Легион

legion-bg
Когато пишат продължение на успешна своя книга, повечето автори обикновено предлагат още от същото. В “Легион” обаче писателят Уилям Питър Блати създава история, много различна, но също толкова провокираща, колкото и тази в “Заклинателят”.
Години са минали от обсебването на Ригън Макнийл, завършило със смъртта на двама свещеници, а детектив Киндерман, който е участвал в разследването на зловещото събитие, се измъчва от въпроси за същността на Бога и защо той разрешава злото да се случва в нашия грешен свят. А той, светът, не спира да му предлага поводи за размисъл. Преди години убиец, наречен Близнаци, е покосявал жертвите си в опит да отмъсти на баща си за сторено на брат му зло. Всички смятат, че е мъртъв, но сега убийствата започват отново – еретични и отблъскващи. Детенце, разпънато на кръст. Свещеник, обезглавен в изповедалнята. Киндерман се заема да разреши случая, а пътят го отвежда в една психиатрия, пълна с изоставени души и прекършени умове. А там го очаква Злото, надигнало се преди години, за да обсеби Ригън Макнийл…
Трудно е да последваш успеха на книга като “Заклинателят”, но според мен Уилям Питър Блати успява да го направи с “Легион”. Авторът по ненатрапчив начин представя интригуващи метафизични дискусии за същината на света и вярата, като оставя хорър сюжета да послужи за аргумент в тях, като повежда философски диалог с читателя и му предлага един повече от предизвикателен отговор, над който няма как да не се замислиш, дори и да не си съгласен. И точно заради това книгата си струва да бъде прочетена.

Тагове:  

Оставете отговор