Леско

hazel watership

Леско (на английски Hazel) е главният герой в “Хълмът Уотършип”, заешката фентъзи класика на писателя Ричард Адамс, по която има заснети и няколко адаптации. Той е вдъхновен от реално съществувал човек, с който Адамс е служил по време на Втората Световна Война.

Леско е заек, който решава да поведе свои приятели на поход, когато от брат си Петко научава, че невидима заплаха застрашава родната им Аусла (така зайците на Ричард Адамс наричат общите си домове). Мнозина се отнасят скептично към прогнозите на Леско, но други решават да го последват, макар не всички да са склонни да го приемат за водач – с бойкия Голям перчем например има търкания. Въпреки това Леско доказва качествата си, след като успява да изведе зайците до Хълма Уотършип, където те основават новия си дом.

Hazel

Леско успява да накара мъжките зайци да копаят като женски и така да си направят Аусла, като в същото време води далновидна политика, в която помага на животни от други видове, като ранена чайка и полска мишка и така си печели верни приятели. В същото време той разбира, че колонията не може да оцелее само с момчета и убеждава останалите да освободят няколко домашни зайки от близката ферма. Те успяват да го направят, въпреки че опитът им едва не завършва злощастно за самия Леско, който е ранен. Дори така обаче мъжките са много повече и както съветва Голям перчем, това би довело да напрежение между тях.

Леско решава да поиска зайки от Ефрафа, Ауслата, управлявана от тираничния генерал Ранилист, но получава груб отказ. Голям перчем пътува до Ефрафа и успява да организира евакуация на зайки, а после Леско спомага за бягството им с помощта на ранената чайка, на която е помогнал преди това. Той обаче подценява кръвожадността и отмъстителността на Ранилист, които са непривични за заек. Ефрафа се насочват към Хълма Уотършип с идеята да си върнат зайките. Леско до последно е склонен да преговаря и предлага на Ранилист да станат приятели и между двете Аусли да се изгради трета, междинна. Според него зайците имат достатъчно врагове (на техния език – елили), че да воюват и помежду си. Ранилист обаче отново отказва.

hazel 2019

Когато се връща в Ауслата си, Леско проявява неочаквана твърдост и катогерично отхвърля идеите за бягство – Уотършип е домът на неговите зайци и той няма намерение да го отстъпва на тиранина Ранилист. По съвет на брат си Петко обаче Леско тича до близката ферма и успява да подмами кучето й срещу зайците от Ефрафа и така спасява Ауслата си.

След този успех Леско живее дълъг и щастлив живот до дълбока старост. Когато Черния заек от Инле, въплъщение на смъртта, най-после го настига, то е за да го покани да тича в неговата Аусла. Леско с готовност се съгласява и напуска тялото си, което вече не му трябва. Затова е и посветена песента Bright Eyes на Арт Гарфънкъл, която е част от саундтрака на оригиналния филм от 70-те и анимационния сериал от края на 90-те. С нея и завършваме биографията на този малък, но голям герой.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор