Кристофър Нолан

Nolan

Кристофър Нолан е англо-американски режисьор, продуцент и сценарист, считан от мнозина за един от най-големите разказвачи на нашето време. Поради това аз реших да го включа в рубриката “Автори” на нашия сайт, макар да се занимава с кино, а не с литература. Една наша министърка на културата беше казала, че не бива да разделяме изкуствата, но дори да излезем от контекста на шегата й, Нолан заслужава нашето внимание заради своите дръзки, епични и в същото време нестандартни филми.

Кристофър Нолан е роден на 30-ти юли 1970-та година в Лондон. Баща му е британец, а майка му американка, което означавало, че Нолан като дете е живеел ту в столицата на Обединеното Кралство, ту в щата Илиноис. Кристофър има двама братя, по-младия Джонатан се занимава като него с кино, като двамата имат и много съвместни проекти. По-големият обаче, Матю, е престъпник – за щастие Крис не е тръгнал по неговия път.

Едва на седем години, Нолан бива завладян от филма “Междузвездни войни” на Джордж Лукас и така става запален почитател на киното. На осем бъдещият режисьор вече снима първия си филм с играчки, а на 11 вече е убеден, че иска да прави филми. Кристофър Нолан завършва английски литература в колежа, но не спира да преследва целите си и прави няколко късометражни филма, преди да заснеме “Преследването” в края на 90-те години. Това е филм, направен с много нисък бюджет и разказва за безработен човек, който се забърква с престъпник след като се опитва да следва непознати в града, за да получи вдъхновение за книгата си. Нолан е вдъхновен за историята след като домът му бива обран и го снима с Ема Томас, която днес е негова съпруга. “Преследването” печели овациите на критиката, макар да е заснет с оскъден бюджет, като някои го сравняват с творбите на легендарния Алфред Хичкок.

Memento_poster

През 2000-та година Нолан нанася първия си голям удар, когато по кината излиза филмът “Мементо” с Гай Пиърс и Кери-Ан Мос. Изключително нестандартна история, изследваща случай на антероградна амнезия, при която болният не може да образува нови спомени, но търси убиеца на жена си, филмът е приет по невероятен начин и постига изненадващ успех в бокс-офиса. Някой смятат сценария за един от най-оригиналните в историята на киното, а впечатление правят нелинейния разказ и начинът, по който сюжетът върви назад във времето, все неща, които по-късно ще станат част от почерка на този режисьор.

След успеха на “Мементо”, Кристофър Нолан е поканен да заснеме римейк на скандинавския филм “Опасно безсъние”, в който участват легендите Ал Пачино и Робин Уилямс, както и много талантливата Хилъри Суонк. Филмът печели добри отзиви и добри пари.

batman-polizei

През 2003-та година Нолан вече има идея за филм, разказващ историята за произхода на Батман, ново начало за поредицата, която претърпява тежко крушение в края на 90-те заради твърде инфантилния “Батман и Робин”. Нолан изцяло променя стилистиката на историята, като заснема изключително мрачен и реалистичен филм, вдъхновен от комиксите на Франк Милър и разказващ начина, по който Брус Уейн се превръща в супергерой. С участието на актьори като Крисчън Бейл, Лиъм Нийсън, Килиан Мърфи и Майкъл Кейн, “Батман в началото” е приет много добре от фенове и критици и има добър, макар и не впечатляващ бокс-офис при излизането си през 2005-та година. Той бележи и началото на сътрудничеството между Нолан и композитора Ханс Зимър.

През 2006-та Кристофър Нолан пуска на голям екран още една много добра адаптация, “Престиж”, отново с участието на Крисчън Бейл и Майкъл Кейн, но също и на Хю Джакман и Скарлет Йохансон. “Престиж” е екранизация по фентъзи роман на Кристофър Прийст и разказва историята на двама фокусници, чието съперничество ги извежда до безумие. Още един филм, приет отлично както от критиката, така и от публиката.

Големият си удар Нолан преви през 2008-ма година, когато по кината излиза вторият от филмите му за Батман, “Черният рицар”, в който участва Хийт Леджър в ролята на Жокера. Филмът зашеметява критици и обикновени зрители и постига невероятен успех в бокс-офиса, като печели над половин милиард в Щатите, където и до ден днешен е най-успешният филм по комикси на DC, а глобално за света има над един милиард. Но историята, играта на актьорите и режисурата впечатляват повече дори от комерсиалния успех, а мнозина считат “Черният рицар” за един от най-добрите популярни филми на своето време и доказателство, че до ден днешен могат да се правят интелигентни кинопроизведения за масова публика, както в миналото е правел Стивън Спилбърг.

joker-heath

През 2010-та Нолан отново печели овациите на зрителите и критиката с “Генезис” /Inception/, фантастичен филм за архитектурата на съня с участието на Леонардо ди Каприо в главната роля. “Генезис” е приет също толкова добре, колкото “Мементо” и “Черният рицар”, а сложната и буквално многопластова история отново поставя под въпрос широко разпространеното мнение, че масовият зрител не би приел по-авторско и нетрадиционно кино.

Две години по-късно Нолан поставя край на трилогията си за Батман с “Черният рицар – Възраждане”, който в комерсиален план е най-успешният филм от поредицата и печели вниманието на зрителите освен със силното представяне на Бейл и със заплашителното присъствие на Том Харди, който изпълнява ролята на Бейн. Действително като цяло филмът не е приет така еднозначно добре както втората част с Хийт Леджър, но има своите фенове, които го харесват дори повече – сред които е и пишещият тези редове.

През 2014-та Кристофър Нолан влиза на терена на Стенли Кубрик, като заснема могъщата твърда фантастика “Интерстелар”, спечелила си похвалата на учени като д-р Нийл Тайсън, за своята сравнителна достоверност, особено на фона на масата от фантастични продукции като “Стар Трек” и “Междузвездни войни”, които са много далеч от допусканията на професионални физици. Както и при “Черният рицар – Възраждане”, “Интерстелар” има своите критици, но и пламенни защитници, спечелени от трогателната история за любовта на баща и дъщеря, която прекосява дори невъобразимото разстояние на космическата бездна.

interstellar-banner

По-рано тази година Нолан заснема филма “Дюнкерк”, вдъхновен от действителни събития, случили се по време на Втората Световна Война, по време на които загива и дядо му. Този филм е различен от скорошните продукции на режисьора, като избягва от фантастичния жанр и е с като цяло нов кастинг, въпреки завръщането на Том Хардинг и Килиан Мърфи. Той е и едно от най-добре приетите произведения на режисьора сред критиката и изненадващо успешен в бокс-офиса, на фона на сериозната си тематика.

След толкова много филми, Кристофър Нолан си е спечелил верността на много фенове, които го считат за един от най-добрите режисьори на света и са го издигнали до нивото на един от най-касовите. За разлика от повечето си комерсиални колеги, които разказват лесно смилаеми истории, опиращи се на компютърно генерирани образи Кристофър Нолан обаче винаги разчита на силни сценарии, оригинален поглед към дадена тема и максимален реализъм дори при най-фантастичните истории, поради което и предпочита употребата на практически ефекти и реални декори. Този почерк превръща всеки филм на Нолан в събитие и можем само да се надяваме, че той и за в бъдеще ще ни радва с нови вълнуващи и тревожещи ума произведения.
dunkirk-03

Оставете отговор