful

Лея Органа е дъщеря на Анакин Скайуокър и сенатор Амидала и един от основните протагонисти в поредицата “Междузвездни войни”, създадена от Джордж Лукас.
Лея е родена в космически кораб при изключително мрачни обстоятелства – баща й Анакин Скайуокър, могъщ рицар джедай и герой от Войните на клонираните, е потънал в тъмната страна на Силата, превръщайки се с в ситския лорд Дарт Вейдър, осакатен от някогашния си приятел Оби-Уан Кеноби и станал на киборг. Майка й Падме Амидала умира от мъка, но не и преди да успее да роди две деца – Лея и Люк. Докато Люк бива изпратен на пустинната планета Татуин, Лея е отгледана на Алдераан от сенатор Бейл Органа и жена му Бриа. Още като малко дете, Лея е необикновено будна и израства в атмосфера на нарастваща съпротива срещу деспотичното управление на Империята. Лея се присъединява към Бунтовническия съюз и получава плановете за Звездата на смъртта, апокалиптично супер-оръжие, което може да взривява цели планети. Лея успява да предаде плановете на джедая Оби-Уан Кеноби с помощта на два дроида, но не и преди да бъде пленена от ситския лорд Дарт Вейдър, който по това време не подозира, че е нейн баща и я измъчва безмилостно. По-късно Лея става свидетел на още по-голям ужас – имперският губернатор моф Таркин взривява Алдераан със Звездата на смъртта!
Лея обаче успява да обърне ситуацията с помощта на Люк Скайуокър, млад и тепърва обучаващ се джедай, както и на Хан Соло, циничен, но храбър контрабандист. Те я измъкват от Звездата на смъртта, а по-късно и унищожават оръжието. Докато Люк учи за джедай, Лея успява да придума Хан да се присъедини към Бунта и двамата се влюбват, въпреки, че над контрабандиста да е надвиснала дебелата сянка на Джаба Хътянина, престъпен бос, на който Хан дължи пари. В крайна сметка Джаба отвлича Хан, но именно Лея е тази, която успява да проникне в двореца му и да освободи любимия си, като лично удушава огромния, подобен на плужек разбойник. По-късно брат й Люк Скайуокър успява да убеди баща си Дарт Вейдър да се върне в светлата страна на Силата и двамата побеждават злия Император Палпатин.
След края на “Завръщането на джедаите” са издадени десетки книги за “Междузвездни войни”, в които Лея се омъжва за Хан, овладява Силата и дори научава да се бие със светлинен меч, като продължава борбата за свободна галактика както срещу остатъците от старата Империя, така и срещу нови врагове като извънгалактическата раса Южан Вонг. За съжаление, тя претърпява и тежък удар от съдбата, когато синът й Джейсън Соло става ситски лорд и приема името Дарт Кайдъс, а по-късно бива убит от дъщеря й Джейна. Преди това Лея е изгубила и малкия си син Анакин Соло, погубен от Южан Вонг.
При излизането на филма “Силата се пробужда”, всички тези книги придобиха статус на “Легенди”, а истинската история е, че Лея е станала генерал на Съпротивата, малка частна армия, която се бори с възраждащата се Империя на Първия ред. Един от елементите в легендите обаче е запазен – синът на Лея, който в тази версия на историята се казва Бен, наистина преминава в тъмната страна и приема името Кайло Рен, като убива баща си Хан Соло.
Какви ще са по-нататъшните приключения на Лея? След смъртта на актрисата Кери Фишър не можем да бъдем сигурни, но е силно вероятно тя да остане като ключов персонаж в “Междузвездни войни”.
leia

Оставете отговор