Кръвта на Зевс – Сезон 1

blood_of_zeus_ver6

И този Ноември великите Нетфликс поднесоха огромна изненада – оригинален сериал по гръцките митове, носещ гръмкото име „Кръвта на Зевс“. Продукции по митовете колкото искаш. Но този проект се отличава с впечатляваща визия и уникална история, която малко разказвачи ще се навият да пресъздадат. Историята за потомците на Олимп.

B2ZYJMXKVVCZTPI2AVMBI57Q4E

Всичко започнало много, много отдавна, когато избухнала войната между богове и титани. Този вселенски сблъсък бил чудовищен, но в крайна сметка боговете, предвождани от гръмовержеца Зевс победили. Със сетния си дъх обаче Господарят на титаните – Кронос проклел новите господари на Земята и така от неговата кръв се родили гигантите (така е в сериала). Зевс, Посейдон и Хадес бърз прегрупирали редиците си и с цената на много загуби успели да прогонят тези ужасни изчадия. Но за да не се върнат обратно гигантите боговете предприели още един хитър ход. Демоните – гиганти били разкъсани на части, а останките им – скрити в специален лабиринт, където никой да не може да ги намери и върне обратно към живот. И така боговете заживели на Олимп. Но с времето различията между тях се изострили. Някои от тях започнали да си завиждат. Други пък се карали кой от кого е по-силен. Сякаш нишките на съдбата чакали невидим повод за нова война.

AAAABf1pitcYFB6vx8GE9m7TdORgpiuRX12jLu4ooU21KwTGpR8y39WV4Qrqi-cfzvnGSx8kwXaU2Lp9Z-ffERkCBYJXaKQl

А хората живеели без да подозират какво се случва. Началото на сериала ни отвежда едно китно гръцки селце, чиито трудолюбиви жители живеят щастливо. Скоро обаче техният живот се променя тъй като селото е нападнато от демони, които отвличат хора с възгласа: „приемете нашата вяра или умрете!“ Научавайки за тези атаки Събранието на полисите изпраща войска, начело с архонт Алексиа, която е майстор на меча. Алексиа и хората й успява да притиснат няколко демона в долината, която води до селото. Това отприщва гнева на кошмарните същества и те нахлуват в селото. И тогава архонтът получава неочаквана помощ от младия и беден Херон, който й помага да прогонят демоните. Впечатлена от уменията на Херон, Алекиса го кани да се присъедини към армията й, но той отказва. И наистина, неговата съдба е друга. Срамежливият и скромен младеж живее накрая на полиса и е подложен на ежедневни подигравки, защото баща му е неизвестен и всички смятат майка му за лека жена. Единственото утешение на Херон е мистериозен стар човек, който редовно посещава него и майка му, носейки им храна, помагайки им в земеделието и заделяйки им по някоя драхма. Но скоро животът на младежът ще се промени.

Screenshot-2020-10-26-at-17.41.55

Автори на този невероятен сериал са Чарли и Влас Парлапанидис – американци от гръцки произход, които познаваме от работата им по „Безсмъртните“ – игрален филм по гръцките митове с участието на Хенри Кавил и Ралф Файнс. Сред имената на актьорите озвучаващи персонажите в сериала се нареждат известните на американската публика от малкия екран Дерек Филипс, Джейсън О‘Мара, Елияс Тофексис, както и легендата Матю Мърсър, озвучил Леон Кенеди във филмчетата по „Заразно Зло“. Господарите на Олимп и особено Зевс са обрисувани особено реалистично като екипът се е постарал да улови духът на интригата, така характерен за гръцките митове. Главният герой Херон изцяло символизира идеята за младия войн, в чиито ръце е съдбата на света. А главният злодей в сериала – демонът Серафим е доста впечатляващ като визия и бойни умения.

bloodofzeus-1giants

В заключение мога да кажа, че това е един от най-сполучливите сериали по Нетфликс. Гъвкав и изключително динамичен той е чудесното решение за всеки фен, който иска да съчетае красивите митове с нашия жанр. И дано по-скоро имаме възможност да видим и сезон 2!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор