Кристофър Паолини

Кристофър Паолини

Aвтор: Sparhawk

Кристофър Паолини е може би най-известния автор на фентъзи за последната половин година. Само на 19 години, той проби на сцената на жанра с дебютния си роман “Ерагон”.
Паолини е внук на италиански емигранти, а самия той живее със семейството си в Парадайс Вели, щата Монтана. От съвсем малък може да чете и поглъща количества книги. Първия фентъзи автор, който прочита е Дейвид Едингс, а иначе любим му е Филип Пулмън.
На 15 години написва “Ерагон”, който е издаден първоначално през 2002 година от малкото издателство на баща му Кенет в тираж от 10 000 бройки. Книгата веднага получава похвала от самия Робърт Станек, а година по-късно правата и вече се държат от голямото издателство “Кнопф”. С леки изменения романът е преиздаден през лятото на 2003 година и до този момент е продал повече от един милион бройки само в САЩ. Тези продажби са придружени и от купища похвали от pазлични автори и критици, като например Ан Макафри. За момента книгата е предвидена за издаване в редица страни, сред които и България.
Освен да чете и пише, Крис обожава и компютърните игри, които играе със сестра си Анджела. Иначе в момента той подготвя втория том от поредицата, “Eldest”, който се очаква в края на 2005 година. Някъде тогава ще излезе и първия филм по историята.

Библиография:
The Inheritance Series:
1 “Eragon”
2 “Eldest” (not yet released)
3 “Empire” (not yet released)

Оставете отговор