Крис О’Донъл

chris o'donnel

Крис О’Донъл е американски актьор, натрупал слава през 90-те години на миналия век, когато се прочува с множество роли, може би най-известната от които е на супергероя Робин от филмите за Батман.

Крис е роден на 26-ти юни 1970-та година в Чикаго, щата Илинойс. Той е най-малкото от седем деца, които са имали родителите му Чарлз и Джули Ан. Произходът му е смесен – немски и, както подсказва фамилното му име, ирландски. Семейството му са вярващи католици, като Крис също е такъв, до ден днешен, затова и не е изненада, че завършил образованието си в училища, свързани с вярата му.

Още на 13 години Крис О’Донъл става модел, след това се снима в различни реклами, печели роли в телевизията и киното. Големият му пробив идва през 1992-ра година, когато си партнира с легендата Ал Пачино във филма “Усещане за жена”, като с това си изпълнение печели номинация за престижната награда “Златен глобус”.

chris musketeer

През 1993-та година Крис О’Донъл изпълнява ролята на д’Артанян във версията на “Тримата мускетари” от 1993-та година. В този филм той си партнира с легенди като Чарли Шийн и Кийфър Съдърланд, а успехът му в бокс-офиса утвърждава актьора като обещаващ млад талант.

1995-та година Крис печели ролята на Робин във филма “Батман Завинаги” с Вал Килмър, Джим Кери и Томи Лий Джоунс. Той е дело на Джоуел Шумахер, който в него опитва да върне духа от класическите сериали за Батман, заснети през 40-те години на миналия век. Супергероят Робин е бил важна част от тях и Крис печели ролята. Продукцията се радва на широк зрителски интерес, като събира повече приходи от предшественика си “Батман се завръща”.

robin gif

През 1996-та О’Донъл прави успешна роля в “Камерата”, екранизация по романа на Джон Гришам, същата година изиграва и младия Хемингуей в “Любов и война”.

През 1998-ма Крис се завръща в ролята на Робин за филма “Батман и Робин”, но още след края на снимките има лошо предчувствие. И действително, въпреки участието на звезди като Арнолд Шварценегер, Джордж Клуни и Ума Търман, филмът, заснет в прекалено комедиен стил, не се радва на добър прием сред публиката и за дълго спира развитието на поредицата, която бива започната наново чак през 2005-та година с “Батман в началото” на Кристофър Нолан.

chris-odonnell-robin

Въпреки този неуспех, донесъл на актьора брутален хейт, О’Донъл не се отказва от работата си и продължава да снима филми, като през 2000-та година отново става част от касова продукция, а именно “Вертикална граница”. След това обаче Крис си взима пауза, за да се посвети на семейството си. Двамата със съпругата си Каролайн са женени от 1997-ма година, като имат пет деца. Може би заради тях дори след завръщането си през 2004-та О’Донъл вече не се снима толкова плътно във филми, като предпочита сериали. Най-успешната му роля там е в поредицата “Военни престъпления: Лос Анджелис”.

В личния си живот Крис О’Донъл е известен и като запален играч на голф, като членува в множество клубове. Въпреки, че е изиграл Робин, за него се знае, че всъщност се бои от височини. Това не му е попречило да остави своя отпечатък в историята на филмите със супергерои, за което феновете, израстнали през 90-те години на миналия век можем само да му бъдем благодарни.

chris gun

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор