Крампус

Коледата е времето, по което роднините, които иначе никога не биха се погледнали, се събират и се преструват, че си прекарват добре. Понякога това отравя празника и дори, както виждаме от този филм, свършва с пристигането на страховит демон.
Всичко започва още с ужасните разпродажби по празниците, които привличат жадните за евтини стоки потребители. Сред тях са семейство Енгел, които се мъчат да не бъдат стъпкани. Синът им Макс обаче успява да се сбие с друго момче и таткото трябва да го спасява. С това обаче нещастията тепърва започват – за Коледа на гости на семейството идва сестрата на майката, с нейния съпруг и сюрията му дечица, сред които две момичета, които тренират борба, дебелия им син, който не продумва нищо, ревливото им бебе и като бонус една винаги сърдита леля. Къщичката се напълва, а новодошлите започват да подиграват домакините си – бащата бил мухльо, майката готвела зле, а синът им още вярвал в дядо Коледа. Унизен и ядосан, Макс къса своето писмо до добрия старец и гневен го хвърля в святата нощ, без да подозира, че така ще я направи прокълната. Някой чува скритото желание на момчето и пристига в града със сковаваща всичко виелица и дузина уродливи помощници. Това не е дядо Коледа, а неговата сянка – дух по-стар, по-силен и зъл, чудовище, което не идва за да дава, а да взима. Бабата на Макс, по произход от Германия, го нарича Крампус. Скоро демонът започва да отвлича омразните роднини на Макс един по един…

Жанрово “Крампус” се води хорър комедия от типа на класиката “Гремлини”, но за мен обаче филмът си е по-скоро хорър с отделни хумористични елементи и ми стои по-близо до оригиналния Child’s Play, който също е по зимно време и на празник. Наистина режисьорът Майкъл Дохърти успява да представи по забавен начин налудната истерия с покупките за Коледа още с началните надписи, а после има попадения с представянето на отделните роднини на Макс, а също и с диалозите. На моменти обаче “Крампус” успява да е доста, доста страшен – това определено не е коледна приказка и някои сцени са доволно гадни, независимо, че липсва излишен кетчуп. Крайният резултат е нелош филм на ужасите с интересна идея и запомняща се атмосфера – препоръчвам на всички любители на черния жанр.

Един коментар за Крампус

  • Iskren  :

    Каква “ръчичка”, бая плашеща е.

Оставете отговор