Краят на приключението “Андрос Трофи”

Trophee_andros_2012_logo

През 2024-та година, след три десетилетия и половина успешно съществуване, историята си ще приключи популярният френски шампионат по автомобилизъм на лед “Андрос Трофи”. Тъжната новина бе съобщена от съоснователят на серията Макс Мамер, който заяви:

“Тридесет и пет издания е повече от приключение, това е един житейски път, успех, чиято история свършва почти естествено. Да не бъдем тъжни заради края, а щастливи, заради това, че го е имало”.

Trophée_Andros

В Цитаделата ще направим точно това, спирайки се в тази статия върху историята на тази атрактивна дисциплина. Мамер, който е шампион по раликрос, измисля тази дисциплина заедно с Фредерик Гервосон, производител на компоти и мармалади. През 1985-та те прекарват зимата, състезавайки се с приятели и така им хрумва да създадат цял шампионат.

Състезанията в него се провеждат по престижни зимни курорти, като пилотите въртят обиколки по трасета, покрити със сняг и лед. Това създава изключително атрактивни надпревари, в които се отличават някои от най-добрите пилоти в света. Сред тях са и много пилоти от Формула 1, като най-именитият от тях е четирикратният световен шампион Ален Прост.

2010_Andros_2ndround_Prost_Dacia_Duster

Професора, както е известен Прост на феновете, добавя към портфолиото си и три титли от серията “Андрос Трофи”, извоювани с общо 38 победи. Въпреки това Прост не е най-успешният пилот в серията. Тази чест се пада на световния шампион за туристически автомобили Иван Мюлер, който е печелил “Андрос Трофи” десет пъти и има 48 победи. С 54 е Жан-Филип Деро, ала той взима титлата “едва” шест пъти. Шампион за миналата година стана Орелиан Панис, син на пилота от Формула 1 Оливие, който през 1996 победи в Гран При на Монако.

Сред марките, които са триумфирали с титли в “Андрос Трофи” личат имената на Пежо, Ситроен, Мега, Мерцедес, Опел, БМВ, Киа, Мини, Тойота, Шкода, Дачия, Мазда, Рено и Ауди. Те правят това с малки модели, които да са повратливи по хлъзгавите и тесни трасета. В миналото автомобилите са ползвали двигатели с вътрешно горене, но напоследък от екологични съображения се мина на електрически автомобили. От това зрелището не пострада прекалено, тъй като загубата от звука на моторите се компенсира от по-ясното чуване на хлъзгането по снега и леда.

Andros2005-2006

Понеже пистите са малки, пилотите не карат едно голямо състезание заедно, а минават през серия от предварителни маншове, водещи до суперфинал. Това прави надпреварите епични и драматични, за което помага и вдъхновеният коментар на френски език. Голяма част от тях могат да се намерят в сайта за видеосподеляне YouTube и се надяваме каналът на “Андрос Трофи” там да бъде съхранен, за да не се изгубят току така 35 години история.

Лично на мен ми е много мъчно, че “Андрос Трофи” прекратява съществуване. Това беше интересен и вълнуващ шампионат, който предлагаше страхотни състезания по празниците, когато големите надпревари като Формула 1 почиват. За съжаление обаче историята му приключва през 2024-та година, а на нас остава да се надяваме, че за в бъдеще ще се прояви нова серия на лед, която да го замени.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор