Легендата за Екзорсизма

Tian Bao Fuyao Lu

В края на работната седмица имам удоволствието да ви представя поредната страхотна азиатска анимация, която Нетфликс пуснаха в края на миналата година. “Легендата за Екзорсизма” е преводът от английски на тази уникална китайска уеб поредица, която се състои от пет книги, разделени в 221 глави. Тя е дело на младия и уважаван китайски автор Фай Тян Сянг, който се утвърди в жанра с осем такива серии.

Bu'gui Translations on Twitter: "Tianbao Fuyao Lu, Chong Ming ve Qing Xiong. #TianbaoFuyaoLu #LegendofTang… "

Светът на героите – екзорсисти е мрачен и труден, но вълнуващ и интересен. Прологът на сериала ни връща много назад, малко след сътворението на видимия и невидим свят, когато вселената още не познава добро и зло и се управлява от Троицата на Старейшините, резидиращи в небесния палат. Мигове след сътворението обаче един от старейшините – Конг Суанг – се поддал на изкушението да обикне човек. Той се влюбил в жена от видимия свят и скоро двамата имали син. Научавайки за това, брат му Чонг Минг (вторият старейшина) го прогонил от небето и осиновил детето му, отглеждайки го наравно със своите деца. Един ден, когато детето пораснело трябвало да напусне небесата за да помага на хората срещу демоните, които тормозели хората още от зората на сътворението. След като изминали 12 години порастналият вече Хонджунг бил изпратен на земята и така започва нашето приключение. Много скоро той среща нови, приятели, които заедно се изправят срещу плеядата от уроди, които заплашва да унищожи владенията на Императора. Но дълбоко в себе си Конг искал да се върне за да научи и истината за мистериозната смърт на баща си, който бил убит в битка малко след като бил прогонен от небесния палат.

Hongjun Kong

Хонджунг Конг вече порастнал и в първият епизод на сериала той бива призован от своя осиновител да слезе в земното царство, където да опознае хората и да ги обикне за да им помага срещу техните най-страшни мъчители – демоните (за китайците 12 години са достатъчно за да започнеш самостоятелен живот). В допълнение, Конг получава от чичо си Ксьонгьонг (третият старейшина) два силни подаръка, които да го съпътстват в нелеката му мисия. Първият е зелен амулет, който в китайската култура се нарича „петле“ и служи за прогонване на зли духове. Във филмчето, романтизираната версия на този артефакт спуска щит на екзорсистите, които се бият с демони. Другият подарък е стъкленица с могъща енергия, която Конг трябва да занесе в „Двора на Екзорсизма“ – елитен отряд, създаден някога от Императора. Към младежа се присъединява и неговият стар приятел – ефирният морски обитател Жао, който е ходеща енциклопедия на китайската демонология. Когато пристига в Кралство Чанганг, Хонджунг с болка разбира се, че настоящият Император и съветниците му отдавна не гледат сериозно на обсебванията, а под натиска на главния евнух Дворът на екзорсистите е закрит.

Jinglong Li

Генерал Ли Джонглонг е вторият най-важен образ в сериала. Най-силният боец на Кралството се радва на щастлив живот като командир на имперската стража, но както казва един стар герой – късметът скоро ще му изневери. Още като млад капитан Ли получава от Двора на Екзорсизма ценен подарък – огромен меч, върху който са изписани йероглифи на древнокитайски. Подаръкът буди интерес у момчето тъй като то не владее магия, но го приема с радост тъй като тогавашният Майстор на Двора е единственият човек, който някога се е отнасял човечно с него. Годините на упорит труд обаче не остават напразни и благодарение на смелостта си Джонглонг става един от най-доверените хора на Императора. Това предизвиква завистта на главния евнух и хората му, които се чудят как да се отърват от него. Тогава в кралството пристига Хонджунг, който по погрешка напада Ли и го зашеметява в битка. След като се възстановява генералът обещава да помогне на Конг в мисията му, споделяйки му, че самият той е виждал как демоните тормозят хората, но не е успял да убеди Императора. Тогава обаче евнусите правят завера, обвинявайки Ли в куп несъстоятелни престъпления, които той не е извършил. Виждайки случващото се, Императорът предпочита да не се кара с влиятелните си съветници и освобождава командира си като го прави шеф на Двора на Екзорсизма. Или казано на днешен език – дава му служба колкото да не умре от глад.

Ah Tai (Tian Bao Fuyao Lu) - MyAnimeList.net

А Тай е мистериозен боец, който живее в Кралство Чанганг и помага на хора, които са били нападнати или обсебени от зли духове. Тай всъщност е Тегла Исай – синът на последния Сасанидски цар Перос III. Тай напуска царството си след като то е завладяно. И все пак, героят пази в тайна своята самоличност тъй като не иска да става обект на специално внимание. Когато разбира, че Дворът на Екзорсизма отваря врати отново, А Тай се присъединява към генерал Ли и екипа му за да разследва мистериозните инциденти, които тормозят кралството. Въпреки че на вид изглежда безобиден и безвреден, Тай владее изкуство, с което никой китайски боец не може да се похвали – изкуството на магическата музика, която пленява демони. Неговото оръжие е кристалното магическо ветрило, разрязало гърлата на много злосторници.

Rigen Mo

Мо Риген е превъплъщението на Сивия Вълк и принц на Шивеите – племе, което се съюзява в китайската династия Танг, а покрай това – тайно праща екзорсисти за да ловят демони. Мо получава вест, че Дворът е възстановен и баща му го изпраща за да помогне на Ли. Един от най-силните екзорсисти евър, Ригай може да се превръща в огромен вълк, който черпи силата си от духовете на племето. За по-обикновени битки той си е изработил вълшебен лък, който може да изстрелва магическа стрела, разделяйки я на седем.

Yongsi Qiu

Ки Йонгси – най-мъдрият от всички екзористи – пристига по покана на Императора за да се присъедини към бойците на Ли. Ки пътува от далечното царство Ксиху, за което се говори, че крие скрита мъдрост, за която знаят единствено в небесните палати. Макар и мъдър, Ки има славата на най-страхливият екзорсист, който не влиза директно в битка, а употребява един остарял и доста изтъркан боен стил като блокира демона всеки път, когато той атакува. Йонгси владее магическа полиграфия – изкуство, което му позволява да съживява рисунките си, на които дремят мечки, дракони, птици и още куп страшни същества.

Legend of Exorcism | Netflix

Ву Ки, кралицата на демоните, е главната злодейка в сериала. Ки е внедрила дълбоко в двора на Чанганг свои идеолози – агенти, които да убедят Императора и хората, че демоните не съществуват и че това са отминали легенди. Кралицата почти успява до момента, в който Хонджунг не пристига в столицата с гръм и трясък. След като прикрива следите си, Ву решава да предприеме друг ход – тя настройва съветниците на Императора срещу Двора и така блокира работата му. Нейните амбиции обаче стигат доста по-далеч…

Legend Of Exorcism Season 02 » LM ANIME

В заключение ще кажа, че искрено се забавлявах с този сериал, който е едно от най-добрите неща, които съм гледал от нашите азиатски приятели. Чакаме с нетърпение сезон две. А дотогава, ако искате нещо вълнуващо ви препоръчвам „Легендата за Екзорсизма“. Няма как да ви дотегне, тъй като една серийка е 20 минутки, но ще ви се иска да гледате още и още.

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор