Криза в екипа зад новите “Междузвездни войни”, четвърти режисьор бива изгонен

the last jedi logo

На пръв поглед, проектът за подновяване на сагата “Междузвездни войни” от страна на “Дисни” удари джакпота. Окрилена от мощната рекламна машина на “Дисни”, която Лукас не притежаваше, “Силата се пробужда” спечели над два милиарда долара приходи в бокс-офиса. Rogue One все наполовина, но това пак си бе добър резултат. Очакванията са “Последният джедай” отново да атакува рекордите на “Аватар” и “Титаник”, движен и от носталгията по Кери Фишър, която почина в края на миналата година.

Но под повърхността нещата не вървят добре. Колин Тревъроу, режисьорът на “Епизод ІХ” вчера бе изгонен от проекта. Официалният анонс гласи, че е станало по “взаимно съгласие” с продуцентите, но злите езици от “Холивуд Рипортър” говорят, че Тревъроу, който направи страхотно успешният “Джурасик Свят”, е поредната жертва на Катлийн Кенеди, диктаторът зад новите филми, който налага и ултрафеминистката линия в поредицата, като в същото време държи да няма много оригиналност и да се следва визуалния стил на старата трилогия. Тревъроу е четвъртият режисьор, който Кенеди гони от проекта, след Джош Транк, който трябваше да заснеме история за Боба Фет и Фил Лорд и Кристофър Милър, които правеха филма за Хан Соло пет месеца, преди да бъдат заменени от Рон Хауърд. Това означава, че за разлика от “Марвел”, които позволяват различни визии в своята вселена, в “Междузвездни войни” ще се кара едно и също до откат, докато омръзне. Засега приходите на поредицата са рекордни и това едва ли ще се промени в близко бъдеще. Доколко обаче новите филми са качествени, ще може да отсъди само историята, макар че и тя се пише от победителите, които, ако нямаме късмет, може да са от тези, които ще похвалят новите продукции като “социално чувствителни”. Затова не се учудвайте, че вече по-рядко отразявам новите продукции от тази поредица. Бих се радвал, ако бъда опроверган и харесам осмия и деветия Епизод от любимата си някога сага. Просто не го очаквам.

2 коментара за Криза в екипа зад новите “Междузвездни войни”, четвърти режисьор бива изгонен

 • Мирослава  :

  Какво да им харесаш на тия посредствени бози?! Такова интелектуално, морално и естетическо ПАДЕНИЕ са “новите” филми на Дисни на сагата, че аз съм ОТВРАТЕНА.
  За себе си реших проблема. За мен STAR WARS започва с еп.4 и свършва с еп.3.
  За щастие Джордж Лукас успя да завърши историята, която искаше да разкаже.
  Да, можеше да има продължение с още една трилогия, но не и в ръцете на тия НЕВЕЖИ, ПОСРЕДСТВЕНИ и БЕДНИ ДУХОВНО хора, които купиха правата на филма.
  Можеше, но НЯМА. За мен STAR WARS ПРИКЛЮЧИ.
  Имам оригиналните дискове на епизоди от 1 до 6.
  Имам спомените, които никой не може да ми отнеме.
  Имам щастието да съм влязла в допир с нещо истински ГЕНИАЛНО, ТАЛАНТЛИВО И НОСЕЩО ДУША, каквото е сътвореното от Джордж Лукас.
  А тия ЛИЛИПУТИ от Дисни, само защото са си платили за да си напазаруват думите “Star Wars”, няма как да ми отнемат нито ОРИГИНАЛНАТА /напълно разказана и завършена от Лукас/ история, нито спомените, нито трепета, който изпитвам все още, когато отново и отново го гледам този филм – ОРИГИНАЛНИЯ филм на Лукас.
  Сгреши, че продаде правата.
  И вече го знае.
  Ама късно…
  Дисни НЕ СА “Star Wars”. Дисни са лакомите прасета, опитващи се да легнат на лаврите на друг човек…Ама не ставаааа….
  Това е все едно да пренапишеш Моцарт, или Пинк Флойд…Пфффф…
  Мили деца /аз съм на 50 години, жена/… 🙂
  Мили деца, зарежете този “Трансформърс”…
  Гледайте оригиналния филм. Той разкадва ИСТОРИЯ, която си струва да бъде видяна…
  А тоя СУРОГАТ на Дисни, той е ФЕЙК, един БЕЗДАРЕН ФЕЙК.
  Бъдете здрави!

  • Alexander  :

   аз съм фен на “Трансформърс”, но за “Междузвездни войни” няма как да не се съглася – оригиналните филми са за историята на Анакин, неговите възход, падение и изкупление. Драматургично не виждам никакво място за продължение. Това е направено само за пари и по политически причини, поради което и крайният резултат може да обозначи с надписите на евтините сирена в бакалията – имитиращ продукт.

Оставете отговор