Кулата на Нерон (Изпитанията на Аполон #5)

tower of nero BG

В събота на 10-ти октомври, точно за рождения ми ден, ще излезе книгата, по която работих това лято, а именно “Кулата на Нерон”, книга пета и последна от поредицата “Изпитанията на Аполон” от писателя Рик Риърдън, сполучливо наречен “Разказвача на боговете” от списание “Пъблишърс Уикли”. Тук е мястото и да благодаря на издателство “Егмонт”, благодарение на които извървях и това приключение докрай.

Богът Аполон, низвергнат до жалък смъртен с невдъхновяващото име Лестър Пападопулос, е сторил немислимото и е успял да спаси Лагер “Юпитер”, а Комод и Калигула, двама от злите императори на Триумвирата са погубени. Сега пътят му го връща там, откъдето са започнали Изпитанията му, в Манхатън, сърцето на Ню Йорк, където се издига Кулата на Нерон. Най-жестокият измежду древните цезари, оцелели до наши дни, не само е все още жив, но е акумулирал и цялата сила на загиналите си съратници, а споменът за чудовищното му обучение още измъчва Мег, дъщерята на Деметра, натоварена от съдбата да бъде господарка на Аполон, докато той върне божествеността си – ако изобщо е възможно това да се случи. Въпреки огромния си напредък през последните месеци, момичето не може да се изправи само срещу стария император, а помощта на Аполон няма да е достатъчна. Двамата ще трябва да минат през Лагера на Нечистокръвните, където да потърсят Уил Солас, сина на Аполон, чиито приятел Нико ди Анджело чува гласове, долитащи от Тартара. Само той може да позволи на Аполон и Мег да спрат ужасяващия план, който Нерон е подготвил за Ню Йорк, ала дори да успеят да го направят, това само ще разкрие истинската заплаха, страховития змей Питон, който лежи навит в светилището на Делфийския оракул и се опитва да погълне бъдещето за вечни времена…

python vs lester

В последната книга за “Изпитанията на Аполон”, Рик Риърдън прави немислимото и се връща до върховата си форма от оригиналната поредица “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, като представя нова битка за Манхатън, дори по-епична от тази срещу титана Кронос в “Последният олимпиец”. Търпението на читателя, изпроводил вечно жалващия се Лестър се възнаграждава, когато наново изгрява богът Аполон, а Мег, която няма чара на Пърси или Лио, най-после се получава изкупление, изправяйки се срещу Звяра, отровил детството й. Целият епичен сюжет е изпъстрен с типичния за Риърдън хумор, но този път майтапите служат като омекотител на сблъсъка с най-мрачните злодеи, които Рик е измислял някога, майсторът манипулатор Нерон и още по-ужасяващото атавистично змиевидно чудовище Питон, побиращо в себе си всички страхове, които някога сте имали от влечугите. Последната битка на мъчещия да върне силите си бог с изчадието е епохална и далеч надхвърля разочаровалата преди години феновете схватка с Гея, като според мен е по-добра дори от сражението с Тартара в “Домът на Хадес”. А завършека на историята, освен ликуване, носи и чисто човешка топлота, в която е голямото богатство на книгата.

“Кулата на Нерон” е едно от най-добрите произведения в кариерата на Рик Риърдън, равно на споменатите вече “Домът на Хадес” и “Последният олимпиец”, великолепно митологично сказание, което дава надежда и утеха в една толкова трудна 2020-та година, карайки ни да вярваме, че и ние, като Аполон, ще успеем да изгреем отново. Респект и поклон пред таланта на автора, а аз вече с любопитство очаквам да видя какви са следващите митове, които Музите ще му нашепнат за бъдещи книги и поредици. Тази история обаче завършва сега. Не я пропускайте!

Apollo NEW book

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор