Лешникотрошачката и вълшебната флейта

nutcracker-and-the-magic-flute-2022

“Лешникотрошачката и вълшебната флейта” е прекрасна коледна анимация и филмът, който чаках цяла година, без да знам затова. Магическо приключение по класическия балет на Чайковски, той разказва на съвременните зрители прочутата приказка, с която аз куриозно досега не се бях запознавал, но наваксах само за час и половина, колкото е траенето на този великолепен, сладък филм.

Мари е младо момиче, чиито баща е починал, завещавайки на майка й огромен дълг, който тя не може да плати – освен ако девойката не се съгласи да се омъжи за противния богаташ, комуто дължат парите. Отчаяна, Мари си пожелава да се върне в чудния свят на детството й, когато е прекарвала времето си с любимите играчки. Но на Бъдни вечер срещу Коледа стават чудеса и една падаща звезда изпълнява желанието й. Сред играчките, върнати към живота е лешникотрошачката, оставена като подигравка от кредитора им. Тя се превръща в красивия принц Джордж, който обаче веднага тръгва на опасно пътуване, за да си върне омагьосаното кралство, пленено от плъхове превъплъщенци. Мари ще го последва, за да спаси и него, и себе си…

prince and mary

За мен “Лешникотрошачката и вълшебната флейта” е завръщане към любимите анимации от детството, омагьосващ разказ с чаровни и симпатични герои, от които харесах както милата и добра Мари, така и наперения, но всъщност търсещ смелостта си Джордж, както и колоритните им приятели, Овена и Щрауса, напомнящи незабравимите Тимон и Пумба от “Цар Лъв”. Що се отнася до плъховете, те наистина бяха плашещи антагонисти, притворни и коварни, особено кралицата им Шарлот.

nutcracker pik

Анимацията на филма е изключително красива и създава уникално коледно настроение, така че респект за студиото, отговорно затова. Музиката е основно на Чайковски, така че няма нужда да се казва нещо различно от това, че е велика, а българският дублаж е много на ниво и само не ми хареса, че песните са на английски, а не на нашия си език. Като цяло обаче родните актьори са се справили чудесно с озвучаването на персонажите.

love flute

Копродукция между Русия и Унгария, анимационният филм “Лешникотрошачката и вълшебната флейта” е дори по-сполучливо предложение от “Безсмъртният и красавицата“, които ревюирах преди около месец и половина и макар да знам, че няма да ме послушате – всички ще хукнете на “Аватар” – Ви препоръчвам да го гледате. Ще получите история, която стопля душата.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Лешникотрошачката и вълшебната флейта

  • Alexander  :

    И една симпатична новина – този филм е дебютирал на първо място в родния бокс-офис! 84 хиляди лева от първия уикенд. Стискам му палци да събере още парички въпреки сянката на “Аватар”!

Оставете отговор