Кръстопът

krustoput
За мен винаги е празник, когато открия ново добро фентъзи от непознат за мен автор, още повече, ако става дума за българин. Точно такъв е случаят с “Кръстопът”, ако се не лъжа дебютен роман на младия Димитър Запрянов, който представя един уникален свят на ангели и демони, вплетени във вечната битка на Доброто и Злото, но не такава, каквато си я представяте.
Гарет е на пръв поглед обикновен млад човек, на обикновена скучна работа. Живее със съквартиранта си Адам, който пилее пари за хазарт, започнал е от нулата и е изградил някакъв сравнително спокоен живот. Той обаче ще му бъде отнет от поредица странни събития, които започват като повтарящи се кошмари и накрая го отвеждат физически до Кръстопътя – уникално място в съзиданието, над което греят слънцата на Рая, Ада и Земята. Гарет ще се запознае с Крейвън, велик воин, изпратен да опази живота му, а после и с архангел Михаил, който ще му разкрие една смайваща история за ужасно предателство. Вече отвъдното е различно от това, което е било някога. Душите на хората не се разпределят според делата им приживе, а на случаен принцип, от Прокълнатите, уродливи, бездушни и безумни хибриди, които не познават нито милост, нито жал. Раят и Адът са съюзници, а небето се владее от предател, съюзил се с най-злия враг както на хора, така и на ангели – Велзевул. И единствената надежда за спасение е в едно момче, което носи кръвта на човек, но и скритата сила на серафим… Гарет. Ще може ли обаче уплашеният младеж да открие скритата си сила и да се изправи едновременно срещу ангели и демони?
Отговорът на въпроса ще узнаете само ако прочетете този амбициозен фентъзи епос. Димитър Запрянов е изградил оригинален свят, в който преплита ангелската митология със собственото си въображение. Резултатът е впечатляващ – сказанието е изключително дръзко като мащаб, теология и космогония, но в същото време се чете много леко и никак не затормозява читателя. Причината затова е както в приятния стил на автора, така и в пъстрата палитра от симпатични герои, разиграни по страниците на книгата със забавни и интересни диалози. Освен Гарет, който претърпява върховната трансформация, запомнящи се образи са още Крейвън, единственият човек, избягал от Ада, лекомисленият Адам, винаги готов да изтърси някоя глупост, магьосникът превръщенец Саймън, мъдрият архангел Михаил. Финалът, изпъстрен с кървави и епични битки, ми напомни малко на епоси като “Шадоус Фол” и “Deathstalker” на Саймън Р. Грийн и това ме кара да мисля, че тепърва ще виждаме още интересни заглавия от този млад автор. Убеден съм, че когато той преодолее проблемите при растежа на всеки начинаещ творец, като избегне някои грешки и повторения с по-прецизна редакция, събере повече идеи в по-кратък обем и разпределени действието по-равномерно, той ще се превърне в един от водещите жанрови автори у нас. Идеите, героите и сюжетът вече ги има – а те са най-важното за едно фентъзи.
Откъс от книгата може да прочетете от ТУК!
Закупете си книгата “Кръстопът” от страницата на автора във “Фейсбук“!
krustoput header

Един коментар за Кръстопът

Оставете отговор