Лешникотрошачката

prince george

Лешникотрошачката е приказен герой на немския писател Е.Т.А. Хофман, който се появява в едноименната приказка, а по-късно и в балета на руския композитор Пьотр Илич Чайковски, адаптиращ историята. Той многократно е представян в различни филми, като най-новият от тях, “Лешникотрошачката и Вълшебната флейта“, се появи по кината у нас този месец.

В оригиналната приказка на Хофман, фамилното име на Лешникотрошачката е Дроселмайер, като той е младеж, превърнат в играчка за чупене на лешници с магия и бива подарен на младата Мари (известна и като Клара в повечето адаптации на балета) от чичо си. Нощем той оживява и се бори с Краля на плъховете, злодей, който има седем глави.

old nutcracker

Няколко пъти историята на Хофман бива адаптирана на анимации, като най-известната е The Nutcracker Prince (преведена у нас като “Принцът и лешникотрошачката”) от 1990-та година, когато гласът на Лешникотрошачката се дава от известния актьор Кийфър Съдърланд, през 1995-та в аниме пък е направен може би най-точния преразказ на оригиналната приказка. Друго известно изпълнение е филмова версия на балета с участието на прочутия Михаил Баришников, през 2018-та пък “Дисни” прави политкоректна игрална адаптация на историята, където актьор от африкански произход изпълнява ролята и така до 2022-ра, когато руски кинодейци направиха нова анимация, чиито герой е може би най-чаровната версия на героя, пресъздавана досега.

nutcracker toy

В “Лешникотрошачката и Вълшебната флейта” истинското име на героя е Джордж и той е млад принц, син на крал, който е омагьосан от втората си съпруга. Тя е от народа на плъхове, превърнали се с магия в хора, след като отравя мъжа си и го докарва до неадекватно състояние с вълшебните си отвари, тя омагьосва Джордж и го превръща в играчка. По път, който не е съвсем ясен, той става собственост на стар лихвар, подхвърлил го на младата танцьорка по балет Мари, за която той иска да се ожени, за да не й вземе дома. Мари е в такава незавидна позиция заради дългове, наследени от покойния й баща на майка й. Отчаяна, тя си пожелава на Бъдни вечер играчките й да оживеят и това се случва, като една от тях е Лешникотрошачката, отново превърнала се в Джордж. Той успява да спаси Мари от плъх, нахлул в стаята й след като тя се смалява временно заради магията, а после хуква по петите му. Момичето го последва и се озовава в земите на баща му, които изглеждат мрачни и запуснати заради властта на плъховете. Макар в началото да твърди, че не иска помощта й, Джордж решава да я приеме, като в замяна обещава, че ще се върне в дома на Мари навреме, така че магията да се развали и тя отново да заживее в реалния си ръст с майка си.

george vs rat

Джордж прониква в замъка на плъховете, където духовете на предците му го разпознават заради признанието му, че като малък е бил наричан “малкото ми кроасанче” от баба си. Той среща й годеницата си от едно време, която обещава да му помогне в търсенето на вълшебната флейта – талисман, който би развалил магията на плъховете, връщайки ги в истинския им вид. Младежът успява да намери флейтата, макар и не без помощта на Мари, в която се влюбва по време на търсенето. При завръщането си обаче той е принуден да даде флейтата на плъховете, взели в плен предишната му любима. За шок на Джордж това се оказва постановка, тъй като тя е минала на страната на плъховете. Двамата с Мари биват пленени и изложени вързани и на показ пред злите плъхове, които планират да екзекутират бащата на Джордж пред него и да направят сина на кралицата нов владетел. Злата магьосница демонстрира и силата на флейтата, която, използвана от плъх, превръща хората в безпомощни чучела, пленници на вълшебството. За щастие Джордж и Мари биват измъкнати от приятелите си, овен и щраус, които хвърлят церемонията на плъховете в хаос, докато флейтата не попада в събудилия се крал, който я използва, за да върне злите същества в истинския им вид. Сред тях е и Маргарет, първата любов на Джордж, която е родена на човек, но с деянията си е показала, че е плъх.

love flute

На следващата сутрин Джордж се сепва, когато разбира, че не е спазил обещанието си и Мари е все още в кралството му. Девойката все пак се събужда и решава да даде ръката си на лихваря, решавайки, че преживяванията й са само сън. Джордж обаче успява да стигне до нея навреме, като купува дълговете на злодея, включително и това, което той дължи, като така отървава Мари. По-късно принцът я взима за своя съпруга и я отнася във вълшебното си кралство с каляската си.

Лешникотрошачката е иконичен образ от света на приказките, станал легендарен заради музиката на Чайковски. Новата му интерпретация е на чаровен, симпатичен герой, който прикрива със смелост това, че в действителност не знае как да спаси себе си и близките си, но намира пътя към победата с любовта към красивата Мари, помогнала му да развали магията на плъховете, държаща него и кралството му в плен. Той е идеалният персонаж, с който да приключим биографиите на герои за 2022-ра година, като пожелаем на читателите ни Весела Коледа 🙂Представен от Александър Драганов

Оставете отговор