Къщата на Нинджите

41798ba1b5de40f0d96d2f8610d03550

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, вие сте с рубриката Азиатско каре и днес имам особено приятната задача да ви представя ревюто на още един страхотен японски сериал, който излезе тази година в Нетфликс – Къщата на Нинджите. Той е дело на американския режисьор Дейвид Бойл, който има няколко продукции съвместно с японски студия специално за Нетфликс. Не очаквах да открия нещо така добро толкова скоро след Yu Yu Hakusho, но се оказа, че грешах. Още повече ме зарадва факта, че тази продукция е напълно оригинална и не копира други японски истории по същия начин на фона на повечето азиатски сериали, които обикновено се правят по едноименни новели или комикси. Но все пак, дълбоко в сюжета, зрителят може да усети завладяващият дух на Япония и нейното славно минало, чието наследство и днес пленява въображението на мнозина.

House Of Ninjas. (L to R) Yosuke Eguchi as Soichi Tawara, Nobuko Miyamoto as Taki Tawara, Kento Kaku as Haru Tawara, Tae Kimura as Yoko Tawara, Aju Makita as Nagi Tawara, Banka Tenta as Riku Tawara, Kengo Kora as Gaku Tawara in House Of Ninjas. Cr. Courtesy of Netflix © 2024

А сега се отравяме към в днешна Япония, към едно голямо японско семейство – Тавара, което опитва да живее нормален живот въпреки миналото си на потомствени нинджи от клана Хатори. Хатори всъщност са Шиноби – в японската традиция това са невидими бойци, които служат като наемници или агенти на управляващите, които им помагат срещу злите кланове, които искат да хвърлят империята в хаос. Къщата на Нинджите предлага модерен прочит на тези мотиви като поставя Тавара в ролята на тайни агенти на японското правителство, които се намират под юрисдикцията на класифициран Нинджа отдел в японската полиция. Тяхната основна задача е да се борят срещу анархисткия клан Котаро, чиято цел от векове е да изпълни древен окултен ритуал, който ще хвърли Япония в хаос. Всъщност, враждата между клана Хатори и клана Котаро е много древна като в сериала тя е представена като война между две семейства от нинджи – първите се бият на страната на Императора, а вторите искат да свалят правителството и да узурпират трона.

12669899_615

Първият епизод от сериала ни разказва и историята на главния герой в него – младият Хару (Ха̀рука) Тавара, който е първородният наследник на клана Хатори след като брат му – Гаку, загива от ръцете на клана Котаро. Докато се опитва да се отърве от сенките на миналото, един ден Хару среща красивата журналистка Карън Ито и когато двамата се сближават, тя му споделя, че е по петите на сензационно разкритие. Няколко дни по-късно полицията привиква бащата на Хару – старейшината Сучи Тавара, отправяйки му предложение да се върне официално на служба към Нинджа отдела тъй като правителството има съмнения за това, че старите му врагове са се завърнали. Старият Тавара категорично отказва тъй като все още е травмиран от загубата на сина си и тогава службите сключват споразумение с Хару. Младежът разбира, че страната отново е изправена пред заплаха от действията на древна секта и че зад нея е възможност да стоят същите хора, които са отговорни са смъртта на брат му. Неохотно, но решително Хару решава да се върне към стария си живот на нинджа Шиноби, а истината, която го очаква ще преобърне живота на цялото му семейство нагоре с главата.

00

Оценката ми за този сериал е силно положителна тъй като той повдига много важен проблем в Япония – а именно какво се случва, когато послания, които са чужди на японската традиция проникват в обществото и манипулират нагласите на хората. Тандемът Бойл – Кенто Каку е свършил чудесна работа предвид факта, че Каку, който играе Хару е и един от сценаристите на епизодите. Горещо препоръчвам тази история не само на феновете на Япония, но и на всички, които харесват азиатското кино тъй като ще се насладите не само на уникалната интрига в сюжета, но и на невероятните, професионално изпълнени бойни каскади. А дотогава чакаме с нетърпение втория сезон на сериала, който надяваме се ще се случи много скоро.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор