Лейди Полунощ

lady midnight
След успеха на оригиналната поредица “Реликвите на смъртните” и трилогията прелюдия “Адски устройства”, Касандра Клеър се завърна към света на Ловците на сенки с романа “Лейди Полунощ”, книга първа от новата серия “Тъмни съзаклятия”. Тя се появи на книжния пазар по-рано тази година, като на български излезе под знака на “Ибис”.
Ема Карстърс живее, за да отмъсти. Най-кадърният Ловец на сенки на своето поколение, тя е ловък боец, който без колебание влиза в битки с демони, като не спира да търси истината за смъртта на родителите си. Според Клейвът – ръководството на Ловците на сенки, пазещи обикновените смъртни от света на незримото, те са жертви на лудия Себастиан Моргенстерн. Ема обаче не вярва в това и когато в Лос Анджелис започват да се появяват трупове, белязани по същия начин, по който и мъртвите й майка и баща, тя решава да започне свое разследване…
Ако вече сте чели Касандра Клеър, вече се досещате, че това е миниатюрна и дори не най-съществената част от сюжета на новата й книга. Както винаги при тази авторка, в основата на историята е любовта. Тук тя припламва между Ема и нейният парабатай Джулиън, което е забранено. Допълнително затруднение е и фактът, че Джулиън отглежда сам по-малките си братя и сестри, а нещата се объркват допълнително, когато елфите му връщат и подивелия му по-голям брат Марк, след години, прекарани в Дивия лов. Клеър обилно описва емоциите на героите си и в тон с някои съвременни тенденции се е опитала да представи най-различни хора, с аутизъм, с халюцинации, гей двойка /и то от елфи, ха-ха/, латиноамериканци. За щастие тя е достатъчно добър автор да го направи по такъв начин, че героите и да бъдат най-вече себе си, а не представители на някаква идентичност, а в целия водопад от чувства е преплетена и наистина възхитителна разработка по класическото стихотворение “Анабел Ли” на Едгар Алън По. Лично според мен романът щеше да спечели, ако беше написан с не толкова много думи /над 600 страници/, но силната развръзка на сюжета и фактът, че Клеър е умен, мислещ и чувстващ писател ме карат да поставя положителна оценка на книгата и да очаквам с интерес продълженията.

Оставете отговор