Леонардо

leo tmnt

Леонардо е герой от поредицата “Костенурките Нинджа”, създаден от Кевин Истмен и Питър Леърд в комикси, които те публикуват в собственото си издателство Mirage. Лео е водачът на отбора герои, измислен от тях – мутирала костенурка, обучена в изкуството на нинджа. Оръжието му са два японски меча. Макар логиката да подсказва, че Леонардо би трябвало да се бие с мечове нинджато, в анимационната поредица от 2012-та година оръжията на Лео са определени като “катана, острието на водача” от учителя Сплинтер.

Кръстен е на художника Леонардо да Винчи, поради големия интерес на Сплинтер към историческия период на Ренесанса.

Retro_leo

Поради наличието на множество анимации и две поредици игрални филми, вдъхновени от комикса,  Леонардо няма една, а няколко биографии, а предвид фактът, че в по-късни анимации отделните версии на историята биват описани като паралелни вселени, дори може да се каже, че Лео е името на различни лица на един и същ герой. Все пак основните неща при него са, че се излюпил като костенурка и в последствие е станал антропоморфен след досега си с мутаген, вещество от друго измерение, което изменя организмите.. Той бива отгледан заедно с братята си Донатело, Микеланджело и Рафаел от Сплинтер, майстор на бойните изкуства от Япония, приличащ на гигантски плъх. Именно Сплинтер обучава Костенурките в изкуството на нинджа.

leo 1990

Лео живее с братята си в каналите на Ню Йорк и пази града от други, по-злонамерени мутанти, както и от Шредер, главатар на клана Фут и враждебно настроен нинджа, който мрази Сплинтер. Леонардо е определен за водач на отбора поради вродените си лидерски качества, макар позицията му понякога да се оспорва от Рафаел. Събитията обаче показват, че Лео е този, който има силите да ръководи отбор, дори ако в битка отстъпва пред Раф, а по ум – на Донатело. Микеланджело пък се счита за душата на компанията. В анимационния сериал от 2012-та година, Лео става и сенсей на отбора, след като Сплинтер бива убит от Шредер.

leo 2012

На външен вид Лео прилича на братята си – голяма антропоморфна костенурка. Трябва да се отбележи, че в оригиналните комикси на Mirage целият отбор носи червени маски на муцуните си, но за анимациите това е променено и цветът на Лео става синият. По характер Леонардо е уравновесен, спокоен и амбициозен. Слабостите му са в това, че понякога злоупотребява с позицията си на водач, а друг път е несигурен в лидерските си качества. Първоначално, учителят Сплинтер дава на Лео водаческата позиция защото той сам си я иска, но по-късно му споделя, че винаги е знаел как той е роденият за нея.

Leonardo-tmnt-leonardo-2003

Като боец Леонардо е изключителен противник, който върти два меча едновременно и успява да запази хладнокръвие в битките. Това му помага да извоюва победи дори срещу по-силни противници, като в същото време лидерските му качества помагат да утилизира максимално помощта на братята си.

leonardo tmnt 2012

Лео много обича своите братя, както и учителя си Сплинтер и на свой ред е много обичан от тях. Той често разчита на ума на Донатело, който му помага с изобретенията си, а макар понякога да се дразни от глупостите на Микеландело, е силно привързан към него. По-сложни са взаимоотношенията му с Рафаел, който често оспорва решенията му и двамата понякога влизат в битки. Рафаел обикновено има надмощие в тях, но по-късно се опира на Лео, когато трябва да се взимат решения за целия екип.  Най-големият враг на Леонардо е Шредер, водачът на клана Фут, който е безмилостен боец с огромна сила. За сметка на това в някои версии на историята Лео е привлечен от дъщеря му Караи.

Leonardo_2012

Леонардо е може би първият любим измислен герой на пишещия тези редове, като аз харесвам всички негови превъплъщения. Според мен това е страхотен образ, който може да вдъхнови малки и големи. За мен е удоволствие най-после да го представя с биография и в Цитаделата!

Leonardo_TMNT

 

Един коментар за Леонардо

  • Цитаделата  :

    […] Рафаел е герой от поредицата “Костенурките Нинджа”, втори по старшинство в отбора и най-темпераментен от четиримата братя, създадени от Кевин Истмен и Питър Леърд, които самопубликуват историята им през издателството си Mirage. Критиците го определят като един от най-великите комиксови персонажи на всички времена, както и за един от най-великите измислени нинджа герои (заедно с Леонардо). […]

Оставете отговор