Ксавиер Самуел

Xavier_Samuel,_2012

Ксавиер Самуел е австралийски актьор, известен най-вече с ролята на Райли в третия филм от поредицата “Здрач”.

Самуел е роден на 10-ти декември 1983-та година в Хамилтън, щата Виктория. Израства в Аделаида и завършва средно образование в частното католическо училище “Християнски братя”, където взима участие в постановка на “Сън в лятна нощ” по Шекспир.

На екран дебютира през 2003-та година, когато взима участие в австралийския телевизионен сериал McLeod’s Daughters, а през 2007-ма прави впечатление в драмата September. За жанра Ксавиер се разписва през 2010-та, когато взима участие във филма на ужасите Road Kill, но големият пробив е с третата част от вампирската поредица “Здрач”. Самуел изпълнява ролята на лошия вампир Райли в “Затъмнение” и придобива световна известност, печелейки редица номинации и първата си награда като актьор – за най-хубава битка, която споделя с Робърт Патинсън.

riley badass

През 2012-та Самуел отново участва в хорър, историята за акули Bait 3D, паралелно се снима в комедии и драми. През 2013-та записва участие заедно със звездата от “Аватар” във филма за сърфисти Drift, а година по-късно с Брад Пит, Шия Лабьоф и Логан Лърман във Fury. 2015-та Ксавиер изпълва може би най-успешната роля на живота си, представяйки гледната точка на чудовището във филма “Франкенщайн”, модернизирана адаптация по класическия роман на Мери Шели. За това изпълнение той печели награда за най-добър актьор на филмовия фестивал в американския щат Луизиана.

През последните години Ксавиер участва най-вече в драматични продукции в родната си Австралия, като за тях печели две награди “Екуити”. Макар да не е суперзвезда, той е талантлив актьор със завидна кариера и чудесна роля от младостта ни, поради което си печели и биография в Цитаделата.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор