Летящата Гилотина

gl

Здравейте отново, скъпи фенове на Цитаделата, вие сте с рубриката Азиатско Каре и днес ни предстои поредното пътешествие в Древен Китай. В миналото ни ревю разгледахме няколко различни оръжия, които се използват от кунг-фу бойците, а днешният филм е за изкуство, от които са погинали имперски велможи и велики военачалници без дори да се усетят. И ако в Европа гилотината се е използвала за екзекуции и до днес е символ на гордост, то в Китай тя е доминирала един от най-кошмарните и коварни бойни стилове, за който ще ви разкажа днес. Режисьорът Менг-Хуа Хо съвсем справедливо може да бъде наречен един от Червеняците на китайски бойни филми, тъй като има над 60 години опит в тази сфера, а филмът му “Летящата гилотина” от 1975-та година с основание се счита за класика в жанра.

large-screenshot2

Китайският Император Йунг Ченг, известен още като тиранинът на дистанцията Цин издава заповед, с която принуждава поданиците си да го почитат като божество. Това обаче не само не задоволява жаждата му за власт, но и засилва параноята му. Ден след ден съвестта на Императора е раздирана от съмнения, че неговите най-висши велможи кроят заговор срещу него. Тези неоснователни страхове надделяват над здравия разум и Ченг взема решение да погуби най-влиятелните си съветници. В Древен Китай обаче съществува закон, който дори Императорът не може да наруши – Владетелят може да отнеме живота на всеки от поданиците си, с изключение на най-висшите сановници от т.нар. „бял двор“, чиято екзекуция се счита за свещен позор. Затова той възлага на един от съветниците си – Син Канг да обучи елитен отряд от убийци, които без много шум да се оттърват от неудобните велможи. Под страх от смъртно наказание, Канг събира най-добре подготвените младежи в Империята, провеждайки тренировките лично под прозореца на тронната зала. Малко преди една от тренировките, Син неволно отсича главата на една дървена кукла с помощта на желязна кутия. Същата вечер той е затваря в имперския двор, взема кутията, след което я облича в желязна мрежа, вграждайки под нея остри ножове. По този начин Канг създава едно от най-кошмарните оръжия в китайската история – летящата гилотина, която се използва от главорезите на Императора за да „прочистят“ всеки неудобен за властта.

fguillotine1

Главният герой във филма се казва Ма Танг и е изигран от майстора на бойни изкуства Куан Тай Чен, добре познат на феновете от „Мъжът с Железните Юмруци“. Ма е най-силният от всички бойци в елитния отряд на Императора, но изкуството на желязната гилотина го изправя пред сериозна морална дилема. Той счита, че в тайните убийства няма никаква чест и че те превръщат добрите бойци в безмилостни главорези, които са кукли на Владетеля, но не и майстори на бойните изкуства. Малко след като става свидетел на екзекуцията на един от най-добрите си приятели, обвинен в измяна от Императора, Ма Танг решава да избяга и е обявен за предател. Оттук-нататък животът му никога няма да е същият.

unnamed (7)

За сметка на повечето филми в този главните злодеи са двама. Първият е Императорът Йунг Ченг, чиято роля е поета от тайванския актьор Янг Чанг. Тиранинът от династията Цин, обсебен от мечтата си да притежава абсолютна власт, решава да ликвидира велможите си тъй като се притеснява от влиянието им сред поданиците му. Дълго време законът не му позволява да им посегне. Когато обаче става ясно, че в отдалечените провинции на Империята е пламнал бунт, Императорът решава да не губи повече време и дава инструкции на Син Канг да планира убийствата.

fg-3

Тайванецът Хунг Вей влиза в ролята на втория злодей – А Кун, чиято амбиция се простира чак до императорския двор. Кун е племеник на Син Канг – съветник на Императора и изобретател на летящата гилотина. Като такъв е отгледан със златна лъжица в уста, което го прави особено коварен и двуличен. И докато Императорът и Канг умуват как да ликвидират неудобните велможи, Кун обмисля как да прецака и двамата.

MV5BZThhMGI2OTItYzIxOC00MTZjLTk0YTgtZmUxOTk5YTFiNjc1XkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_

Силно препоръчвам този филм, защото той ни показва едно оръжия, което западният свят не познава – летящата гилотина. И добре, че не го познава. Иначе световните войни щях да започнат много по-рано.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор